Olteanu ameninta ca blocheaza sesiunea parlamentara

Marti, 07 Octombrie 2008, ora 13:27
2421 citiri
Olteanu ameninta ca blocheaza sesiunea parlamentara

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat marti ca ar putea recurge la atributia sa de a inchide sesiunea parlamentara inainte de termen daca deputatii insista sa dezbata initiativele populiste care greveaza bugetul pe 2009 si viitorul guvern.

"Am facut in aceste zile un apel foarte serios la liderii parlamentari si liderii politici pentru a pune un moratoriu in ce priveste masurile populiste cu efecte financiare semnificative care sa greveze viitorul Guvern. Daca voi simti ca exista presiuni majore care sa afecteze securitatea nationala a Romaniei am la indemana prevederile articolului 66 din Constitutie. O sa inchid sesiunea atunci cand voi simti ca presiunile asupra securitatii nationale si bugetului national sunt prea mari ", a afirmat Olteanu.

El a sustinut ca este inoportun ca un Parlament la final de mandat sa-si asume decizii "pentru mandatul viitor si pentru majoritatea viitoare".

"Am vazut in aceste zile o linistire a apelor si o renuntare la cateva initiative populiste de tipul celor privitor la majorarea salariilor profesorilor cu 50%. Dar eu sunt convins ca intelepciunea liderilor politici va prevala si ca vom putea lucra inainte pe proiecte rezonabile si responsabile, si nu pe proiecte care sa afecteze Romania", a mai declarat presedintele Camerei.

Saptamana trecuta Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat legea care majoreaza cu peste 50% salariile cadrelor didactice si cea care majoreaza punctul de pensie pentru cei incadrati in grupele I si II de munca. Guvernul a atacat ambele legi la CCR.

Premierul Tariceanu a declarat luni ca, in unanimitate, conducerea PNL a decis sa nu sustina punerea in aplicare a maririi salariilor cadrelor didactice cu 50%, indiferent de costurile politice, precizand ca are variante de a impiedica aceasta majorare.

Premierul a mentionat ca, in situatia in care CCR nu va admite contestatia Guvernului, exista "o serie de variante in analiza".

"Eu va spun ca voi depune toate eforturile pentru ca astfel de decizii sa nu poata fi puse in practica, cel putin atata vreme cat am responsabilitatea conducerii acestui Guvern al Romaniei", a spus premierul.

Pe de alta parte, in diverse etape ale traseului legislativ (in comisii sau pe ordinea de zi a plenului), in special la Camera Deputatilor se afla o serie de proiecte initiate de toate partidele care propun majorarea salariilor bugetarilor, marirea de pensii, acordarea de sume reparatorii pentru diverse categorii sociale, acordarea de indemnizatii maternale si alocatii majorate pentru copii.

Printre initiativele populiste, majoritatea cu raport de respingere in comisii, se numara: corn si lapte pentru toti prescolarii si elevii pana la liceu (Guvern), curent gratuit pentru saraci (PSD), cresterea salariilor personalului din domeniul sanitar-veterinar (PSD), acordarea celei de-a 13-a pensii (UDMR), scutirea de la plata taxelor locale a vaduvelor de razboi (PD-L).

Proiecte care includ masuri populiste pentru pensionari sunt: vizite in strainatate pentru pensionari (PD-L), introducerea unor tichete energetice in functie de venitul familiei (PSD si PD-L), depagubirea agricultorilor in caz de calamitati naturale (PSD), pensii pentru supravietuitor in valoare de 500 RON pentru batranii a caror pensie este mai mica de 500 RON (PRM).

Alte initiative populiste vizeaza: indemnizatii de merit pentru medici, sportivi, antrenori care au promovat imaginea Romaniei (PD-L, PC), indemnizatii pentru mame in cuantum de 80% din media salariului brut obtinut in ultimul an (PNL), in cuantum de 85% din ultimul salariu (PC), indemnizatia pentru cresterea copiilor sa poata fi acordata si buncilor pe linie materna sau paterna (PSD), majorarea alocatiei de sutinere pentru familia monoparentala (PC), transformarea cazarmilor dezafectate ale Ministerului Apararii in locuinte sociale pentru tineret sau pentru chiriasii evacuati din casele nationalizate (PSD).

Citește și:
Un fost legionar, numit cetățean de onoare la Sighetu Marmației: „Un model de demnitate și moralitate”
Un fost legionar, numit cetățean de onoare la Sighetu Marmației: „Un model de demnitate și moralitate”
Ultimul supraviețuitor al organizației de tineret a Mișcării Legionare din România, Petru Codrea, a fost făcut cetățean de onoare de către primăria din Sighetul Marmației, orașul natal...
Teza de doctorat a lui Lucian Bode, expusă de Emilia Șercan: ”Nu-i așa că se citește în privirea lui profunzimea cunoașterii domeniului energetic?”
Teza de doctorat a lui Lucian Bode, expusă de Emilia Șercan: ”Nu-i așa că se citește în privirea lui profunzimea cunoașterii domeniului energetic?”
Jurnalista de investigații Emilia Șercan a demontat afirmația lui Lucian Bode, potrivit căreia teza de doctorat a actualului ministru de Interne nu ar fi secretizată. Șercan a explicat că...