Olteanu, somat sa adopte de urgenta Legea lustratiei

Duminica, 31 August 2008, ora 18:53
2235 citiri
Olteanu, somat sa adopte de urgenta Legea lustratiei

Alianta Civica face apel, printr-o scrisoare deschisa transmisa duminica, catre membrii Camerei Deputatilor si partidele parlamentare pentru ca Legea lustratiei sa fie adoptata pana la sfarsitul lunii septembrie.

"Stimate Domnule Olteanu, nu concepem ca Legea lustratiei sa nu fie operanta incepand cu alegerile parlamentare din acest an. Daca pana la 30 septembrie 2008, Camera Deputatilor pe care o prezidati nu va vota Legea lustratiei, va vom cere atat dvs. cat si celor care se impotrivesc adoptarii acestei legi, demisia de onoare fata de poporul roman", sustine vicepresedintele Aliantei Civice, Sorin Iliesiu, in scrisoarea transmisa duminica, citata de Agerpres.

Organizatia mentioneaza ca daca Legea lustratiei nu va fi adoptata luna viitoare, va cere organizarea unui referendum in aceeasi zi cu alegerile parlamentare.

"Daca Legea lustratiei nu va fi adoptata luna viitoare, vom cere organizarea unui referendum in aceeasi zi cu alegerile parlamentare, astfel incat poporul roman sa decida singur daca securistii si activistii comunisti mai au dreptul sa fie prezenti in institutiile importante ale Romaniei, membra a Uniunii Europene si a NATO", se arata in comunicat.

Alianta Civica precizeaza ca intrucat legea lustratiei nu a fost votata, "vinovatii masacrului nu au fost nici astazi judecati, iar securistii si comunistii lustrabili din institutiile statului au reusit pana in prezent sa blocheze dosarele revolutiei si ale mineriadelor".

De asemenea, organizatia ii cere premierului Calin Popescu-Tariceanu - presedintele Partidului National Liberal, sa-l excluda din partid pe Bogdan Olteanu daca legea lustratiei nu va fi adoptata luna viitoare.

"In aceasta situatie vom cere electoratului sa acorde PNL un vot de blam la alegerile parlamentare. Daca lustratia anticomunista nu va fi adoptata luna viitoare, va solicitam sa-l excludeti din PNL pe d-l Olteanu propus de dvs in fruntea Camerei Deputatilor si sa propuneti in aceasta functie un liberal capabil sa condamne asa cum se cuvine crimele si abuzurile indurate de sute de mii de liberali in timpul regimului comunist, alaturi de celelalte victime", se mai arata in comunicat.

O alta solicitare a Aliantei Civice este publicarea imediata a calendarului pentru votarea legii lustratiei, dar si demisia membrilor Comisiei juridice a Camerei Deputatilor care au blocat legea lustratiei dupa adoptarea ei de Senat, in cazul in care acestia sunt "lustrabili".

Membrii organizatiei mai cer ca deputatii "lustrabili" sa se abtina la votarea legii, conform minimei morale, iar votul sa fie asumat explicit, pentru a se sti clar cine este pentru si cine este contra.

Citește și:
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Ministrul de Interne, Lucian Bode, și-a exprimat convingerea joi, 6 octombrie, că moțiunea simplă iniţiată de USR şi semnată și de parlamentarii Forţa Dreptei împotriva sa nu va trece....
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni ucrainene, demers considerat ilegal de...