Olteanu vrea sa il aduca pe Stolojan in fata instantei

Miercuri, 19 Martie 2008, ora 13:01
3132 citiri
Olteanu vrea sa il aduca pe Stolojan in fata instantei

Presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, a cerut miercuri, prin scrisori deschise, presedintelui AVAS si ministrului de Finante sa faca toate demersurile necesare pentru a recupera prejudiciul creat de companiile girate de guvernul Stolojan, care nu au returnat suma de 830.000 dolari imprumutati in 1992, catre SUA, anunta Newsin.

"In aceste conditii, Parlamentul s-a vazut nevoit sa decida asupra unei situatii extrem de sensibile: sa legifereze o ilegalitate a firmelor patronate de catre Guvernul Stolojan sau sa puna in pericol cuvantul Romaniei, ca partener economic de incredere al Statelor Unite.

In ambele cazuri, singurii perdanti din aceasta situatie generata de incapacitatea fostului premier Stolojan sunt cetatenii Romaniei, care se vad nevoiti sa plateasca din buzunar o alta datorie marca Theodor Stolojan", arata liderul liberal in scrisorile sale.

Olteanu sustine ca astfel de proiecte legislative nu trebuie sa cada in raspunderea exclusiva a Parlamentului si ca institutiile nu trebuie sa caute mijloace prin care sa fie sterse "erori grave ale celor care si-au asumat conducerea Romaniei la un anumit moment".

Presedintele Camerei le cere lui Atanasiu si Vosganian sa foloseasca toate mijloacele, pentru a recupera prejudiciul in cauza, inclusiv chemarea celor vinovati in fata instantelor de judecata, urmand eventual ca Theodor Stolojan sa fie obligat la plata sumelor in solidar cu societatile in cauza.

"Va reamintesc, de asemenea, ca in Romania functioneaza Legea raspunderii ministeriale, prin care orice demnitar al statului roman poate raspunde legal pentru pagubele produse Romaniei, fie din rea-vointa, fie din cea mai pura incompetenta", se mai arata in scrisorile lui Olteanu.

Intr-o declaratie suplimentara acordata presei, Olteanu a reiterat ca nu crede ca Stolojan a luat sumele respective, ci ca a dat doar dovada de incompetenta.

El a mai spus ca nu crede ca Stolojan a savarsit un act de coruptie, dar ca trebuie sa fie responsabil in recuperarea prejudiciului.

"Statul american sigur se va intoarce impotriva statului roman, nu o sa-l fugareasca nici pe Stolojan, nu o sa umbe nici dupa cinci firme falite si statul roman va trebui sa-si onoreze aceasta datorie, de asta cel putin noi, parlamentarii liberali am votat proiectul de lege pentru ca Romania trebuie sa-si mentina angajamentele.

Cu siguranta Guvernul va gasi o modalitate prin care sa nu ne facem de ras in relatia cu Guvernul american, dar dincolo de asta trebuie sa gasim si responsabilii, si responsabilii trebuie dupa aceea sa dea inapoi statutului roman banii pe care noi i-am platit americanilor", a declarat liderul liberal.

Camera Deputatilor, de competenta decizionala, a respins, marti, un proiect de lege care prevedea returnarea unei datorii de 800.000 de dolari catre SUA contractata in 1992 de guvernul Stolojan, prilej pentru majoritatea partidelor sa se certe pe marginea calitatilor manageriale ale fostului premier, actualmente lider PD-L.

Potrivit explicatiilor date de Guvern in expunerea de motive a legii, in 1992, executivul roman a primit de la cel american un credit de 10 milioane de dolari pentru a importa din SUA fibra de bumbac necesara fabricilor romanesti.

Dupa semnarea acordului, guvernul roman a desemnat prin licitatie cinci firme private sa se ocupe de importul respectiv si de vanzarea bumbacului firmelor romanesti, plata marfii si deci returnarea imprumutului intrand exclusiv in sarcina acestora.

Din 1998, cele cinci firme au incetat sa mai efectueze plati catre SUA, iar in prezent datoriile guvernului roman catre cel american asumate prin creditul respectiv se ridica la suma de 830.000 dolari, suma pe care guvernul intentioneaza sa o ia de la bugetul de stat si sa fie trecuta la capitolul datorie publica.

Propunerea Guvernului trecuse de Senat, insa a intampinat opozitie in Camera Deputatilor, indeosebi din partea deputatilor PSD si PC care au anuntat ca nu vor vota legea pentru ca nu sunt de acord ca romanii sa plateasca din buzunarul propriu furtul pe care l-au comis firmele respective.

La final, legea a cazut intrucat nu a primit majoritatea voturilor necesare adoptarii. Legea a fost votata de 113 deputati, in timp ce 75 s-au impotrivit, iar 18 s-au abtinut.

Intrucat Bogdan Olteanu, presedintele de sedinta anuntase o prezenta de 240 de deputati, ca legea sa treaca era nevoie de 120 de voturi pentru.

PSD, desi anuntase ca nu va vota, s-a razgandit, 28 deputati ai sai votand pentru, in timp ce doar noua s-au impotrivit.

PC s-a tinut de cuvant si a votat impotriva. PNL a votat pentru, la fel si PRM, UDMR si minoritatile. Potrivit site-ului Camerei, in sala erau prezenti 232 de deputati.

Deoarece Camera Deputatilor este for decizional in acest caz, legea merge spre promulgare la Presedintie.

Dupa votarea legii, parlamentarii PNL din Camera au anuntat printr-un comunicat ca solicita sesizarea din oficiu a organelor de urmarire penala pentru savarsirea infractiunii de neglijenta in serviciu in forma deosebit de grava, dar nu se mentioneaza explicit ca Stolojan trebuie sa fie anchetat.

"Domnul Stolojan se face vinovat de nerecuperarea acestor sume, dar in acelasi timp tipa in gura mare ca Guvernul Tariceanu este neperformant", se arata insa in comunicatul liberalilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Preşedintele american Joe Biden a provocat stupoare, joi, 16 aprilie, după ce a povestit despre unchiului său, despre care presupune că a fost devorat de canibali în Noua Guinee în timpul...
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
#Olteanu, #Stolojan, #scrisori deschise, #recuperare, #prejudiciu, #guvern, #SUA, #datorii , #stiri Bogdan Olteanu