Medicul Radu Tincu, despre decesul lui Bogdan Stanoevici: "Intubarea si ventilarea unui pacient cresc riscul de infectii nosocomiale"

Marti, 12 Ianuarie 2021, ora 16:01
9861 citiri
Medicul Radu Tincu, despre decesul lui Bogdan Stanoevici: "Intubarea si ventilarea unui pacient cresc riscul de infectii nosocomiale"
FOTO: Radu Tincu

Medicul Radu Tincu a declarat intr-o interventie la B1TV ca intubarea si ventilarea unui pacient creste riscul de infectii nosocomiale.

"Procedura intubarii este o procedura salvatoare de viata. In momentul in care functia respiratorie este atat de afectata incat nu mai poate asigura oxigenarea pacientului si s-au epuizat toate celelalte proceduri de oxigenare pe masca, de ventilatie mecanica non-invazive, se recurge si la aceasta procedura a intubatiei, pentru ca, in absenta ei, pacientul va deceda.

Faptul ca un pacient are nevoie de intubare si ventilare mecanica, asta inseamna ca functia pulmonara este atat de afectata incat este necesara suplimentarea, supleerea functiei respiratorii.

Din acest punct de vedere, un pacient care necesita intubatie si ventilatie mecanica are o stare grava de sanatate", a declarat Radu Tincu.

Intrebat care e prognosticul medicilor in momentul in care este vorba despre o persoana intubata in stare grava, Radu Tincu a declarat: "Depinde foarte mult si de patologia pentru care pacientul ajunge sa fie intubat. Daca discutam de coronavirus, discutam de o grava pneumonie virala bilaterala care afecteaza pacientul. S-a discutat foarte mult despre infectiile nosocomiale asociate.

Este evident ca intubarea si ventilarea unui pacient cresc riscul de infectii nosocomiale pentru ca functia respiratorie fiziologica este afectata prin prezenta unui tub la nivelul traheei si prin faptul ca toata respiratia este, daca vreti, artificiala. Acesta este un aspect. Al doilea aspect, faptul ca pacientul a ajuns sa fie intubat, asta inseamna si traduce o stare generala foarte grava, care afecteaza capacitatea imunitara a pacientului. Daca discutam de asocierea cu coronavirusul, care este o boala infectioasa virala, ea produce un dezechilibru imun.

Sistemul imunitar lupta impotriva virusului si lasa loc, da posibilitatea infectarii cu alti germeni de alta categorie, cum ar fi bacteriile. Din acest punct de vedere, un pacient intubat, ventilat, in stare grava, cu o infectie virala, are toate riscurile de a se contamina si cu infectii nosocomiale", a mai declarat medicul Radu Tincu.

Actorul Bogdan Stanoevici a decedat marti, 12 ianuarie, dupa ce a contactat o infectie nosocomiala din spital. Acesta se afla la Terapie Intensiva, fiind ventilat mecanic. Actorul a fost diagnosticat cu virusul Sars-CoV-2.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#radu tincu, #covid, #infectii, #Stanoevici , #stiri Bogdan Stanoevici