Boala unui organ vital s-a răspândit rapid, devenind numărul 1 în lume: Depășește afecțiunile de inimă

Sambata, 23 Martie 2024, ora 01:11
10377 citiri
Boala unui organ vital s-a răspândit rapid, devenind numărul 1 în lume: Depășește afecțiunile de inimă
Bolile creierului au devenit numărul unu în lume, întrecând afecțiunile inimii FOTO / captură MSN

Un studiu efectuat de sute de cercetători conduși de către Institutul pentru Valori și Evaluare a Sănătății (IHME) din Statele Unite, publicat pe 14 martie 2024 în revista The Lancet, a descoperit un fapt îngrijorător pentru sănătatea oamenilor.

Experții au constatat că bolile care afectează creierul, un organ vital, s-au răspândit masiv pe plan global, devenind numărul 1 în lume, întrecând afecțiunile de inimă.

Peste 3,4 miliarde de oameni - 43% din populația globală - au suferit o afecțiune neurologică în 2021, mult mai mult decât se credea anterior, a constatat analiza, potrivit Science Alert.

Studiul a fost realizat de sute de cercetători conduși de Institutul pentru Valori și Evaluare a Sănătății (IHME) din SUA, care a devenit o referință globală pentru statisticile privind sănătatea.

Autorul principal al studiului, Jaimie Steinmetz, de la IHME, a spus că rezultatele au arătat că afecțiunile sistemului nervos sunt acum „cea mai importantă cauză a poverii generale a bolii la nivel mondial”.

Cazurile acestor afecțiuni au crescut cu 59% în ultimele trei decenii, a spus ea, creșterea fiind determinată în principal de faptul că populația lumii îmbătrânește și crește rapid. Cercetătorii au analizat modul în care 37 de afecțiuni neurologice diferite au afectat sănătatea, dizabilitățile și moartea prematură în 204 țări și teritorii, între 1990 și 2021.

Aceste date au fost utilizate pentru a estima câți ani de viață sănătoasă au fost pierduți pentru fiecare afecțiune, numiți ani de viață ajustați în funcție de dizabilitate (DALY). Peste 443 de milioane de ani de viață sănătoasă au fost pierduți din cauza tulburărilor sistemului nervos la nivel global în 2021, o creștere cu 18% față de 1990, a constatat studiul.

Cu toate acestea, dacă vârsta populației și dimensiunea în creștere a fost ajustată, DALY și decesele din aceste condiții au scăzut de fapt cu aproximativ o treime, au spus cercetătorii.

Accidentul vascular cerebral, care a fost considerat anterior ca o boală de inimă, a fost de departe cea mai gravă afecțiune neurologică analizată, reprezentând 160 de milioane de ani de viață sănătoasă pierdute.

A fost urmată de o formă de afectare a creierului numită encefalopatie neonatală, migrenă, demență, inclusiv boala Alzheimer, leziuni nervoase din cauza diabetului, meningită și epilepsie.

Principalul motiv pentru care afecțiunile sistemului nervos au depășit bolile cardiovasculare în cea mai recentă analiză a fost o modificare recentă a clasificării Organizației Mondiale a Sănătății, care a mutat accidentul vascular cerebral în categoria neurologică, a declarat Steinmetz pentru AFP.

Numărul masiv de ani sănătoși pierduți din cauza acestor afecțiuni a fost parțial din cauza faptului că mai mulți copiii sub cinci ani au murit, astfel de traume din timpul nașterii ducând la encefalopatie neonatală, asfixie sau meningită, a spus ea.

„Deoarece decesele apar la o vârstă fragedă, acest lucru creează o contribuție mare la anii de viață pierduți”, a adăugat ea. Peste 11 milioane de oameni au murit din cauza celor 37 de afecțiuni neurologice în 2021, potrivit studiului din revista The Lancet Neurology.

Cu toate acestea, bolile cardiovasculare au rămas principala cauză de deces, ucigând 19,8 milioane de oameni în întreaga lume în 2022, a declarat IHME anul trecut. Cele mai frecvente tulburări neurologice au fost durerile de cap tensionale și migrenele. Afecțiunea cu cea mai rapidă creștere a fost afectarea nervilor numită neuropatie diabetică din cazurile crescânde de diabet.

Un nou test care depistează cu 5 ani înainte apariția bolii Alzheimer. ”Sunt necesare urgent modele de predicţie mai bune”
Un nou test care depistează cu 5 ani înainte apariția bolii Alzheimer. ”Sunt necesare urgent modele de predicţie mai bune”
O echipă de experţi a dezvoltat un instrument care poate prognoza următorii cinci ani de declin cognitiv pentru pacienţii care prezintă semne timpurii ale bolii Alzheimer. Evoluţia...
Cele trei băuturi miraculoase recomandate de neurologi, care ajută memoria și previn demența. Elimină și riscurile de Alzheimer
Cele trei băuturi miraculoase recomandate de neurologi, care ajută memoria și previn demența. Elimină și riscurile de Alzheimer
Neurologii atrag atenția asupra faptului că dieta poate avea un impact asupra funcției cognitive, a memoriei și a stării generale de bine mentală. Există trei băuturi care pot ajuta în...
#boli creier, #boli neurodegenerative, #afectiuni creier, #afectiuni neurologice, #boli inima, #dementa, #Alzheimer, #boli mintale , #stiri externe
  1. Oligarhii şi Kremlinul au bătut palma şi i-au găsit un contracandidat Maiei Sandu. "Moscova îşi doreşte ca hoţii să revină la putere"
  2. Un mort şi şase răniţi la Paris după ce o mașină a intrat pe terasa unei cafenele. Șoferul a fugit de la locul faptei și e căutat de polițiști VIDEO FOTO
  3. Ce a lipsit din „discursul regelui“. Cinci mari probleme pe care guvernul laburist britanic trebuie să le rezolve
  4. Un val de jafuri a pus pe jar poliția suedeză. Deși zeci de locuințe au fost sparte în centrul capitalei Stockholm, nu există niciun suspect
  5. Strigătul disperat al fermierilor: „E totul uscat. Ne vom duce toate animalele la abator”. „Ar trebui să nu stăm la mâna Comisiei Europene”
  6. Liderul extremei drepte din PE a votat împotriva rezoluției de susținere a Ucrainei. "Fragilizează unitatea europeană"
  7. Una dintre gărzile de corp care au intervenit în timpul tentativei de asasinat asupra lui Trump este o rusoaică
  8. Atac dur la adresa lui Biden al unui înalt oficial american. "E doar o marionetă. O unealtă prin care stânga își impune agenda"
  9. Un britanic este noul reprezentant al Alianței Nord-Atlantice în Ucraina. Cine este el și care este scopul trimiterii sale la Kiev
  10. Trump renunță la diplomație. Taiwanul trebuie să plătească pentru că SUA îl apără. "Nu suntem diferiţi de o companie de asigurări"