Principalele boli pe care le putem lua în vacanță. Medic: ”Atenție la baia în piscine”

Miercuri, 06 Iulie 2022, ora 14:19
2410 citiri
Principalele boli pe care le putem lua în vacanță. Medic: ”Atenție la baia în piscine”

În sezonul concediilor, toți turiștii își doresc relaxare, distracție și mâncare bună, însă vacanțele devin uneori un calvar din cauza problemelor medicale.

Carmen Dorobăț, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, a explicat care sunt principalele boli pe care le putem lua în vacanță.

”Fiind sezonul estival este posibil să avem acele boli ale călătorului. Sunt boli specifice unui anumit areal geografic. De aceea persoanele care merg, în special, în zonele tropicale și subtropicale trebuie să primească consiliere din partea medicului de familie, din partea medicilor epidemiologi sau infecționiști, să se vaccineze dacă este cazul pentru zona respectivă”, a declarat medicul pentru DCMedical.

Boala călătorului este o afecțiune digestivă care se manifestă prin scaune moi, apoase și crampe abdominale. Aceasta apare ca urmare a consumului de alimente sau apă contaminate.

”La arealul nostru geografic, atenție la mușcătura de căpușe, atenție la ceea ce înseamnă baia în piscine care nu sunt supravegheate din punct de vedere epidemiologic pentru că aceste piscine cu atât mai mult lacurile sau iazurile pot fi purtătoare ale unor virusuri din categoria enterovirusurilor, care determină boli grave de tipul meningită și encefalită.

Să meargă în piscine controlate epidemiologic. Să vadă dacă apa este curată, dacă simt vreun miros în neregulă, iar dacă observă că este la depărtare de ceea ce ar însemna un control din partea Direcțiilor de Sănătate Publică, piscinele respective, să evite. Să prefere piscine care sunt în zone cunoscute, controlate”, a mai explicat medicul infecționist.

Carmen Dorobăț nu omite nici alimentația deoarece există riscul toxiinfecțiilor alimentare.

”Pentru litoral sunt două zone care trebuie avute în vedere și anume este vorba de alimentație. Nu ne alimentăm din zone care nu sunt controlate. Atenție la alimente, la termenul de garanție, în special la alimentele bazate pe proteine, lapte și derivate, carne și derivate.

Pot apărea toxiinfecțiile alimentare. Atenție la mușcăturile de țânțari care pot fi locul de plecare al unei posibile boli infecțioase. Vacanța trebuie organizată cu precauții minime și să ne bucurăm de acest timp de respiro”, a mai spus medicul infecționist Carmen Dorobăț.

Citeste si:
Vaccinul care ar preveni boala Lyme, produsă de căpușe. Specialist: ”Ar fi o schimbare majoră”
Vaccinul care ar preveni boala Lyme, produsă de căpușe. Specialist: ”Ar fi o schimbare majoră”
Un vaccin conceput pentru a proteja împotriva bolii Lyme este testat și, dacă are succes, ar putea fi disponibil pentru utilizare în 2025. Acesta ar putea fi una dintre schimbările majore care...
Cine sunt principalii donatori AUR. Un etnic maghiar, un bibliotecar și un demisionar au băgat peste 300.000 de lei în partid
Cine sunt principalii donatori AUR. Un etnic maghiar, un bibliotecar și un demisionar au băgat peste 300.000 de lei în partid
AUR este singurul partid din România care nu s-a atins de subvenția de la stat, în ciuda faptului că este un partid tânăr, care are pretenții de creștere și care are numeroase cheltuieli....