Ce virusuri și bacterii ne ucid în noul an. Medic: ”Suntem destul de speriați de această iarnă”

Sambata, 07 Ianuarie 2023, ora 22:12
4100 citiri
Ce virusuri și bacterii ne ucid în noul an. Medic: ”Suntem destul de speriați de această iarnă”
Femeie în stare gravă la ATI FOTO: pixabay.com

După două ierni dificile din cauza Covid-19, sezonul infecțiilor respiratorii din acest an pare că a luat omenirea pe nepregătite. Virusuri și bacterii comune ce nu puneau mari probleme de sănătate în trecut, acum au devenit atât de agresive încât atacă sistemul imunitar slăbit de lockdown-uri sau de boala în sine.

Sezonul actual al bolilor respiratorii rivalizează deja cu unele dintre cele mai grave sezoane de răceală și gripă înregistrate – și a început cu aproximativ două luni mai devreme, scrie nytimes.com.

Vom avea ”tripledemie”?

Oficialii din sănătatea publică din întreaga lume avertizează de săptămâni întregi că o „tripledemie” de Covid-19, gripă și RSV ar încorda sisteme de sănătate deja obosite.

RSV, sau virusul sincițial respirator, a îmbolnăvit atât de mulți copii mici în această toamnă încât spitalizările săptămânale la copii pentru RSV sunt cele mai mari înregistrate.

Gripa, care în mod normal atinge vârful în februarie, a crescut ratele de spitalizare la cel mai înalt nivel pentru această perioadă a anului în mai mult de un deceniu, depășind spitalizările din cauza Covid-19. Și, în timp ce Covid pare să fie mai slab față de ultimele două ierni, numărul cazurilor este din nou în creștere.

Spitalizările din cauza celor trei viruși au crescut împreună. La nivel național, RSV pare să fi atins un vârf, iar gripa este în câteva părți ale țării, dar infecțiile cu cei doi viruși sunt de așteptat să atingă niveluri ridicate.

Experții spun că este dificil de estimat severitatea restului acestui sezon, deoarece pandemia de coronavirus a perturbat modele oarecum previzibile pentru alte boli respiratorii.

„A mai rămas multă iarnă”, a spus Richard Webby, virolog la Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude din Memphis. „Cu siguranță există mult timp pentru un alt val de Covid și chiar și suficient potențial pentru o altă versiune de gripă.”

Odată cu creșterea gripei și Covid-19 în circulație, bolile respiratorii au copleșit unitățile de pediatrie din toată țara, transferând stresul către camerele de urgență și spitalele de copii.

„Întrebi oamenii care sunt implicați fie cu serviciile de urgență, fie cu spitalizări și ei vă vor spune că acesta este cel mai rău sezon pe care și-l pot aminti”, a spus dr. Daniel Rauch, șeful medicinii spitalicești pediatrice la Centrul Medical Tufts.

„Suntem destul de speriați de iarnă”, a adăugat el. „Nu știu că personalul nostru poate continua”.

RSV cazurile și spitalizările par să atingă un vârf - în special în sud, unde boala a ajuns prima -, dar unii experți prevăd că se vor stabili și vor rămâne ridicate pentru ceva timp.

RSV spitalizările pentru adulții în vârstă sunt, de asemenea, cu mult mai mari decât cele înregistrate în această perioadă a anului în sezoanele trecute.

Cei mai în vârstă americani rămân extrem de vulnerabili la boli grave cauzate de Covid-19 și gripă, iar odată cu revenirea timpurie a gripei și creșterea dramatică, oficialii de sănătate publică sunt îngrijorați de această grupă de vârstă.

„Covid nu a dispărut”, a spus dr. Fiona Havers, specialist în boli infecțioase la C.D.C. „Spitalizările, în special la adulții în vârstă și la persoanele cu afecțiuni cu risc ridicat, au loc în continuare cu rate ridicate”.

Se așteaptă ca spitalizările împotriva gripei în rândul vârstnicilor să crească în săptămânile următoare, pe măsură ce familiile continuă să călătorească și să se adune în casă de sărbători.

Tipul predominant de gripă care circulă în prezent, un subtip de gripă A cunoscut sub numele de H3, tinde, de asemenea, să ducă la spitalizări mai mari pentru gripă în rândul vârstnicilor.

Experții spun că vaccinurile disponibile pentru gripă și Covid-19 sunt potriviri bune pentru tulpinile care circulă. Aceasta înseamnă că injecțiile ar trebui să ofere o anumită protecție împotriva infecțiilor, deși sunt cele mai eficiente în protejarea împotriva bolilor severe. Pentru cei care au avut deja gripă, vaccinul poate proteja împotriva unei alte tulpini la care nu au fost expuși.

Dar ratele de vaccinare sunt scăzute acum în atât pentru Covid, cât și pentru gripă.

Streptococul A, o altă provocare pentru sistemele medicale

După decesul a cel puțin 15 copii în Marea Britanie din cauza îmbolnăvirilor cauzate de streptococul A, oamenii încep să se teamă acum de o nouă epidemie. Specialiștii spun însă că numărul îmbolnăvirilor poate fi mult mai mare și bacteria este răspândită pe tot globul. Se poate răspândi prin tuse, strănut și contact piele pe piele, astfel că este ușor transmisibilă mai ales în colectivități. Momentan, nu sunt vaccinuri care să prevină îmbolnăvirea gravă din cauza infecției cu streptococul A, însă sunt în dezvoltare câteva vaccinuri contra îmbolnăvirilor cu această bacterie.

Simptomele pentru streptococul A includ durere la înghițire, febră, amigdale umflate cu pete albe, glandele umflate ale gâtului, o temperatură ridicată sau o erupție cutanată.

Bacteriile pot provoca, de asemenea, oricare dintre următoarele:

  • amigdalită

  • faringită

  • scarlatină

  • infecții ale pielii, cum ar fi impetigo sau erizipel

  • pneumonie

Majoritatea cazurilor de infecție a gâtului se vor ameliora de la sine fără tratament. Infecțiile cutanate pot necesita antibiotice.

Cum deosebim simptomele Covid de cele ale gripei, RSV și infecției cu streptococ A

Oamenii au învățat că masca îi protejează. Astfel că odată cu înmulțirea numărului de cazuri de infecții respiratorii, cei care au un sistem imunitar scăzut încearcă să se ferească de boli.

  • Covid

Cercetătorii spun că noile subvariante Covid vor fi prezente în acest sezon. Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu simptomele clasice ale Covid. Dar mai puțin cunoscute sau înțelese sunt lucruri precum „limba păroasă” sau „degetul Covid”.

Cele mai frecvente simptome ale Covid-19 la copii includ febră și tuse, dar copiii pot prezenta și dureri în gât, cefalee, oboseală sau simptome gastrointestinale, conform CDC.

Părinții ar trebui să-și testeze copilul dacă dezvoltă astfel de simptome, deoarece acesta este cel mai bun mod de a ști dacă este gripă sau Covid-19.

  • Gripa

Experții prevăd că sezonul gripal din acest an va fi unul dur. Iată câteva sfaturi despre cum să rămâneți sănătoși.

Simptomele gripei apar de obicei brusc, ceea ce este probabil cea mai mare distincție față de RSV, conform Health Partners.

Simptomele gripei pot include febră, tuse, durere în gât, nas care curge sau înfundat, dureri de corp, dureri de cap, frisoane, senzație de oboseală și uneori vărsături și diaree, conform CDC.

Simptomele gripei se dezvoltă de obicei la aproximativ 1 până la 4 zile după ce au fost expuse la o persoană bolnavă, conform HealthyChildren.org.

„Chiar și copiii sănătoși se pot îmbolnăvi foarte tare de gripă”, avertizează CDC.

Autoritățile sanitare spun că părinții ar trebui să-și ducă copiii la camera de urgență dacă se confruntă cu respirație rapidă sau dificultăți, buzele sau fața albăstrui, coastele care se trag cu fiecare respirație și dureri în piept.

Cel mai bun mod de a vă proteja împotriva gripei este să vă vaccinați.

  • RSV

Infecția cu RSV (Virusul sincițial respirator) este foarte contagioasă și o boală comună la copii, majoritatea având o infecție cu RSV începând cu a doua zi de naștere, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Simptomele includ curgerea nasului, scăderea poftei de mâncare, tuse, strănut, febră și respirație șuierătoare, conform CDC.

Majoritatea infecțiilor cu RSV dispar în decurs de o săptămână sau două, dar CDC recomandă părinților să-și sune furnizorul de asistență medicală dacă copilul lor „are dificultăți de respirație, nu bea suficiente lichide sau prezintă simptome care se agravează”.

Simptomele RSV apar de obicei treptat și apar în decurs de 4 până la 6 zile de la infectare.

Pe de altă parte, experții spun că din cauza sistemului imunitar slăbit, o serie de boli cronice se pot agrava atât de mult încât viața pacienților le este pusă în pericol.

Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie The Guardian, citând datele unui studiu care va fi publicat weekendul viitor. Un sondaj...
Boli bizare: plânge cu lacrimi de sânge
Boli bizare: plânge cu lacrimi de sânge
Hematidrosis este o maladie extrem de rară, în care o bolnavul elimină prin pori sânge. Practic, în corpul celor care suferă de această boală se află de 20 de ori mai multă adrenalină...
#boli, #pandemie, #triplendemie, #virusul sincitial respirator, #gripa, #covid, #streptococ a, #virusi ucigasi , #sanatate
Comentarii
Poza milan
milan
rank 1
" ce virusuri si bacterii ne ucid in noul an " ?