Sunt raportate tot mai multe cazuri de "febră a fumului de polimer", cauzată de inhalarea vaporilor din tigăile antiaderente supraîncălzite.
Cazurile de "gripă Teflon" - o afecțiune asociată cu gătitul într-o tigaie antiaderentă - sunt în creștere, ceea ce duce la întrebări cu privire la cât de sigură este utilizarea tigăilor antiaderente.
Teflonul este denumirea comercială a politetrafluoroetilenei (PTFE) și este "printre cele mai inerte din punct de vedere chimic, netoxice și neinflamabile substanțe testate în condiții normale de utilizare și nu este metabolizat", se arată într-un raport publicat în Earth and Planetary Sciences.
Problema apare "dacă o tigaie este lăsată pe un arzător prea mult timp și tigaia se supraîncălzește sau se usucă", spun cercetătorii de la National Capital Poison Control Center.
Acesta este momentul în care ați putea fi expus riscului de a suferi de ceea ce se numește în mod obișnuit "gripa teflonului" - sau termenul său tehnic, "febra fumului de polimer".
După cum explică Biblioteca Națională de Medicină, aceasta este "o boală asemănătoare gripei, insuficient recunoscută, asociată cu inhalarea subproduselor de degradare termică ale fluorocarburilor. Supraîncălzirea vaselor de gătit acoperite cu politetrafluoroetilenă (PTFE) antiaderentă (Teflon®) reprezintă cea mai frecventă cale de expunere".
"Pacienții cu febră provocată de vapori de polimeri prezintă în mod clasic febră, stare de rău, dificultăți de respirație, apăsare în piept și tuse uscată la câteva ore după expunere."
Expunerea semnificativă poate duce la edem pulmonar (congestie pulmonară care poate pune viața în pericol) sau leucocitoză (număr mare de globule albe) la om.
Dacă aveți păsări de companie, Centrul de control al otrăvurilor avertizează că "chiar și o cantitate normală de căldură poate produce suficiente vapori toxici pentru a provoca boli la păsări. Din păcate, primul semn al acestei boli la păsări este adesea moartea subită".
În ceea ce privește oamenii, cazurile de "gripă de teflon" sunt în creștere, relatează Washington Post, cu 267 de cazuri suspecte de boală raportate anul trecut - cele mai multe din 2000, scrie people.com.
Unii experți cred că boala este încă subraportată: "Dacă aveți febră și dureri de corp, nu vă gândiți întotdeauna că este ceva ce ați inhalat", a declarat Maryann Amirshahi, co-director medical al Centrului Național de Intoxicații din Washington.
Cu toate acestea, există modalități de a evita boala: "Este întotdeauna o bună practică să folosiți un sistem de ventilare cu hotă", a declarat pentru Food & Wine Sisavath Keovilay, PhD, bucătar-șef și președinte al departamentului universitar de panificație și patiserie de la Keiser University Center for the Culinary Arts.
Și nu ar trebui să încălziți niciodată tigaia antiaderentă fără ceva în ea.
"Chiar dacă începeți doar cu untul sau uleiul în care intenționați să gătiți mâncarea, ar trebui să fie suficient pentru a reduce șansele ca învelișul să se descompună", a declarat pentru Washington Post Shawn Matijevich, bucătar-instructor principal de arte culinare online și operațiuni alimentare la Institute of Culinary Education.
Unii experți sugerează să se renunțe pur și simplu la produsele antiaderente.
"Dacă vă îngrijorează folosirea tigăilor din teflon, v-aș recomanda să investiți într-o tigaie bună din fontă", a declarat Keovilay pentru Food & Wine.
"Atunci când o tigaie din fontă este corect folosită, nimic nu se va lipi de ea."