Ce boli se ascund în spatele amețelilor. Românii sunt sfătuiți să nu ignore acest simptom

Miercuri, 13 Noiembrie 2024, ora 17:33
1207 citiri
Ce boli se ascund în spatele amețelilor. Românii sunt sfătuiți să nu ignore acest simptom
FOTO: neuroaxis.ro

Stai pe loc, dar cu toate astea simți că totul în jur se mișcă. Parcă totul a devenit instabil. Simți că îți pierzi echilibrul, ți se încețoșează vederea și întinzi mâna, cauți să te sprijini de un obiect, poate că ai și o senzație de greață, iar în timpul ăsta îți crește pulsul, pentru că te sperii și te învăluie întrebările - „De ce mi se întâmplă asta? Ce am?”. Așa se simte amețeala, cu care se confruntă foarte mulți oameni, iar întrebările care apar odată cu acest simptom au nevoie de răspuns. Amețeala poate părea un simptom minor, dar ascunde uneori boli grave. Românii care se confruntă cu aceste episoade frecvent nu ar trebui să le ignore și să evite automedicația, să ia doar pastilele recomandate de medic, prescrise în urma evaluărilor, investigațiilor și analizelor.

Ce afecțiuni au ca simptom amețeala

Amețeala poate fi cauzată de factori mai puțin severi precum deshidratarea sau deficitul de fier, însă poate fi un semnal de alarmă pentru afecțiuni grave, mai ales atunci când se întâmplă frecvent. Acest simptom poate semnala boli neurologice sau otoneurologice precum migrenele, accidentul vascular cerebral (AVC), scleroza multiplă, tumorile cerebrale, boala Parkinson, boala Ménière, neuronita vestibulară, probleme ale coloanei cervicale, dar și alte afecțiuni precum hipertiroidismul, anemia sau bolile cardiovasculare.

În fiecare dintre aceste afecțiuni poate apărea amețeala însoțită de alte simptome și este foarte important să fie depistată cauza. Investigațiile și analizele permit medicului să stabilească un diagnostic și să recomande un tratament eficient.

Toate cazurile de amețeală au în comun faptul că afectează semnificativ calitatea vieții. De aceea, este esențial ca cei care se confruntă frecvent cu amețeli să viziteze cabinetul medicului neurolog și să urmeze indicațiile acestuia.

Cum gestionezi un episod de amețeală

Atunci când cineva se confruntă cu acest simptom, menținerea unei poziții stabile a corpului și calmarea pot fi eficiente pentru diminuarea disconfortului, dacă amețeala nu este însoțită de alte simptome suplimentare care ar putea indica o urgență medicală (situație în care este necesar apelul imediat la 112). Se recomandă evitarea mișcărilor bruște și a pozițiilor instabile. Așezarea pentru susținerea echilibrului, respirația controlată, lentă și profundă pot contribui la reducerea eventualelor stări de anxietate asociate, iar consumul de apă în înghițituri mici poate ajuta la hidratarea organismului. Iar după ameliorarea senzației de amețeală, este indicat ca mișcările să fie prudente, pentru a evita orice risc de recidivă.

Când se consideră amețeala o urgență medicală

Atunci când pe lângă amețeală există și simptome precum confuzie, tulburări de vorbire sau înțelegere, amorțeli sau slăbiciune a membrelor, tremor sau paralizie a feței, amețeala trebuie considerată o urgență, pentru că acestea pot să semnaleze un accident vascular cerebral. Dacă apare febra sau alte semne de infecție, de asemenea, este esențial să se caute imediat ajutor. Așadar, este important să nu fie neglijate amețelile, mai ales dacă se întâmplă astfel de episoade în mod frecvent. Niciun tratament nu ar trebui să fie luat la voia întâmplării, la fel cum nici amețeala nu apare la voia întâmplării. Cel mai probabil există o cauză pentru care pare că totul în jur se mișcă.

Nicușor Dan îi îndeamnă pe oameni să voteze la Parlamentare cu cei care văd viitorul României în UE și NATO. "Avem viitor doar acolo"
Nicușor Dan îi îndeamnă pe oameni să voteze la Parlamentare cu cei care văd viitorul României în UE și NATO. "Avem viitor doar acolo"
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, susține că este optimist în privința a ceea ce vor vota duminică, 1 decembrie, românii. El este sigur că oamenii vor da dovadă din nou "de o...
Analiza profilului psihologic a lui Călin Georgescu. Medic psihiatru: ”Este un fel de palton multicolor, un scamator”
Analiza profilului psihologic a lui Călin Georgescu. Medic psihiatru: ”Este un fel de palton multicolor, un scamator”
Călin Georgescu, candidatul independent la alegerile prezidențiale ajuns în al doilea tur, spre surprinderea multora de pe scena politică, constituie un personaj controversat atât prin...
#boli, #afectiuni, #romani, #ameteli , #stiri sanatate
  1. La ce să se aștepte turiștii care vizitează Spania. Ce prevăd noile reguli: "Poate părea obositor când tot ce vrei este să te relaxezi în vacanță"
  2. Indiciul care apare la mijlocul vieții și poate prezice riscul de Alzheimer în următorii 20 de ani: "O descoperire crucială"
  3. Secretele unei bucătării moderne: idei care îți vor schimba complet spațiul!
  4. Monoxidul de carbon, ucigașul tăcut. Cum să eviți tragediile
  5. Ridurile din jurul gurii: cauze, prevenție și soluții pentru tratament
  6. Alimentul secret pentru un somn odihnitor. Legătura „crucială” între alimentație și apneea în somn, care provoacă sforăit
  7. Abordarea corectă, responsabilă, la jocuri de cazinou în sezonul rece - riscuri, provocări, opțiuni
  8. Ce pericol prezintă automedicația cu antibiotice. Avertismentul medicilor
  9. Relația dintre Bursucu și Mona Segall, distrusă din cauza lui Bănică Jr.: „Nu am crezut că o să hrănesc un șarpe”
  10. Care este alimentația corectă în timpul postului și cum să previi carențele. Trebuie copiii să țină post? Ce spun medicii