Boala care omoară doi români pe oră. Cauzele care îi aduc pe oameni în această situație dramatică

Vineri, 12 Aprilie 2024, ora 23:04
3162 citiri
Boala care omoară doi români pe oră. Cauzele care îi aduc pe oameni în această situație dramatică
Bărbat care are probleme cu inima FOTO: bpincontrol.in

Bolile cardiovasculare au ajuns să reprezinte principala cauză de deces în România, contribuind cu 57% din totalul morților înregistrate la nivel național.

Potrivit unor date furnizate de consilierul prezidenţial Diana Păun, media în România este de 109 decese la 100.000 de locuitori, în comparaţie cu media Uniunii Europene de 44.

Ceea ce este tot mai îngrijorător, după cum susține chiar consilierul prezidențial este că la fiecare 30 de minute, un român moare din cauza unui infarct.

Pentru a înțelege mai bine care sunt factorii ce produc aceste boli cardiovasculare, care sunt simptomele și cum pot fi prevenite, Ziare.com a vorbit cu cardiologul Ruxandra Toderiță.

Bolile cardiovasculare afectează în principal inima

Întrebată ce sunt bolile cardiovasculare, cardiologul Ruxandra Toderiță spune că sunt afecțiunile ce „afectează în special cordul (n. r. inima), circulația arterială coronariană și circulația arterială periferică”.

Factorii de risc

Despre cauzele acestor boli, cardiologul afirmă că „bolile cardiovasculare sunt vaste și pot avea foarte multe cauze”, iar printre principalii factori de risc în cazul acestor boli se numără „fumatul, diabetul zaharat, dislipidemia, consumul de alcool, sedentarismul, dieta necorespunzătoare cu multe lipide (n.r. grăsimi) și carbohidrați, hipertensiunea arterială și obezitatea”.

De asemenea, cardiologul Ruxandra Toderiță e de părere că putem vorbi și despre alte cauze precum „antecedentele heredocolaterale, când în familia pacientului există istoric de moarte subită la vârstă tânără, pacientul poate fi predispus la evenimente cardiologice precoce”.

Principalele semne

În ceea ce privește simptomele acestor boli, cardiologul spune că „principalele semne pot fi scăderea pragului de efort al pacientului. Dacă el urca scările normal până la un moment dat, acum el urcă mai greu, obosește mai repede, simte că nu are aer, amețește, se oprește și are nevoie de pauze. Acestea sunt simptomele cele mai întâlnite când pacientul intră în cabinet”.

Prevenție

Ca să prevină aceste boli, oamenii trebuie să „adopte un stil de viață mai sănătos”, adaugă cardiologul. „În ceea ce privește alimentația, Societatea Europeană de Cardiologie recomandă dieta mediteraneană ce presupune consumul de legume, fructe, nuci și migdale, carne de pește, reducerea consumului de carne roșie, reducerea grăsimilor, a carbohidraților, evitarea consumului de alcool și a fumatului. Tot ei mai recomandă să facem mișcare 30 de minute în fiecare zi, aici depinde și de gradul de acceptare al cordului când vorbim de pacienții cu patologii cardiologice avansate, în limita tolerabilității pentru cei care au afecțiuni cardiace importante, până la aerobic, 30 de minute de efort fizic moderat cam de 5 ori pe săptămână”.

„Până nu fac un infarct nu țin cont de ce le spune medicul”

Întrebată cum au devenit aceste boli principala cauză de deces în România și unde greșesc românii, cardiologul Ruxandra Toderiță e de părere că „este vorba și de educație, de informarea pacientului, de relația pe care ei o au cu medicul de familie, pentru că aici este primul contact medical al lor. Chiar dacă vin la specialist, doar 50% ascultă sfaturile medicului și „până nu au un eveniment cardiovascular major, cum ar fi un infarct, o aritmie amenințătoare și nu apar simptomele care le influențează destul de tare calitatea vieții nu țin cont de ce le spune medicul”.

„Pacientul trebuie să-și mențină colesterolul în limite normale”

„Prin corectarea factorilor de risc” aceste boli pot fi ținute sub control, mai spune cardiologul. „În afară de medicație, care a ajuns foarte avansată și s-au făcut progrese importante în ultimii 10 ani”, mai putem vorbi despre „stilul de viață, iar aici avem în vedere factorii de risc cum ar fi alcoolul, fumatul și alimentația nesănătoasă”.

De asemenea, pentru a ține bolile cardivasculare sub control, pacientul trebuie să-și „mențină colesterolul în limite normale”, să păstreze „contactul cu medicul de familie” și „să-și ia medicația”, conchide Ruxandra Toderiță.

Bolile cardiovasculare au cauze vaste și se datorează unor factori nutriţionali, psihosociali şi organici. Ele pot fi prevenite sau ținute sub control dacă oamenii aleg să aibă un stil de viață sănătos, ceea ce presupune o alimentație echilibrată, mișcare regulată, controlul nivelului de stres, dar și evitarea factorilor nocivi precum fumatul, consumul de droguri și alcoolul.

Quarterly Report - Editia 4

Costurile de repatriere pentru românii morți în străinătate vor fi suportate de Guvern. Senatul a adoptat proiectul. Urmează Camera Deputaților
Costurile de repatriere pentru românii morți în străinătate vor fi suportate de Guvern. Senatul a adoptat proiectul. Urmează Camera Deputaților
Proiectul legislativ privind suportarea de către statul român a cheltuielilor ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, precum şi modificarea Legii 198/2008...
Cum a reacționat Răducu Mazăre la anunțul eliberării tatălui său. ”Am învăţat că nu trebuie să avem aşteptări”
Cum a reacționat Răducu Mazăre la anunțul eliberării tatălui său. ”Am învăţat că nu trebuie să avem aşteptări”
Răducu Mazăre s-a arătat foarte fericit de vestea eliberării tatălui său și a precizat că va merge cu familia să să-l aștepte pe Radu Mazăre la ieșirea din închisoare. Instanța a...
#bolile cardiovasculare, #boli inima, #boli inima prevenire, #boli inima infarct, #boli inima simptome, #boli inima cauze , #sanatate