Avertisment privind creșterea alarmantă a cazurilor. O boală gravă lovește oamenii sub 50 de ani: Care sunt cauzele VIDEO

Joi, 07 Septembrie 2023, ora 02:22
4723 citiri
Avertisment privind creșterea alarmantă a cazurilor. O boală gravă lovește oamenii sub 50 de ani: Care sunt cauzele VIDEO
Numărul de cazuri de cancer a crescut alarmant sub 50 de ani FOTO: Rocky Mountain

Un nou studiu efectuat de un grup internațional coordonat de oameni de știință din Statele Unite, Marea Britanie și China, publicat în revista British Medical Journal Oncology, în septembrie 2023, a făcut o descoperire îngrijorătoare pentru sănătate. Experții au constatat că există o creștere alarmantă a numărului de cancere pe plan mondial la persoanele sub 50 de ani, în ultimele trei decenii.

A fost o creștere uimitoare cu 79% a cazurilor noi de cancer în rândul persoanelor sub 50 de ani din întreaga lume, în ultimele trei decenii (1990-2019), arată noua cercetare, potrivit Medical Xpress.

Cancerul de sân a reprezentat cel mai mare număr de cazuri de „debut precoce” la această grupă de vârstă în 2019. Dar cancerele de trahee (nazofaringe) și de prostată au crescut cel mai rapid din 1990, arată analiza. Cancerele care au cauzat cel mai mare număr de decese și au compromis sănătatea cel mai mult în rândul adulților mai tineri în 2019 au fost cele de la sân, trahee, plămâni, intestin și stomac.

Descoperire ce trage un semnal de alarmă: 71% dintre bărbați sunt loviți de o afecțiune severă

În timp ce cancerul tinde să fie mai frecvent la persoanele în vârstă, dovezile sugerează că cazurile în rândul persoanelor sub 50 de ani au crescut în multe părți ale lumii începând cu anii 1990.

Dar cele mai multe dintre aceste studii s-au concentrat pe diferențele regionale și naționale; și puțini au privit problema dintr-o perspectivă globală sau factorii de risc pentru adulții mai tineri, spun cercetătorii.

În încercarea de a acoperi aceste lacune de cunoștințe, ei s-au bazat pe datele din Studiul Global Burden of Disease 2019 pentru 29 de tipuri de cancer din 204 de țări și regiuni.

Ei au analizat incidența (cazuri noi), decesele, consecințele asupra sănătății (ani de viață ajustați în funcție de dizabilitate sau DALY) și factorii de risc contributivi pentru toți cei cu vârsta cuprinsă între 14 și 49 de ani pentru a estima modificarea procentuală anuală între 1990 și 2019.

1,8 milioane de cazuri noi de cancer la persoanele sub 50 de ani

În 2019, noile diagnostice de cancer în rândul persoanelor sub 50 de ani au totalizat 1,82 milioane, o creștere cu 79% față de cifra din 1990. În general, cancerul de sân a reprezentat cel mai mare număr dintre aceste cazuri și decesele asociate la 13,7 și, respectiv, 3,5/100.000 din populația globală.

Dar cazurile noi de cancer de trahee și de prostată cu debut precoce au crescut cel mai rapid între 1990 și 2019, cu modificări procentuale anuale estimate de 2,28% și, respectiv, 2,23%. La celălalt capăt al spectrului, cancerul hepatic cu debut precoce a scăzut cu aproximativ 2,88% în fiecare an.

Peste 1 milion (1,06) sub 50 de ani au murit de cancer în 2019, o creștere cu puțin sub 28% față de cifra din 1990. După cancerul de sân, cancerele care au cauzat cel mai mare număr de decese și, ulterior, sănătatea precară au fost cele ale traheei, plămânilor, stomacului și intestinului, cu cele mai mari creșteri ale deceselor în rândul persoanelor cu cancer de rinichi sau ovarian.

Un obicei al oamenilor lovește sever: Risc de cancer și de o boală mintală, cu 250% mai mare

Pe baza tendințelor observate din ultimele trei decenii, cercetătorii estimează că numărul global de cazuri noi de cancer cu debut precoce și decesele asociate va crește cu încă 31% și, respectiv, 21%, în 2030, iar cel mai mare risc este pentru cei în vârstă de 40 de ani.

Factorii genetici sunt probabil să aibă un rol important, spun cercetătorii. Dar dietele bogate în carne roșie și sare și sărace în fructe și lapte; consumul de alcool și tutunul sunt principalii factori de risc care stau la baza celor mai frecvente tipuri de cancer în rândul persoanelor sub 50 de ani, precum și inactivitatea fizică, excesul de greutate și factorii care contribuie la creșterea zahărului din sânge, indică datele experților.

Ei concluzionează că „măsurile de prevenire și depistare precoce sunt necesare urgent, împreună cu identificarea strategiilor optime de tratament pentru cancerele cu debut precoce, care ar trebui să includă o abordare holistică care să abordeze nevoile unice de îngrijire, de susținere ale pacienților mai tineri”.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Unele alimente produc o boală gravă, au descoperit medicii: Distrug mușchii și apoi moarte prematură
Unele alimente produc o boală gravă, au descoperit medicii: Distrug mușchii și apoi moarte prematură
O echipă de cercetători care a efectuat un amplu studiu în rândul adulților din Statele Unite, publicat în revista Frontiers in Nutrition pe 19 februarie 2024, a făcut o descoperire...
Motivele care l-au făcut pe Regele Charles să plângă după ce a fost diagnosticat cu cancer
Motivele care l-au făcut pe Regele Charles să plângă după ce a fost diagnosticat cu cancer
Regele Charles al III-lea a declarat miercuri că, de când a fost diagnosticat cu cancer, a primit "atât de multe mesaje şi felicitări minunate", încât, de cele mai multe ori, l-au făcut să...
#bolnavi cancer, #cancer, #cancer cauze, #boala grava, #tipuri cancer simptome, #cauze cancer, #cancer san, #50 ani , #stiri externe