Bombardamente în perimetrul centralei nucleare din Zaporojie. Ucrainenii susțin că infrastructura a fost avariată

Sambata, 27 August 2022, ora 17:59
3639 citiri
Bombardamente în perimetrul centralei nucleare din Zaporojie. Ucrainenii susțin că infrastructura a fost avariată
Centrala nucleară de la Zaporojie FOTO Twitter

Noi bombardamente au vizat în ultimele 24 de ore perimetrul centralei nucleare din Zaporojie (sud-estul Ucrainei), au anunţat Rusia şi Ucraina, acuzându-se reciproc de acestea, relatează AFP.

Trupele ruseşti au bombardat zona "în mai multe rânduri în cursul ultimei zile", a afirmat sâmbătă pe Telegram compania naţională ucraineană Energoatom.

"Consecinţă a bombardamentelor periodice, infrastructura centralei a fost avariată şi există riscuri de scurgeri de hidrogen şi de pulverizare de substanţe radioactive", a declarat operatorul ucrainean, informând despre un "risc crescut de incendiu".

Potrivit operatorului, de la amiaza zilei de sâmbătă (09:00 GMT), centrala "funcţionează cu riscul de a încălca normele de securitate în materie de radiaţii şi incendiu".

La rândul său, Rusia acuză Ucraina că ar fi tras 17 obuze asupra incintei centralei, cea mai mare din Europa, în cursul ultimelor 24 de ore. "Patru au căzut pe acoperişul clădirii, unde se află 168 de ansambluri de combustibil nuclear american de la firma WestingHouse", a indicat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, adăugând că alte obuze au căzut la 30 de metri de un depozit de combustibil uzat şi în apropierea altuia, care conţine "combustibil proaspăt".

Potrivit ministerului rus, armata ucraineană ar executa aceste tiruri din împrejurimile oraşului Marganeţ (Marhanet), situat în faţa centralei pe malul opus al fluviului Nipru şi aflat în continuare sub controlul Kievului. AFP nu a putut verifica aceste declaraţii dintr-o sursă independentă.

Acuzații reciproce între Rusia și Ucraina

Centrala din Zaporojie, unde sunt situate şase din cele 15 reactoare nucleare ucrainene, a fost preluată sub control de trupele ruse la începutul lunii martie, la scurt timp după lansarea invaziei în 24 februarie, şi se află aproape de linia frontului în sudul ţării.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardamentele efectuate în apropierea complexului, lângă oraşul Energodar, pe fluviul Nipru, şi de punerea centralei în pericol.

În ultimele săptămâni, centrala din Zaporojie constituie obiectul unei îngrijorări crescânde a ţărilor occidentale. ONU a cerut încetarea oricărei activităţi militare în împrejurimile acesteia, în timp ce în faţa existenţei unui "risc real de catastrofă nucleară", Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) cere să i se permită accesul la acest obiectiv.

Considerând situaţia "periculoasă", preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a exercitat presiuni asupra AIEA vineri pentru a trimite cât mai repede o misiune la faţa locului, denunţând faptul că trupele ruse "împing în permanenţă (situaţia) spre cel mai rău scenariu".

Între joi şi vineri, centrala şi cele şase reactoare ale sale de 1.000 de megawaţi fiecare au fost "deconectate total" de la reţeaua naţională din cauza unor avarii la liniile electrice, potrivit Kievului. Apoi, Energoatom a anunţat că "unul dintre reactoarele oprite în ajun" fusese "reconectat la reţeaua electrică" vineri la ora locală 14:04 (11:04 GMT). El "produce electricitate pentru necesităţile Ucrainei" şi "creşterea puterii sale este în curs", a precizat compania.

Reuniune de urgenţă a miniştrilor energiei din UE

Experţi ai AIEA sunt aşteptaţi acolo "săptămâna viitoare", potrivit consilierei ministrului ucrainean al energiei, Lana Zerkal, care a reproşat ruşilor "că ar crea artificial obstacole" acestei misiuni, ceea ce Moscova neagă.

Premierul ucrainean Denis Şmîgal a avertizat sâmbătă într-un mesaj pe Telegram că "acest sezon de încălzire va fi desigur cel mai dificil din istoria Ucrainei independente". "Principalul risc constă în acţiuni teroriste ale Rusiei împotriva infrastructurilor critice", a spus el.

Premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară asigură preşedinţia, prin rotaţie, a Uniunii Europene, a anunţat vineri că va convoca "o reuniune de urgenţă a miniştrilor energiei", cu asentimentul Comisiei Europene.

"Armata Ucrainei este în pragul colapsului". Șeful serviciului de informații externe al Rusiei, anunț despre reușitele Moscovei
"Armata Ucrainei este în pragul colapsului". Șeful serviciului de informații externe al Rusiei, anunț despre reușitele Moscovei
Şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narîşkin, susține că trupele Moscovei sunt aproape de a-și atinge obiectivele pe frontul din Ucraina. De asemenea, oficialul...
Ucraina a introdus un nou sistem robotic anti-dronă, care va crește ponderea războiului autonom VIDEO
Ucraina a introdus un nou sistem robotic anti-dronă, care va crește ponderea războiului autonom VIDEO
Ministerul Apărării din Ucraina a prezentat un sistem robotic anti-dronă inovator, Droid TW 12.7, dotat cu o mitralieră puternică. Acesta a fost deja testat în condiții de luptă, iar...
#bombardamente, #centrala nucleara, #zaporojie, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina
  1. O fetiţă de 12 ani, grav rănită în timp ce traversa pe trecerea de pietoni. Unde a avut loc accidentul
  2. Bărbat arestat pentru trafic de substanțe psihoactive. Era deja sub control judiciar. Cum a fost prins VIDEO
  3. Trei tineri pregăteau un atentat în Germania. Își cumpăraseră deja armă și muniție. Au fost prinși la timp. Doi erau de origine libaneză, al treilea era de origine turcă
  4. Un rus a fost condamnat la închisoare după ce a rupt afișe de recrutare. Autoritățile i-au confiscat și bicicleta VIDEO
  5. Președintele brazilian Lula da Silva a fost operat pe creier după ce a căzut la duș. Ce spun medicii
  6. România riscă pene de curent din cauza dependenței importurilor de energie. Care ar fi soluția: "Am putea în mod teoretic acum să nu importăm nimic"
  7. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu din nou în faţa judecătorilor în trei procese de corupţie, fraudă şi abuz de încredere: ”Nu fug”
  8. Ce au descoperit polițiștii de frontieră în bagajul unui bărbat din Timișoara. Acesta călătorea în Indonezia
  9. Cât costă un porc înainte de Crăciun. Producătorii consideră că prețul e mic: „Oamenii sunt de bună credință, dar n-au bani”
  10. Soția lui Bashar al-Assad este respinsă de țara unde s-a născut. „Este o persoană sancționată și nu este binevenită aici”