BOR ține partea medicilor care refuză să facă avorturi: ”Nu tot ce este legal coincide cu ce este moral”

Luni, 19 Decembrie 2022, ora 17:19
1965 citiri
BOR ține partea medicilor care refuză să facă avorturi: ”Nu tot ce este legal coincide cu ce este moral”
Preafericitul Daniel, Patriarhul BOR FOTO Basilica

Biserica Ortodoxă Română (BOR) transmite că nu tot ceea ce este legal coincide cu ce este moral, într-un comunicat care se referă la cererea mai multor ONG-uri ca statul să deconteze avortul la cerere, adăugând că rolul BOR este de proteja oamenii de "răul cu multe chipuri", printre care enumeră şi "crima, inclusiv cea comisă prin avort", informează Agerpres.

Totodată, BOR apără dreptul medicilor de a refuza să facă avorturi.

Peste 250 de organizaţii ale societăţii civile din România şi internaţionale au cerut luna trecută ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi preşedintei Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, decontarea avortului la cerere.

Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătăţii şi preşedintei CNAS organizaţiile atrag atenţia că accesul la avort a devenit din ce în ce mai "dificil" în România în ultimii ani. Ele semnalează că din ce în ce mai multe spitale nu le mai oferă pacientelor posibilitatea de a face avort, invocând motive precum cele religioase, etice sau morale.

"Poziţia BOR şi a tuturor cultelor faţă de avort e una clară, firească, fermă şi ireversibil orientată pro-viaţă. Mesajul creştin are ca miez libertatea, iubirea şi respectul pur faţă de viaţa şi demnitatea persoanei umane, născute sau nenăscute încă. Avortul este şi rămâne legal, dar nu tot ce este legal coincide totdeauna riguros cu ce este moral, graniţa dintre permis şi posibil fiind una la care ar trebui să reflectăm atent şi responsabil ca persoane înzestrate nu doar cu trup, ci şi cu spirit. Biserica are printre funcţiile sale centrale şi pe aceea de a contribui exemplar la întreţinerea ordinii morale în societate, de a explica necesitatea igienică a moralei personale şi publice, de a orienta atenţia spirituală a oamenilor spre lucrurile esenţiale, între care viaţa, educaţia, relaţia cu celălalt, mântuirea din răul cu multe chipuri care sfidează şi sabotează sensul existenţei omeneşti. Crima, inclusiv cea comisă prin avort, este unul dintre aceste chipuri", se arată în comunicatul Biroului de presă al Patriarhiei Române.

Ca reacţie la "recent solicitatul, dar nefirescul sprijin al statului pentru finanţarea avortului în absenţa unei urgenţe medicale, act care ar reprezenta o implicită încurajare a acestuia", Biserica Ortodoxă Română apreciază că cei care "aleg să îşi asculte conştiinţa şi să evite implicarea într-un act medical care suprimă brutal o viaţă (...), au dreptul şi, dacă sunt medici, obligaţia, să respecte riguros jurământul lui Hipocrate deplin favorabil vieţii, iar dacă sunt reprezentanţi ai societăţii civile, deci inclusiv ai cultelor religioase care includ cea mai mare parte a acestei societăţi, să-şi exprime şi să-şi apere public principiile morale, etice, filosofice şi religioase ocrotite de Constituţie".

Patriarhia arată că Biserică nu impune, ci "invită stăruitor" la respectarea şi protejarea vieţii şi demnităţii persoanei umane, pledând mereu cauza acestora ca pe cea mai înaltă posibil, viaţa fiind "un dar dumnezeiesc plin de sens pentru individul străin de individualism feroce şi pentru comunitatea formată din noi toţi, cei ce am avut şansa de a ne naşte".

Potrivit BOR, autonomia asupra propriului corp nu jutifică avortul.

"Autonomia asupra propriului trup nu implică şi dreptul de a decide asupra vieţii unui alt trup care creşte în el. Abia această reflecţie de tip moral indică gradul real şi onorabil de responsabilitate. În contextul unei ierni demografice fără precedent în istoria României, a încuraja şi promova etatist avortul depăşeşte cu mult graniţa trasată de conştiinţă, bioetică şi fundamentalul bun-simţ între viaţa şi moartea unei persoane care poate îmbogăţi cu existenţa sa comunitatea din care urmează să facă parte, cu condiţia de a i se respecta dreptul primordial: acela de a se naşte. Orice stat responsabil are ca scop şi raţiune fondatoare asigurarea şi întreţinerea binelui comun al societăţii pe care o administrează, nu sabotarea ei, fie şi subtilă, prin încurajarea unor curente ideologice extrem de nocive social precum sceleratul antinatalism", explică Patriarhia Română.

Conform ONG-urilor care cer decontarea avortului la cerere, în ultimii trei ani, potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), peste 300 de femei au făcut avorturi în condiţii nesigure.

"Decontarea procedurii va asigura femeilor acces universal şi sigur la acest serviciu medical, indiferent de vulnerabilităţile şi identităţile lor. Totodată, va putea fi realizată monitorizarea numărului de proceduri efectuate în instituţiile medicale aflate în contract cu CNAS, aspect care va ajuta la identificarea instituţiilor, localităţilor şi judeţelor în care acest serviciu medical esenţial nu este furnizat", subliniază organizaţiile semnatare.

Medicii de familie, nevoiți să facă muncă de IT-iști. Platforma Ministerul Sănătății funcționează tot mai prost
Medicii de familie, nevoiți să facă muncă de IT-iști. Platforma Ministerul Sănătății funcționează tot mai prost
Medicii de familie se descură tot mai greu cu sistemul digital al CNAS, care a ajuns să funcționeze doar câteva minute pe zi. Calitatea actului medical scade, în timp ce medicii se transformă...
Liviu Dragnea, la un pas de moarte. Medicii au reușit să-l stabilizeze pe fostul lider PSD
Liviu Dragnea, la un pas de moarte. Medicii au reușit să-l stabilizeze pe fostul lider PSD
Liviu Dragnea (61 ani), fostul lider PSD, a avut o cumpănă grea, din cauza unui accident vascular suferit pe când era plecat din țară. El a vorbit pentru prima dată despre acest episod, la...
#BOR, #avort, #medici , #BOR