Un fost diplomat rus care a fugit de războiul lui Putin: Ucraina are o singură șansă să învingă Moscova

Joi, 23 Februarie 2023, ora 23:19
11496 citiri
Un fost diplomat rus care a fugit de războiul lui Putin: Ucraina are o singură șansă să învingă Moscova
Boris Bondarev (stânga) a fugit de războiul lui Putin FOTO: Decode39

Boris Bondarev, în vârstă de 42 de ani, a lucrat ca diplomat în Ministerul rus al Afacerilor Externe din 2002 până în 2022. A fost consilier la Misiunea rusă de la Oficiul Națiunilor Unite din Geneva înainte de a demisiona în mai 2022, din cauza războiului lui Putin din Ucraina. El susține acum, că Ucraina trebuie să lovească ținte din interiorul Rusiei pentru a câștiga războiul.

El este singurul diplomat al Rusiei care a demisionat public din cauza conflictului și a spus într-o scrisoare deschisă de demisie, de anul trecut, că războiul este „nu doar o crimă împotriva poporului ucrainean, ci și, poate, cea mai gravă crimă împotriva poporului Rusiei", potrivit Newsweek.

Vorbind despre război într-un interviu pentru sursa citată, Bondarev a spus că nu prea „înțelege preocupările occidentalilor, care spun că nu vor ca Ucraina să poată ținti sau să lovească Rusia continentală”.

Războiul din spatele ușilor închise: Ucraina a creat armata secretă care să învingă Rusia

„Nu poți câștiga războiul dacă nu îți lovești inamicul”, a spus Bondarev într-un interviu telefonic din Elveția. „Desigur, [Ucraina] nu trebuie să lovească ținte civile așa cum face Rusia în Ucraina”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat reporterilor în decembrie că 62% din loviturile cu rachete rusești au fost asupra țintelor civile ucrainene și că numeroase orașe, sate și așezări au fost grav avariate ca urmare a bombardamentelor.

Moscova a negat tot timpul că a vizat zone civile, deși acest lucru a fost unul real. Rachetele rusești „au vizat în mod specific ținte civile”, iar forțele lui Putin continuă să omoare civili ucraineni, a spus Zelenski.

Ucraina nu ar trebui să vizeze centralele electrice sau infrastructura civilă din Rusia, ci „facilități militare, baze militare, cum ar fi baze aeriene, baze de rachete, lansatoare de rachete și depozite de muniții”, a subliniat Bondarev.

Lovitura devastatoare fără precedent primită de Ucraina de la Putin: Impactul real al invaziei Rusiei a ieșit la iveală

„Cred că sunt ținte legitime și trebuie vizate”, a spus fostul diplomat. Evaluarea lui Bondarev vine pe măsură ce războiul din Ucraina se apropie de un an și se pare că o nouă ofensivă rusă în Ucraina este în desfășurare.

Anton Gerashchenko, un consilier al ministrului de Interne al Ucrainei, a declarat pe 17 februarie că Ucraina „așteaptă proviziile de echipamente occidentale” pentru a-și începe propria contraofensivă și că țara sa are nevoie de sute de mii de drone de luptă și de recunoaștere pentru „ câștigă mai repede.”

Bondarev a luat în considerare remarcile lui Gerașcenko, spunând că Ucraina are nevoie de „tot ce poate lupta”. „Dronele pot fi foarte utile în țintirea bazelor rusești din Rusia, către centrele logistice rusești”, a spus el.

„Ucraina are dreptul legal de a ataca în interiorul Rusiei, dar în prezent nu i se permite să facă acest lucru de către partenerii al căror sprijin Kievul nu-și permite să-l piardă. SUA și alții au impus ținte acceptabile pentru armele pe care le furnizează, cerând totodată asigurări de la Kiev că aceste arme nu vor fi folosite în interiorul Rusiei”, a scris Atlantic Council, un think tank-ul din Statele Unite.

Ucraina se confruntă cu 6 provocări majore. Putin schimbă și are un nou plan
Ucraina se confruntă cu 6 provocări majore. Putin schimbă și are un nou plan
După aproape 29 de luni de război cu Rusia, dificultățile Kievului pe câmpul de luptă cresc, chiar dacă sprijinul său vital din partea Statelor Unite este din ce în ce mai mult la cheremul...
Lovitură neprevăzută primită de Putin: ”Amintiți-vă această zi”, când Rusia și-a pierdut o bază strategică
Lovitură neprevăzută primită de Putin: ”Amintiți-vă această zi”, când Rusia și-a pierdut o bază strategică
Războiul Rusiei din Ucraina, care a depășit borna de 870 de zile, se află într-o dinamică continuă. Însă acum, o lovitură neprevăzută a fost primită de Putin din partea forțelor...
#boris bondarev, #diplomat rus, #diplomati rusi, #Ucraina razboi Rusia, #Ucraina razboi, #razboi Ucraina, #Putin razboi , #Razboi Ucraina
  1. Minor de 13 ani din Sălaj, bătut și violat de un individ fără scrupule. Decizia magistraților în acest caz terifiant
  2. Scene teribile pe un drum din Tulcea. 12 autoturisme şi un microbuz au fost surprinse de o viitură puternică VIDEO
  3. Un înalt oficial rus a cerut să fie trimis pe frontul din Ucraina. Alexandr Kibovski fusese condamnat pentru luare de mită
  4. Guvernul de la Kiev cere majorarea taxelor pentru a putea susține efortul de război. Cum arată bugetul de apărare
  5. Directorul care a extins plajele pe litoralul românesc părăsește ABADL. Cine îi va lua locul SURSE
  6. Volodimir Zelenski și-a întâlinit marele rival pe un aeroport din Londra. Participarea la summitul Comunității Politice Europene
  7. Zelenski l-a atacat voalat pe Viktor Orban la summitul CPE. "Unii ar putea fi tentaţi să-şi trădeze vecinii"
  8. Jurnalistă sancționată pentru o glumă pe seama înălțimii Giorgiei Meloni. Ce despăgubiri trebuie să-i plătească premierului italian
  9. Un urs a ieșit la plimbare prin Parcul Central dintr-o stațiune plină cu turiști. "Vă doresc o zi minunată"
  10. Joe Biden a făcut o nouă gafă. Nu și-a adus aminte numele unui secretar de stat. L-a identificat drept "negrul" VIDEO