Cum se apără Boris Johnson în scandalul ”Partygate”. Fostul premier britanic recunoaște că a indus în eroare Parlamentul, dar cu ”bună-credință”

Marti, 21 Martie 2023, ora 17:29
1194 citiri
Cum se apără Boris Johnson în scandalul ”Partygate”. Fostul premier britanic recunoaște că a indus în eroare Parlamentul, dar cu ”bună-credință”
Boris Johnson a părăsit funcţia de premier la 6 septembrie 2022, în urma scandalului ”Partygate” FOTO Twitter

Fostul premier britanic Boris Johnson a recunoscut că i-a indus în eroare pe parlamentari în legătură cu petrecerile de pe Downing Street din timpul pandemiei, când a afirmat la vremea respectivă că au fost respectate normele anti-COVID-19.

El a insistat însă că a făcut acest lucru ”cu bună-credinţă”, pe baza a ceea ce ştia ”sincer'” la momentul respectiv, relatează EFE.

”Nu am indus în eroare în mod intenţionat sau nechibzuit Parlamentul pe 1 decembrie 2021, 8 decembrie 2021 sau la orice altă dată. Accept faptul că Camera Comunelor a fost indusă în eroare de declaraţiile mele conform cărora regulile au fost respectate în totalitate la 10 (Downing Street). Dar atunci când au fost făcute declaraţiile, acestea au fost făcute cu bună-credinţă şi pe baza a ceea ce ştiam şi credeam sincer la momentul respectiv”, a precizat fostul premier conservator în declaraţia sa scrisă transmisă Comisiei pentru privilegii din Camera Comunelor, care investighează dacă Johnson a minţit în faţa acestei camere parlamentare.

”Desigur, este adevărat că declaraţiile mele în faţa Parlamentului, conform cărora regulile (anti-COVID-19) au fost respectate în permanenţă, nu s-au dovedit a fi corecte şi profit de această ocazie pentru a-mi cere scuze în faţa Parlamentului pentru acest lucru”, spune el în declaraţie.

Dosarul de apărare de 52 de pagini a fost depus luni de echipa juridică a fostului premier, iar comisia l-a făcut public marţi.

Miercuri, Boris Johnson se va prezenta în faţa comisiei pentru o audiere ce i-ar putea decide soarta politică. În cazul în care vor stabili că a minţit cu bună ştiinţă, parlamentarii din comisie ar putea recomanda ca acesta să fie suspendat din camera inferioară, unde Boris Johnson este deputat pentru circumscripţia Uxbridge (nord-vestul Londrei). Ancheta este prezidată de deputata laburistă Harriet Harman, deşi grupul de şapte membri ai comisiei are o majoritate conservatoare.

Boris Johnson a părăsit funcţia la 6 septembrie în urma scandalului ”partygate” şi după publicarea unui raport independent în care erau criticate petrecerile şi cultura consumului excesiv de alcool de la reşedinţa oficială în timpul pandemiei de COVID-19.

#Boris Johnson, #Marea Britanie, #scandal, #partygate , #stiri Boris Johnson