Boris Johnson, vizită surpriză în Ucraina. Cum a reacționat actualul premier al Marii Britanii, Rishi Sunak FOTO VIDEO

Duminica, 22 Ianuarie 2023, ora 18:09
5180 citiri
Boris Johnson, vizită surpriză în Ucraina. Cum a reacționat actualul premier al Marii Britanii, Rishi Sunak FOTO VIDEO
Fostul premier britanic Boris Johnson a revenit duminică, 22 ianuarie, la Kiev într-o vizită surpriză, întâlnindu-se cu preşedintele Volodimir Zelenski FOTO president.gov.ua

Fostul premier britanic Boris Johnson a revenit duminică, 22 ianuarie, la Kiev într-o vizită surpriză, întâlnindu-se cu preşedintele Volodimir Zelenski şi promiţând că Marea Britanie "va rămâne alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie".

Boris Johnson, care a plecat din fruntea guvernului britanic în septembrie, în urma unei serii de scandaluri, era prim-ministru atunci când Rusia a invadat Ucraina, în februarie anul trecut, şi a încercat să poziţioneze Londra ca aliat de top al Kievului în Occident.

El a venit de mai multe ori la Kiev şi şi-a anunţat susţinerea, fiind primul lider din G7 care a vizitat Ucraina, în aprilie 2022.

"BORIS JOHNSONIUK" - DETESTAT ÎN UK, POPULAR ÎN UCRAINA

Pe măsură ce la Londra era implicat în tot mai multe scandaluri, Boris Johnson câştiga o popularitate tot mai largă în Ucraina, unde i se spune, în mod afectuos, "Boris Johnsoniuk". Cafenelele din Kiev i-au dat numele unor prăjituri şi au fost realizate lucrări de artă stradală folosind imaginea sa.

Johnson, care acum se confruntă la Londra cu întrebări legate de afacerile sale financiare, a primit săptămâna trecută, la Davos, o medalie onorifică, de "Cetăţean de onoare al Kievului", din partea primarului capitalei ucrainene, Vitali Kliciko.

Duminică, Johnson a mers Borodianka şi Bucea, suburbiile capitalei ucrainene care au devenit simbol al atrocităţilor ruse comise în prima fază a războiului.

"Pot să vă spun că Marea Britanie va fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie", i-a spus Johnson primarului din Bucea. "Veţi învinge şi îi veţi scoate pe toţi ruşii din ţară, dar noi vom fi aici pe termen lung. Şi vom dori, de asemenea, să vă ajutăm să reconstruiţi", l-a asigurat pe edil fostul premier britanic.

Săptămâna trecută, Marea Britanie a declarat că va furniza Ucrainei 14 tancuri Challenger 2 şi alte arme grele, fiind primul stat occidental care a anunţat un astfel de ajutor militar.

La Bucea, Boris Johnson a făcut selfie-uri cu locuitorii şi a depus flori în semn de omagiu pentru victimele războiului. A vizitat o biserică pentru a vedea o expoziţie şi i-a dat preotului un autograf pe ediţia ucraineană a cărţii sale despre Winston Churchill.

În Borodianka, Johnson s-a plimbat pe străzile de lângă blocurile aflate în ruină. Guvernatorul regional al Kievului, Oleksi Kuleba, care l-a însoţit, a declarat că 162 de locuitori au fost ucişi în timpul ocupaţiei ruseşti a oraşului, care a durat o lună, anul trecut. Kuleba a spus că aproximativ 60% dintre locuitori s-au întors de atunci.

ZELENSKI I-A SPUS LUI JOHNSON CĂ UCRAINA VREA ÎN NATO

La Kiev, fostul premier britanic a fost întâmpinat personal de preşedintele Volodimir Zelenski şi de o serie de alţi înalţi oficiali, inclusiv ministrul de externe şi şeful biroului preşedintelui, care l-au aşteptat în afara clădirii prezidenţiale. Apoi, Boris Johnson a purtat convorbiri tete-a-tete cu liderul ucrainean.

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei ucrainene, cei doi au discutat despre pregătirea unui "summit al păcii" menit să pună în aplicare formula de pace pe care Volodimir Zelenski a prezentat-o liderilor G20 anul trecut. "Unul dintre punctele formulei de pace este reprezentat de garanţiile de securitate pentru Ucraina", a precizat şeful statului ucrainean. "Sunt convins că cea mai bună garanţie pentru noi ar fi aderarea la NATO. Este important să promovăm în mod activ ideea ca ţara noastră să devină membră a Alianţei", a subliniat Volodimir Zelenski în convorbirea cu fostul premier britanic.

PREMIERUL RISHI SUNAK ESTE "DE ACORD" CU VIZITA LUI BORIS JOHNSON

Pe de altă parte, Boris Johnson, care spune că a venit la Kiev la invitaţia preşedintelui Volodimir Zelenski, a respins sugestiile potrivit cărora activitatea sa în Ucraina ar putea fi văzută ca o subminare a poziţiei premierului britanic în funcţie, Rishi Sunak. Nici acesta din urmă nu a părut deranjat, cel puţin la nivel oficial. Rishi Sunak este "de acord" cu vizita lui Boris Johnson în Ucraina, a transmis Downing Street. Secretarul de presă al prim-ministrului în exerciţiu a declarat că acesta "sprijină întotdeauna toţi colegii care arată că Marea Britanie sprijină Ucraina şi va continua să îi sprijine pe ucraineni".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Bilanțul atacului rusesc asupra unui bloc din Odesa: zece persoane, printre care o mamă și bebelușul ei de 8 luni, găsiţi fără viaţă ”strâns îmbrăţişaţi”
Bilanțul atacului rusesc asupra unui bloc din Odesa: zece persoane, printre care o mamă și bebelușul ei de 8 luni, găsiţi fără viaţă ”strâns îmbrăţişaţi”
Trupurile unei mame şi bebeluşului ei de opt luni au fost scoase duminică, 3 martie, de sub dărâmăturile blocului cu nouă etaje, lovit în urma unui atac rusesc cu dronă în noaptea de...
Viktor Orban la un forum din Turcia: ”Dacă timpul lucrează în favoarea Rusiei, continuarea războiului va aduce succes Moscovei”
Viktor Orban la un forum din Turcia: ”Dacă timpul lucrează în favoarea Rusiei, continuarea războiului va aduce succes Moscovei”
Nu se întrevede nicio ieşire din conflictul de război din Ucraina, iar acest lucru paralizează politica europeană, a declarat prim-ministrul ungar Viktor Orbán, în Antalya, unde a participat...
#Boris Johnson, #Volodimir Zelenski, #Ucraina, #Marea Britanie, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina