Boris Johnson are ''mari sperante'' de a ajunge la un acord post-Brexit cu UE

Miercuri, 16 Septembrie 2020, ora 21:25
3871 citiri
Boris Johnson are ''mari sperante'' de a ajunge la un acord post-Brexit cu UE

Premierul britanic Boris Johnson a declarat miercuri ca are "mari sperante" sa ajunga la un acord post-Brexit cu Uniunea Europeana, in pofida negocierilor in impas si a tensiunilor create de un proiect de lege britanic care revine asupra angajamentelor luate, relateaza AFP.

"Nu este ceea ce vrea aceasta tara", a declarat liderul conservator in privinta unui eventual "no deal" devastator pentru economie. "Si nu este ceea ce prietenii si partenerii din UE vor de la noi. De aceea am mari sperante ca nu acesta va fi rezultatul" negocierilor, a adaugat el, in cadrul unei intalniri cu comitetul de legatura, in care sunt reuniti presedintii diferitelor comisii parlamentare.

Boris Johnson a refuzat totusi sa cedeze teren asupra proiectului de lege care revine partial asupra angajamentelor luate in cadrul acordului care reglementeaza iesirea Regatului Unit din UE la sfarsitul lui ianuarie.

Acest text, care conform guvernului sau incalca dreptul international, a depasit luni un prim obstacol in Parlamentul britanic in pofida frondei unei parti a taberei conservatoare, fiind aprobat cu 340 de voturi pentru si 263 impotriva. Continuarea parcursului parlamentar al acestui proiect de lege privind piata interna se anunta totusi mai nesigura, comenteaza AFP.

Amenintand cu o actiune in justitie, europenii au dat termen Londrei pana la sfarsitul lunii pentru a-si retrage dispozitiile controversate, care repun in discutie regulile vamale pentru Irlanda de Nord menite in special sa evite restabilirea unei frontiere fizice in Republica Irlanda, membra a UE, si provincia britanica.

"Prefer sa avem protectii care garanteaza integritatea acestei tari si protejeaza impotriva unei potentiale rupturi a Regatului Unit", a insistat el. Johnson a estimat ca europenii au "esuat in mod clar" in garantarea absentei unei "blocade" in schimburile intre Irlanda de Nord si Marea Britanie in cazul unui "no deal" la finalul perioadei de tranzitie care se incheie la sfarsitul lui 2020.

In acest context, europenii si britanicii incearca in continuare sa negocieze un acord privind viitoarea lor relatie comerciala. Insa ultimele discutii nu au dus la progrese majore.

Cele doua parti au afirmat ca un acord ar trebui sa fie incheiat in octombrie pentru a evita un "no deal", care s-ar traduce de la 1 ianuarie prin taxe vamale intre Regatul Unit si blocul european si ar risca sa agraveze criza provocata de coronavirus.

Citeste si:
„Liniile roșii ale UE“ în negocierile post Brexit cu Marea Britanie ANALIZĂ
„Liniile roșii ale UE“ în negocierile post Brexit cu Marea Britanie ANALIZĂ
Comisia Europeană va oferi Marii Britanii o nouă concesie, un nou acord vizând Irlanda de Nord, dar e hotărâtă să respingă eliminarea rolului judecătorilor europeni în această provincie....
Principalul suspect în cazul uciderii deputatului britanic David Amess a fost identificat. Ali Harbi Ali nu era în atenția serviciilor secrete
Principalul suspect în cazul uciderii deputatului britanic David Amess a fost identificat. Ali Harbi Ali nu era în atenția serviciilor secrete
Poliţia britanică l-a identificat drept Ali Harbi Ali, un britanic de origine somaleză în vârstă de 25 de ani, drept individul care l-a ucis vineri pe deputatul conservator David Amess în...
Sursa: AGERPRES
Comentarii