Boris Johnson respinge solicitarile UE. Negocierile incep in martie si se anunta foarte dure

Luni, 03 Februarie 2020, ora 20:45

   

Boris Johnson respinge solicitarile UE. Negocierile incep in martie si se anunta foarte dure
La trei zile dupa Brexit devin evidente disensiunile intre UE si Marea Britanie. Unii insista asupra regulilor, ceilalti le resping. Comertul liber ar putea deveni dificil.

Faptul ca Uniunea Europeana va insista asupra acelorasi reguli de joc in relatiile viitoare cu Regatul Unit "nu ar trebui sa fie pentru britanici o surpriza", a declarat la Bruxelles negociatorul-sef al UE pentru Brexit, Michel Barnier.

Acest oficial, care si-a prezentat mandatul pentru a purta negocierile, i-a recomandat premierului britanic Boris Johnson sa arunce o privire pe declaratia politica comuna a UE si Marii Britanii din octombrie 2019. Acolo se stipuleaza la punctul 17 ca ambele parti vor depune eforturi pentru raporturi comerciale echitabile, potrivit acelorasi reguli (level playing field).

Barnier a afirmat ca, daca guvernul britanic va respecta pe viitor regulile europene, atunci si raporturile economice vor putea fi stranse. Daca britanicii vor sa se separe de piata interna europeana si de regulile acesteia, precum si de uniunea vamala, atunci alegerea le apartine.

Oricum, in cadrul negocierilor care vor debuta peste cateva saptamani in vederea unui acord comercial, tendinta nu este de apropiere mutuala, ci de separare."Atat de apropiata pe cat a fost de noi Marea Britanie in calitate de membra a Uniunii Europene ea nu va mai putea fi pe viitor", a conchis Barnier la sediul Comisiei Europene din Bruxelles.

Johnson respinge regulile stricteAproape concomitent, premierul britanic Boris Johnson s-a prezentat la Londra in fata presei, schitand strategia sa de negociere. Johnson a respins cererea din Bruxelles, de stabilire a unor relatii economice mutuale, in baza unor reguli egale stabilite prin acord.

Johnson a declarat ca nu este nevoie de un astfel de acord, fiindca Regatul Unit este oricum mai bun decat UE in domeniile protectia mediului, siguranta produselor si drepturile angajatilor.

"Nu avem nevoie de un nou acord", a subliniat Boris Johnson. El vrea un acord de liber schimb pe modelul acordului "CETA", incheiat intre UE si Canada. Totusi, si in CETA este vorba de reguli egale in numeroase domenii economice.

In plus, Comisia Europeana a atras atentia ca in acordul semnat cu Canada nu figureaza afacerile bancare si serviciile financiare. Aceste servicii insumeaza insa 80 la suta din "exporturile" britanice in Uniunea Europeana.

Astfel, recunoasterea automata a produselor financiare britanice in toate statele UE, asa-numitul "Passporting", ar disparea. Iar efectele unei astfel de evolutii asupra marelui centru financiar de la Londra sunt imprevizibile.

"Nu vreau sa stiu nimic despre scenarii apocaliptice", a declarat premierul Johnson, raspunzand intrebarilor critice ale unei jurnaliste. "Economia noastra infloreste si prospera si asta asa va ramane", a subliniat el.

Premierul a amintit de radacinile societatii britanice, ale unei mari natiuni de navigatori si exploratori. "Pornim intr-o mare calatorie, de care multi nu ne-au crezut in stare", a afirmat Johnson. Avem acum in fata ochilor nostri intreaga lume, a adaugat el.

Un Brexit dur este inca posibilLa Bruxelles, insa, Michel Barnier are ochii atintiti asupra datei de 31 decembrie. Aceasta este in continuare "o prapastie adanca". Daca pana la sfarsitul anului, pana la finalul fazei de tranzitie, nu se va putea semna un acord cu Regatul Unit, atunci in 2021 se vor introduce taxe vamale si controale la frontiera.

Din perspectiva UE, timpul rezervat negocierilor este foarte scurt. Potrivit primului calendar prezentat de Barnier, sunt planificate doar doua runde ample de tratative. In octombrie vor fi prezentate rezultatele, astfel incat sa poata lua forma unui acord inainte de sfarsitul anului si sa fie aprobate la timp de diversele instante ale UE.

Pe langa acordul de liber schimb, UE isi doreste si un acord de cooperare cu Regatul Unit in domeniul politicii externe si de securitate. Se urmareste ca organele de politie si serviciile secrete sa coopereze in continuare si sa faca schimb de date.

In chestiunea sanctiunilor impotriva Rusiei, Iranului sau altor state se doreste ca UE si Marea Britanie sa adopte in continuare pozitii similare. Si premierul britanic s-a pronuntat la Londra pentru cooperare in materie de politica externa.

Pestii, subiect de disputa politicaPana la vara urmeaza a fi semnat deja un acord piscicol, care va reglementa accesul in apele teritoriale britanice incepand din 2021. Pescarii francezi, belgieni si olandezi vor sa-si poata arunca navoadele in continuare in apele din jurul insulelor britanice, bogate in peste.

Premierul Johnson vrea insa sa acorde prioritate pescadoarelor britanice si sa exercite control asupra apelor teritoriale proprii. Totusi, capturile pescarilor britanici sunt pana in prezent vandute preponderent pe piata UE. Astfel ca, pentru ei, accesul la piata comuna europeana va fi o chestiune decisiva pe viitor.

Din perspectiva volumului, chestiunea pescuitului este un detaliu nesemnificativ in relatiile comerciale dintre UE si Marea Britanie, insa din perspectiva politica este una brizanta, subliniaza Comisia Europeana.

Franta, de pilda, va fi foarte atenta la modul in care se va comporta guvernul britanic in aceasta chestiune.

Negocieri in martiePrima runda de negocieri intre cele 27 de state membre ale UE si fostul membru Marea Britanie va debuta in martie. "Dorim sa ramanem parteneri si purtam negocieri cu bune intentii si in regim de transparenta", a asigurat Michel Barnier.

Spre deosebire de alte tratative comerciale, toate documentele privind evolutia negocierilor cu Regatul Unit vor fi publicate in permanenta. Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat pentru DW vineri, cu putin timp inainte de Brexit, ca UE este pregatita pentru o eventuala esuare a negocierilor privind comertul liber. "Suntem intr-o pozitie incipienta puternica", a asigurat ea.

Bernd Riegert
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Deutsche Welle

Articol citit de 9908 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Bayern
rank 2
Johnson nu stie sa negocieze.
El doreste sa copie stilul lui Trump, de impunere de conditii ca si cum ar fi stapanul inelelor. Daca merge... foarte bine: daca nu... om vedea noi!! Numai ca UK nu e in aceeeasi pozitie ca Statele Unite si, oricum, nu prea i-au mers ploile nici lui Trump, lumea s-a mai desteptat si a gasit alte solutii, nu trebuie sa astepti pe vecie venirea americanilor. Vremuri tulburi daca nu se trezesc, sa faca ceva din divortul asta.
CeZarAM
rank 5
"mari natiuni de navigatori si exploratori" !?
Boris pare venit direct din trecutul colonial indepărtat, a reușit probabil sa facă o călătorie in viitor și a ajuns la noi (teoria relativității spune ca o călătorie in viitor e teoretic o posibilitate). Boris e oricum un nostalgic al unui trecut demult apus.
Intre timp lumea a fost navigata și explorata in lung și-n lat de mai toate națiunile, nu prea mai e mare lucru de găsit.
Un jurnalist britanic explica foarte bine pe TV5 ca una dintre dezinformările taberei pro brexit a fost tocmai faptul ca UK va putea reveni la statutul de mare națiune comerciala. El explica insă ca UK n-a fost niciodată o mare națiune comerciala, ci mai degrabă un imperiu, care putea trimite trupele la nevoie pentru a "convinge" pe cine avea nevoie sa facă comerț cu ei, ceea ce evident ca nu mai e cazul in ziua de azi.
Probabil ca și Boris va ințelege la un momentdat cum stau lucrurile in secolul 21. Deocamdată pare incă blocat intr-o mentalitate de prin secolul 19.
Good luck!
KPK1
rank 5
Ce Zar
De data asta,dupa acest comentariu "Dau Cezarului ce-i al Cezarului".Zece cu distinctie.
Si o gluma de student batran:-Ce zici Ioane,mergi la 10 cu distinctie?.-Cred ca mai repede la 5 cu discutie.
Utilizator sters
E cel mai usor sa te auto congratulezi cu un cont
fals ....hai ? la voi in rumanica sa trisezi e ca respiratia ....hahaha ba,FDP ...va !
Caliman Eugen
rank 4
Stimate, Bayern,
Jonson stie sa negocieze, deoarece Anglia s-a lovit in ultimul timp de tot ceeace-i aducea negativ integrarea...
UE incearca ca (desi plecata) Anglia sa ramina totusi aici, ceeace-i imposibil pentru natiunea care a facut prima revolutie industriala si a cultivat marii oameni de stiinta care au sustinut-o stiintific si tehnologic!
UE este in situatia femeii recent divortate, care dimineata cind se trezeste mai "cauta" cu mina pe fostul sot.Asta va face pina se va obisnui cu noua situatie!
Qui Bono
rank 5
@Caliman
Pentru cunostintele dvs.:
1. UK a intrat in clubul UE prin anii '70 doar cu 1 picior (si asta mai mult sa-i potoleasca pe irlandezi si pe scotieni). Analogiile (cu divorturi si nefeste) sunt bascaliile si betiile cu apa rece. Puneti PIBul UK langa PIBul Zonei Euro sau UE27. Colosul UE27 (cu o cifra de afaceri de 7-8 ori mai mare) este femeia sarmana dependenta de pispiricul UK, nu-i asa? Pentru Bufon Farage, BoJo si britii aroganti de la Tories (brexitierii) nu conteaza realitatea, ci interpretarile lor in tabolide :)))))))))
2. UK incaseaza de la TheCityOfLondon (market-makerul global al bondurilor si al derivativelor denominate in Euro) taxe in valoare de circa 20 miliarde pe an. Pe cealalta parte, UK se numara printre contribuabilii-net la bugetul UE (cu circa 13 miliarde pe an).
3. Acum, englezii (rochiile rosii, asa cum ii numesc scotienii) sunt de opinea ca ei trebuie sa ramana in continuare centrul financiar al UE, dar fara sa mai contribuie la buget (probabil ca se bazeaza pe talentul lor la bashing/intimidari, luatul peste picior si negocieri;)
P.S. or fi ei buni negustori, dar nici in halul asta (restul europenilor nu sunt veniti cu pluta!) Aroganta si fudulia costa bani, asa e viata (merge inainte oricum) iar BoJo e liber sa isi continue bascalia prin tabloide (se pare ca nu are altceva mai bun de facut;)
KPK1
rank 5
Qui Bono.
Englezii buni negustori?.Priveste mai atent in urma.
Navele comerciale erau insotite de navele militare si negocierile aveau un singur sens.
Treburi d-astea nu mai sunt de actualitate.
Fapt.Chinezii n-au mai acceptat navele comerciale britanice aducatoare de OPIUM.Au urmat navele militare si infamul "Razboi al Opiumului".
A mai fost ceva asemanator in vechiul comert Anglia - Argentina din care am retinut ceva ridicol.Argentinienii nu puteau exporta in Anglia decat piei brute.Erau prelucrate in Anglia (deci sustineau revolutia industriala) iar produsele finite erau exportate in Argentina.
Vorbele au "acoperit" faptele.
Vechi fost prim ministru Englez:-"Citesc istoria Imperiului Britanic si-mi este rusine ca sunt Englez.
Retoric.Pe ce s-au construit imperiile TOATE?.
Kogaion78
rank 2
ce-mi place mie de astia care folositi....
...drept adresare politicoasa drept ironie.......si ce-mi place si cand ati invatat pi dirost cateva "precepte" acriturale..........sau de oriunde!.....zau......
.....la sobiect......ma ntreb daca uie va ceda totusi ceva!.....sper ca nu!.....si totusi......
Cordan
rank 4
Fundul
... poate scoate multe zgomote.Dar nu poate rade.
CeZarAM
rank 5
Incheierea acordului intre UE si Canada a durat 7 ani
Pana acum brexitul a fost doar ceva formal, dar de-abia acum incepe in mod concret.
Deocamdată UK continua sa aplice toate reglementările UE, deși a pierdut deja dreptul de vot pentru stabilirea lor.
Good luck!
Utilizator sters
gaspadin boris, vrei sa vinzi in Europa, te conformezi regulilor
comunitare cu privire la calitatea marfurilor si serviciilor importate * problema taxelor vamale de import in uniune se va armoniza cu nivelul de libera circulatie a europenilor in uk; bagi vize si taxe suplimentare muncitorilor europeni din uk, cresc taxele vamale de import in uniune a marfurilor si serviciilor britanice * uk nu mai face parte din Europa si uniunea nu este colonie britanica * brexitstan, cea mai neinspirata decizie a establishmentului britanic de la WWII incoace (probabil sugerata, daca nu impusa, de dinozaurii fostului sistem bipolar); gloata din uk a votat ca trogloditii din ditrau; "nu ne vindem insula", "afara cu strainii europeni, africanii si musulmanii asiatici, welcome" * comertul mondial s-a mutat in pacific, 60% din comertul exterior al uk este cu Europa * johnny bravo, locatarul de la "10 Downing Street", se umfla in pene si isi scutura freza degeaba
Caliman Eugen
rank 4
1.Comertul liber va deveni dificil?Nu, fiindca va fi exclus, altfel
Anglia ar ramine de "facto" in UE!
Tocmai imposibilitatea de a regla importurile in favoarea industriei britanice - in piata vamala libera a UE - a fost motivul fundamental al divortului!
Neputind conditiona economic sau comercioal nimic, tarile UE NU se afla in competitie economica, ceeace pentru Anglia era perdant!I se inunda piata nationala cu produse diverse, dar nu putea conditiona importul de obligatia producatorului-exportator de a construi si in Anglia o uzina similara!Astfel, piata britanica a devenit piata de desfacere cu produse si marfuri a Germaniei, mai capacitive industrial!(Oare nu aceasta produce si dezastrul economic al Romaniei?Doar ca Romania nu poate iesi din UE pina ajunge la starea economica-industriala a tarilor dezvoltate - calea fiind proiectul de reindustrializare refuzat de Orban si P.N.Liberal!)
2.O problema de moment va fi adaptarea afacerilor bancare si serviciilor financiare la situatia la zi, dar solutiile sint multiple, iar pe de alta parte, cu siguranta ca UE nu se va simti capabila sa porneasca un razboi valutar, cel putin pina cind are destule probleme economice cu SUA.
3.Deja negocierile au un caracter nou, administrativ-birocratic din partea UE si financiar-economic britanic, in care perdantul firesc este birocratia UE!Ca in toate cazurile cind este vorba de interese si afaceri - la fel ca in politica - certurile iau in prima faza fata lumii iar apoi se incheie cu "pupat in piata Trafalgar"...
Utilizator sters
decizia bnr de a pastra in continuare aurul romanesc la londra
este o prostie fara margini * britanicii ne-au prostit cu fregatele alea expirate si revopsite, vandute la pret de marfa noua, inteleg ca a fost spaga platita statului britanic pentru admiterea in NATO si Uniunea Europeana * la fel cum a fost bacsisul Bechtel acordat americanilor * Romania a fost admisa in structurile euroatlantice pe spaga, romanii sunt specialisti in coruptie * dupa brexit, evolutia uk este imprevizibila, Romania poate lua tzeapa ca si cu tezaurul trimis in rusia inainte de revolutia comunista * in momentul de fata, cel mai sigur loc de pastrare a aurului Romaniei este in Elvetia, nu intr-o tara aflata in pragul dezintegrarii * domnu' Isarescu, lumea de azi nu mai este ca si cea din perioada cand ati scris "In zgomotul bursei", trebuie sa ne adaptam conform intereselor noastre * daca pastram aurul la londra este clar ca toata povestea cu aderarea Romaniei la EURO este o minciuna oficiala pe care o raspanditi gloatei de prosti
Qui Bono
rank 5
Nu cred ca a fost "spaga"
Piata obligatiunilor denominate in Euro se afla si in prezent Londra. In acest context, depozitarea aurul in vaulturi-le din Londra a contribuit la cresterea calitatii obligatiunilor emise de BNR /de guvernul si statul roman. In urma cu 15 ani, nu a fost totuna sa prezinti ca evidenta un certificat de depozitare de la BNR, sau un certificat de custodie emis de BOE. In fine, cel tarziu in momentul in care Londra isi va pierde statutul de centru financiar al UE, mentinerea custodiei la Londra nu mai face sens. In concluzie, BNR poate organiza repatrierea aurului, asa cum au procedat si polonezii si altii . BNR are deja credibilitatea necesara, in plus (daca chiar este necesar) poate angaja si companii internationale de audit pentru verificarea si certificarea activelor in aur.
Qui Bono
rank 5
Ce razboaie valutare visati?
1. In industria auto, germanii (si indienii) au salvat marcile britanice de la faliment, Siemens construiste logistica in Londra, semafoarele, etc, francezii si chinezii construiesc in UK o centrala nucleara, danezii si germanii construiesc in Scotia parcuri eoliene. Chiar si microcentralele pe gaz (pentru locuinte) sunt construite intr-o subzidiara Bosh in UK. Se pare ca englezii nu mai situ sa construiasca nimic in afara de aspiratoare, noroc cu tubinele Rolls Royce - care au supravietuit in cadrul Airbus (cu fonduri UE pt cercetare).
2. Englezii s-au obisnuit sa traiasca domneste din servicii financiare, administrarea fondurilor, speculatii la bursa si dezvoltari imobiliare. Acum, chiar daca vor introduce tarife, nu se mai inghesuie nimeni la ei. Pe piata globala exista alti jucatori si alte piete de desfacere mult mai mari si mai dinamice - vezi Asean, Piata Comunitara, India, etc (in curand isi trag si africanii o Uniune).
3. Pretentiile City-ului Londonez de a ramane in continuare "Centrul Financiar al UE" se incadreaza la categoria "naivitate" si aroganta, de parca mebrili UE nu ar fii in stare sa faca clearing si settlement la obligatiuni si derivative (aici pe continent suntem inapoiati rau, nu-i asa?)
P.S. Sa-l trimita pe BoJo la Trump sau la canadieni, sud-coreeni, chinezi, indieni (sau unde doresc ei) sa ceara drept de passporting si "echivelanta" pentru institutiile financiare din UK. Ia sa vedem!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor