Boris Johnson se intalneste cu Juncker, pentru prima oara de cand e premier

Luni, 16 Septembrie 2019, ora 07:14
4217 citiri
Boris Johnson se intalneste cu Juncker, pentru prima oara de cand e premier
Foto: Twitter/@BorisJohnson

Premierul britanic Boris Johnson se duce, luni, la Luxemburg, pentru a discuta despre Brexit cu presedintele Comisiei Eurpene Jean-Claude Juncker, au anuntat, vineri, Downing Street si CE.

Este vorba despre prima intalnire intre cei doi lideri de la instalarea la putere a lui Boris Johnson, la sfarsitul lui iulie, relateaza AFP.

Aceasta masa de lucru a fost organizata de "comun acord", a precizat la Bruxelles o purtatoare de cuvant CE, Natasha Bertaud.

Ea intervine in contextul in care premierul conservator incearca sa ajunga la un compromis cu UE inaintea datei prevazute pentru Brexit - 31 octombrie.

Boris Johnson se va intalni, de asemenea, cu premierul luxemburghez Xavier Bettel.

Joi, negociatorul-sef al Brexit-ului din partea UE Michel Barnier a apreciat ca Uniunea "nu are motive" sa fie optimista cu privire la sansele de a ajunge la un acord de divort inaintea summit-ului european de la 17-18 octombrie.

De cealalta parte, duminica, Boris Johnson a declarat ca "progrese enorme" sunt in curs intre Uniunea Europeana si Marea Britanie pentru a se ajunge la un acord privind Brexitul.

"Cand am obtinut aceasta functie, toata lumea spunea ca nu este posibila absolut nicio modificare a acordului de retragere (...) Ei (liderii europeni) au revenit asupra acestuia si, dupa cum stiti, o foarte, foarte buna conversatie are loc in legatura cu modul de a trata problemele frontierei nord-irlandeze. Progrese enorme sunt in curs", a spus Johnson.

UE si Regatul Unit nu reusesc sa se inteleaga asupra felului in care sa evite o reimpunere dupa Brexit a unei frontiere fizice intre Irlanda, un stat membru UE, si provincia britanica Irlanda de Nord.

Londra respinge solutia "plasei de siguranta" ("backstop" in engleza), de neevitat in ochii Bruxelles-ului, din cauza lipsei unei alternative credibile.

Aceasta masura prevede ca Regatul Unit sa ramana in intregime intr-un "teritoru vamal unic" cu UE, in cazul in care nu se ajunge la o solutie mai buna la finalul perioadei de tranzitie.

Pe piata de schimb, lira sterlina s-a apreciat vineri cu 1% fata de dolar. Aceasta apreciere se explica, potrivit unui analist, prin faptul ca "investitorii sunt mai putin ingroziti de posibilitatea unui Brexit fara acord".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Boris Johnson Brexit intalnire Juncker , #Brexit