Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat ca Uniunea Europeana este dispusa sa asculte ideile premierului britanic Boris Johnson cu privire la Brexit, dar daca acestea sunt "realiste".
Tusk, prezent la summit-ul G7 de la Biarritz, a precizat insa ca nu va coopera pentru un Brexit "fara acord", relateaza bbc.com.
Johnson a afirmat, la randul sau, ca daca Tusk, pe care il va intalni duminica, nu vrea sa fie amintit ca "Mr No-Deal Brexit", cerintele Marii Britanii trebuie acceptate.
De cand a devenit premier, Boris Johnson a subliniat ca Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana la 31 octombrie. Johnson a spus in repetate randuri ca prefera un Brexit cu acord, dar discutiile cu privire la o iesire negociata a Regatului Unit din blocul european se lovesc de mecanismul numit "plasa de siguranta" irlandeza ("backstop").
"Am spus clar ca nu vreau un Brexit fara acord si ca trebuie sa eliminam 'backstop'-ul din tratat", a afirmat Johnson.
Donald Tusk a reactionat folosind si el "Mr No Deal", insa referindu-se la Johnson: "Inca sper ca premierului Johnson nu ii va placea sa ramana in istorie ca Mr No Deal. Uniunea Europeana a fost deschisa mereu cooperarii. Intr-o singura privinta nu voi coopera: pentru un Brexit fara acord. Suntem dispusi sa ascultam idei care sunt operationale, realiste si acceptabile pentru toate statele membre ale Uniunii Europene", a spus Tusk.
Summit-ul G7 are loc cu doar aproximativ doua luni inainte de data la care Marea Britanie urmeaza sa paraseasca Uniunea Europeana (31 octombrie) . Johnson vrea sa renegocieze "backstop-ul" irlandez, dar Uniunea Europeana nu este de acord.
La inceputul acestei saptamani, Boris Johnson i-a scris lui Donald Tusk, pentru a-si reafirma vointa de a incheia un acord in vederea unei iesiri din UE si a-si reafirma totodata opozitia fata de controversata dispozitie cu privire la Irlanda ("backstop").
Aceasta dispozitie - "plasa de siguranta" - este prevazuta in acordul retragerii din UE incheiat de precedentul Guvern al Theresei May. Ea prevede ca - in lipsa unei solutii mai bune la finalul perioadei de tranzitie de doi ani si in vederea evitarii instalarii unei frontiere intre provincia britanica Irlanda de Nord si Republica Irlanda - Regatul Unit sa ramana in intregime in Uniunea Vamala.