Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Zi cruciala in Marea Britanie: Curtea suprema decide daca Parlamentul a fost legal suspendat. Iata scenariile

Marti, 24 Septembrie 2019, ora 10:49
4444 citiri
Zi cruciala in Marea Britanie: Curtea suprema decide daca Parlamentul a fost legal suspendat. Iata scenariile
Foto: Arhiva Facebook/ Boris Johnson

Curtea Suprema a Marii Britanii, cea mai inalta instanta din UK, este asteptata sa ia, marti, o decizie referitoare la suspendarea Parlamentului de catre premierul Boris Johnson.

Parlamentul de la Londra a fost suspendat la jumatatea lunii septembrie, pana pe 14 octombrie, ca urmare a deciziei de a respinge propunerea lui Johnson de convocare a alegerilor legislative anticipate, in contextul dezacordului privind producerea unui Brexit fara acord.

Mai mult de 75 de parlamentari au contestat in justitie dreptul lui Boris Johnson de a suspenda sau proroga Parlamentul, argumentand ca acest lucru este ilegal si neconstitutional, pentru ca intentia lui este sa forteze un Brexit fara acord la 31 octombrie, limitand posibilitatile oponentilor de a obiecta.

In cazul in care hotararea - care va fi pronuntata la ora locala 10:30 (12:30 ora Romaniei) - va fi nefavorabila lui Johnson, Parlamentul ar putea fi convocat imediat, conform BBC.

Intrebat daca va demisiona in cazul in care Curtea Suprema va declara ilegala suspendarea Parlamentului, Johnson a spus ca are de gand sa astepte decizia mai intai, adaugand ca Guvernul "respecta pe deplin atat legea, cat si sistemul judiciar".

Vezi si: Londra publica un raport care arata cat de nepregatita e Marea Britanie de un Brexit fara acord

In primul rand, de mentionat este ca Inalta Curte a avut de judecat doua apeluri in acest caz:

- unul venit din partea femeii de afaceri Gina Miller, care contesta decizia Tribunalului Superior din Londra in aceasta privinta;

Detalii - Suspendarea Parlamentului britanic este legala, a decis Tribunalul Superior din Londra

- al doilea venit chiar din partea guvernului britanic, care contesta o decizie a Inaltei Curti Civile din Scotia, cea mai inalta instanta de apel din regiune, care a declarat ilegala prorogarea;

Detalii - Suspendarea Parlamentului de la Londra, declarata ilegala de cea mai inalta instanta de apel din Scotia

Astfel, Curtea Suprema va stabili mai intai daca prorogarea este o problema pentru instantele de judecata - si, in acest caz, daca decizia lui Johnson de a suspenda Parlamentul a fost legala.

Daca Inalta Curte ia o decizie in favoarea guvernului britanic, atunci nu se schimba nimic - Parlamentul ramane suspendat pana la 14 octombrie.

Insa lucrurile s-ar putea complica daca judecatorii decid ca Boris Johnson a actionat ilegal cu prorogarea Parlamentului.

Iata 3 scenarii posibile:

- Curtea ar putea decide ca suspendarea este ilegala, dar motivarea ar putea da posibilitatea de a proroga Parlamentul pentru aceeasi perioada de timp intr-un mod diferit, dar legal;

- Judecatorii ar putea decide ca singura optiune legala este ca prim-ministrul sa convoace Parlamentul inainte de 14 octombrie; Avocatii lui Johnson au spus ca premierul se va conforma deciziei, dar asta ar necesita "aranjamente ample" pentru a redacta un nou discurs al reginei si pregatiri pentru ceremonia de deschidere a Parlamentului;

- Judecatorii ar putea declara suspendarea ilegala, in sensul ca Parlamentul va reincepe sedintele, ca si cum nu s-ar fi oprit niciodata. In acest caz, insa, Guvernul a spus ca ar putea fi in masura sa il suspende iar.

Totusi, avocatul care o reprezinta in instanta pe Gina Miller, Lord Pannick, a precizat ca tot ce au judecatorii de facut este sa decida ca prorogarea a fost ilegala.

"Prim-ministrul nu ar trebui sa faca nimic, iar procedurile ar fi decise de speakerii Camerei Comunelor si Camerei Lorzilor", a declarat acesta.

A.D.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Boris Johnson suspendare parlament britanic , #Brexit