Asasinarea lui Boris Nemtov: Zeci de mii de oameni si-au strigat disperarea la Moscova (Galerie foto)

Autor: Ana Ilie
Luni, 02 Martie 2015, ora 08:39
8762 citiri
Asasinarea lui Boris Nemtov: Zeci de mii de oameni si-au strigat disperarea la Moscova (Galerie foto)
Foto: Twitter/David Patrikarakos

Marsul prin Moscova in memoria fostului politician rus de opozitie Boris Nemtov a strans, in mod ironic, mai multi oameni decat ar fi strans protestul programat initial pentru 1 martie.

Politia a subestimat mult numarul participantilor, la 20.000, insa observatorii spun ca a fost mult mai mare de atat. Au venit cu pancarte, au strigat "Rusine!" si au marsaluit prin centrul Moscovei, scrie The Guardian.

Zecile de mii de persoane care au defilat in memoria lui Nemtov, asasinat la o aruncatura de bat de Kremlin, vineri noaptea, erau mai degraba animate de disperare decat de furie exploziva.

A fost cea mai mare demonstratie la Moscova de la protestele din 2011-2012, care au zguduit conducerea presedintelui Vladimir Putin. Cei care au iesit de aceasta data pe strazi au spus mai multe cu pancartele lor decat ar fi putut spune cu actiunile violente.

Foto: Hepta.ro

"El a murit pentru viitorul Rusiei", spuneau unii, in vreme ce altii afisau pancarte pe care era clachiat mesajul-simbol al atacurilor de la Paris, de la sediul redactiei revistei satirice Charlie Hebdo: "Sunt Boris Nemtov".

O participanta la mars, Olga Sparber, a rezumat sentimentul comun de disperare: "Simtim durere si deprimare ca acest gen de lucru are loc si probabil o sa se mai intample. Devine tot mai greu sa credem ca lucrurile se pot imbunatati. Putin si echipa lui din KGB sunt vinovati, la fel cum el e vinovat de razboiul din Ucraina".

Foto: Hepta.ro

Multi din cei prezenti pe strazi duminica au dat vina pe televiziunea controlata de stat pentru ca alimenteaza paranoia patriotica. Putin insusi a contribuit la atmosfera de suspiciune, sugerand ca o a cincea coloana lucreaza pentru subminarea Rusiei: "Eu fac parte din Opozitie, pe care ei o numesc a cincea coloana, formata din tradatorii natiei. Ce se intampla la televizor si in presa este inspaimantator. Imping oamenii la agresisiune", spune femeia.

Serghei Rijov, muncitor pensionat, nu a mai mers la un protest din 1993, cand a avut loc confruntarea dintre presedintele de atunci, Boris Eltin, si Parlament. Omul si-a dorit insa sa onoreze memoria unui politician care ar fi trebuit sa ajunga la putere in locul lui Putin, in opinia sa.

Foto: Hepta.ro

"Cand omoara o astfel de persoana in centrul Moscovei este ingrozitor, si acum ei sustin ca a fost o provocare impotriva Rusiei (...) S-a ajuns in punctul in care eu nu mai pot suporta...Nu a mai ramas nimic din anii '90, nici libertatea de expresie, nici antreprenoriatul. Un mic grup de prieteni a luat tara in proprietate", spune pensionarul rus, potrivit sursei citate.

Mii de oameni in Moscova, la marsul funerar pentru Boris Nemtov: Nu ne este frica! (Galerie foto)

Boris Nemtov, fostul vicepremier rus si unul dintre cei mai aprigi si virulenti contestatari ai lui Vladimir Putin, a fost impuscat mortal vineri seara, in centrul Moscovei, in apropiere de Kremlin.

Anchetatorii rusi urmaresc mai multe piste, inclusiv posibilitatea ca Nemtov, evreu, sa fi fost ucis de islamistii radicali, din cauza pozitiei sale fata de atentatul terorist de la Charlie Hebdo.

Boris Nemtov, asasinat langa Kremlin: Mars funerar la Moscova, mitinguri ale opozitiei in mai multe orase

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Nemtov asasinat Moscova mars, #politician asasinat Moscova , #asasinat
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Nici doi bani nu da Putin pe efectele demonstratiei si pe opiniile