Ce spun veteranii CIA despre asasinarea lui Nemtov

Autor: Ana Ilie
Marti, 03 Martie 2015, ora 14:22
16088 citiri
Ce spun veteranii CIA despre asasinarea lui Nemtov
Foto: Mashable

Asasinarea politicianului rus de opozitie Boris Nemtov a fost o lucratura profesionista, inspirata, daca nu cumva chiar explicit ordonata, de presedintele rus Vladimir Putin, sustin veterani CIA.

Veteranii CIA cu experienta indelungata in Rusia au vorbit sub protectia anonimatului pentru revista Newsweek si si-au exprimat opinia cu privire la potentialii criminali.

"Este evident ca Guvernul lui Putin fie a ordonat asta, fie a acceptat-o, cum a fost cazul lui Thomas Becket - 'Cine ma va scapa de acest preot sacaitor?'", a declarat unul dintre fostii agenti CIA de top, facand referire la solicitarea lui Henry al II-lea, monarhul englez din secolul XII, ca cineva sa il omoare de arhiepiscopul de Canterbury.

Absenta inregistrarilor camerelor de supraveghere de pe podul unde a fost asasinat Nemtov, la cativa metri de zidul Kremlinului, sugereaza pentru veteranii CIA complicitatea oficialilor.

Presa controlata de stat a spus ca toate camerele de securitate din imprejurimi erau in revizie sau indreptate in alta parte cand a fost impuscat Nemtov. Numai o inregistrare video facuta de la mare distanta si neclara a aparut, fiind difuzata de Channel3. Scena crimei este obturata de o masina de deszapezire, care s-a oprit in apropiere de Nemtov tocmai cand a fost atacat.

Zona pe unde trecea Nemtov impreuna cu iubita sa, intorcandu-se de la un restaurant, este in general impanzita de politie si soldati, spune si fostul director adjunct al CIA, John McLaughlin. "Aceasta parte a Moscovei, in apropiere de Piata Rosie, pur si simplu e intesata de personal de securitate, asa ca este dificil de crezut ca o inregistrare video neclara este cea mai importanta dovada pe care o au autoritatile", spune acesta.

Mai mult, rusii au si tehnologie de ultima ora de recunoastere faciala, pe care o folosesc pentru a identifica protestatarii anti-Guvern, care sunt sub supraveghere permanenta, a aratat un alt fost agent CIA. "Daca ar fi sa ma hazardez sa speculez, Guvernul lui Putin a banuit ca nimeni nu va crede ca nu exista inregistrari video - asa ca au dat la presa aceasta inregistrare video de calitate proasta, ca fiind singura disponibila, dar nu suficient de buna pentru a servi la identificare", crede acesta.

"Trebuie sa existe sute de camere de supraveghree care acopera orice coltisor din zona Kremlinului. Sunt probabil mai multe camere de control care acopera diferite sectoare. Este scandalos ca toate acestea sa fie inchise pentru reparatii in acelasi moment", mai spune fostul agent.

Colin Thompson, expert in Rusia Razboiului Rece, este de acord cu teoria musamalizarii. "Probabil ca Guvernul rus suprima orice imagini are cu incidentul si poate sustine ca aceste filmari sunt potentiale dovezi, deci nu pot fi facute publice. Din nefericire, este o pozitie legitima. Nu ca ar avea Putin nevoie de una", a spus acesta.

Unul dintre fostii agenti spune ca inregistrarea neclara a incidentului este totusi "interesanta".

"Mai multi observatori au remarcat ca masina de deszapezire, cu luminile intermitente, a blocat camera de luat vederi aflata peste rau. Cred ca ar fi destul de greu sa ghicesti unghiul exact pentru blocarea unei singure camere. Speculatia mea - si e o simpla speculatie - este ca acel camion a oferit protectie la nivelul strazii; ar fi servit, in plus, sa ii distraga atentia lui Nemtov si prietenei sale; si, cel mai important, sa creeze mult zgomot de motor care sa mascheze pasii atacatorului, care ii astepta. Poate ca si in camion a fost un tip care a verificat ca este intr-adevar Nemtov si a dat unda verde atacatorului", spune acesta.

"S-au sincronizat bine din toate punctele de vedere. Si e ciudat cum camionul pleaca dupa ce Nemtov s-a prabusit", mai adauga fostul agent.

Un alt fost agent CIA, care preda metode contrateroriste agentilor care vor fi detasati la Moscova, este de acord cu aceasta teorie, pentru ca "un amator" ar fi improscat cu gloante cuplul. "Ce faceau mergand spre casa in felul acesta? Fata a fost norocoasa sa supravietuiasca. Era cu adevarat iubita sa? Poate era o randunica (termen utilizat pentru spionii antrenati sa seduca tintele - n.red.) ".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#asasinat Nemtov agenti CIA, #asasinat Nemtov Rusia Kremlin , #asasinat
Comentarii