Șeful diplomaţiei europene le cere țărilor membre UE să facă mai mult pentru a livra muniții Ucrainei. „A nu face nimic nu este o opţiune"

Vineri, 23 Februarie 2024, ora 12:42
1130 citiri
Șeful diplomaţiei europene le cere țărilor membre UE să facă mai mult pentru a livra muniții Ucrainei. „A nu face nimic nu este o opţiune"
Josep Borrell, șeful diplomaţiei europene Foto: X/Josep Borrell Fontelles

Josep Borrell, șeful diplomaţiei europene a cerut celor 27 de state membre ale Uniunii Europene să facă mai mult pentru a trimite muniţii în Ucraina, care suferă de o penurie de arme în lupta sa împotriva invaziei Rusiei, relatează AFP şi EFE.

Sâmbătă, 24 februarie, se împlinesc doi ani de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

"Soldaţii ucraineni sunt hotărâţi să lupte, dar au nevoie de muniţii. De urgenţă şi în cantităţi enorme", a transmis Borrell miniştrilor de externe şi ai apărării din cele 27 de state membre într-o scrisoare datată miercuri, 21 februarie.

În contextul în care sâmbătă se împlinesc doi ani de la începutul invaziei ruse în Ucraina, Borrell a reamintit că UE nu şi-a respectat promisiunea de a livra un milion de obuze Kievului până în luna martie a.c..

"Întârzierile în livrarea de muniţii au un cost în materie de vieţi umane şi slăbesc capacităţile de apărare ale Ucrainei", atrage el atenţia.

Din februarie 2023, UE a donat Ucrainei 355.000 de obuze de 155 mm, iar până în luna martie se aşteaptă să livreze 524.000 de obuze. Conform calculelor Bruxellesului, un total de 1.115.000 de obuze vor fi livrate până la sfârşitul acestui an.

"Ascultându-i pe prietenii noştri ucraineni, este clar că aceasta nu este suficient", a spus Borrell, care a insistat asupra diferitelor opţiuni pe care le au ţările UE pentru a livra arme Kievului.

"Cred deci că este de datoria şi responsabilitatea mea să apelez din nou la dumneavoastră pentru a vedea ce putem face mai mult pentru a sprijini Ucraina", a transmis în scrisoarea sa şeful diplomaţiei europene.

Potrivit lui Josep Borrell, posibilităţile pe care le au la dispoziţie statele membre se împart între "să caute mai adânc în stocurile pe care le au", să facă mai multe comenzi la companiile europene, să cumpere muniţii acolo unde acestea sunt disponibile şi să finanţeze industria ucraineană.

"Ceea ce este necesar, sunt lichidităţi financiare imediate. A nu face nimic nu este o opţiune", a declarat Borrell.

În acest sens, el a spus că industria militară europeană şi-a mărit capacitatea de producţie cu cel puţin 40% şi că ceea ce are nevoie sunt "comenzi (de achiziţie) concrete cu finanţare adecvată".

Agenţia Europeană de Apărare, a indicat Borrell, a încheiat 60 de contracte-cadru pentru muniţii de calibru 155 mm care "au fost insuficient utilizate" şi care poate absorbi comenzi în valoare de 1,5 miliarde de euro, cerând "o utilizare mai bună" a acestor achiziţii comune, potrivit EFE.

În plus, el a spus că Ucraina este pregătită să-şi mărească propria capacitate de producţie dacă primeşte investiţii străine. Dar, din nou, "este nevoie de finanţare", a subliniat şeful diplomaţiei europene.

El a reamintit că Fondul european pentru pace, pe care UE l-a folosit în principal pentru a finanţa livrările de arme către Kiev, este disponibil pentru a oferi finanţare pentru unele dintre aceste opţiuni.

Astfel, fondul poate rambursa guvernelor o parte din banii pe care îi cheltuiesc pentru a cumpăra obuze de 155 mm de la industria UE sau norvegiană, sau pentru muniţii şi rachete care sunt fabricate în mare parte în UE, chiar dacă sunt finalizate în ţări terţe.

De asemenea, acesta poate finanţa achiziţii de la producători europeni, chiar dacă o parte a lanţului de aprovizionare se află în afara UE, a mai explicat Borrell.

În timp ce sâmbătă se împlinesc doi ani de la declanşarea de către Rusiei a invaziei sale pe scară largă în Ucraina, Kievul se află într-o poziţie "extrem de dificilă" pe front, a recunoscut luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, subliniind în special lipsa de muniţii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, afirmă Zelenski. „Putin trebuie readus pe pământ” VIDEO
NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, afirmă Zelenski. „Putin trebuie readus pe pământ” VIDEO
NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este „aliatul” ei în războiul împotriva Rusiei, accelerând cât mai rapid posibil livrările sale de arme şi muniţii, a îndemnat vineri, 19...
Charles Michel a respins acuzaţiile lui Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina. „Să restabilim adevărul”
Charles Michel a respins acuzaţiile lui Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina. „Să restabilim adevărul”
Charles Michel, preşedintele Consiliului European a respins acuzaţiile fostului preşedinte american Donald Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina, transmite vineri, 19...
#borrell, #cerere, #state membre UE, #munitii, #Ucraina, #ajutor ucraina ue, #razboi ucraina rusia , #Uniunea Europeana