Cod portocaliu de viituri / Inundatiile fac prapad in Moldova

   

*pana in aceasta noapte, la ora 00:00, va fi in vigoare un Cod portocaliu de scurgeri pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide, cresteri de debite si niveluri, cu posibile depasiri ale Cotelor de aparare, pe raul Prut * in acelasi interval va fi in vigoare un Cod galben pe cursurile raurilor Suceava, Bistrita si Trotus

Mai multe localitati au fost afectate de fenomenele hidro-meteorologice inregistrate la sfarsitul saptamanii trecute in judetul Botosani, potrivit datelor centralizate luni de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.

Ploile torentiale, insotite de vant puternic si grindina, au afectat locuinte, anexe gospodaresti, drumuri de interes local, dar si culturi agricole de pe raza comunelor botosanene Cristinesti, Hiliseu Horia, Ibanesti, Mihaileni, Paltinis si Suharau.

La Pomarla au fost avariate de vantul puternic acoperisurile a 30 case sau anexe gospodaresti.

De asemenea, in comuna Ibanesti au fost distruse cinci locuinte, iar alte patru au fost avariate. In aceeasi comuna, apa a inundat aproximativ 1.000 de hectare de terenuri arabile.

Totodata, in comuna Suharau au fost afectati 21,7 kilometri de drumuri satesti, in timp ce la Cristinesti au fost avariate trei imobile.

Fenomenele meteo au afectat si 11,7 kilometri de drumuri satesti din comuna Hiliseu Horia si patru kilometri de drumuri locale din comuna Mihaileni. Tot la Mihaileni au fost colmatate opt fantani si au fost inundate 14 hectare de terenuri agricole.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis, ieri, o avertizare Cod portocaliu de viituri pe raul Prut, precum si un Cod galben de inundatii, ce vizeaza rauri din 24 de judete, ambele alerte fiind valabile pana astazi, la miezul noptii.

Conform prognozei, pana in aceasta noapte, la ora 00:00, pe durata avertizarii Cod portocaliu, vor fi scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide, cresteri de debite si niveluri, cu posibile depasiri ale Cotelor de aparare, pe raul Prut - sector aval de Acumularea Stanca Costesti, ca urmare a tranzitarii in regim controlat prin Acumularea Stanca Costesti a viiturilor formate anterior in amonte de intrarea in tara (judetele: Botosani, Iasi, Vaslui si Galati).

De asemenea, in acelasi interval va fi in vigoare un Cod galben pe urmatoarele cursuri: Suceava - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetul Suceava), Moldova - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele: Suceava si Neamt), Bistrita - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele: Suceava, Neamt, Harghita si Bacau), Trotus - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele: Harghita, Covasna, Neamt si Bacau). Daniel BACIU
Luni, 06 Iulie 2020, ora 20:07
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Anunt Nova Apaserv: O avarie lasa fara apa Botosani, Dorohoi, Flamanzi si 13 comune
S.C. Nova Apaserv S.A. Botosani, isi anunta beneficiarii ca, in zona localitatii Leorda, a avut loc ...
S-a deschis noul Kaufland: Zeci de botosaneni au stat la coada pentru promotiile speciale - FOTO & VIDEO
In urma cu putine minute cel de-al doilea hypermarket Kaufland s-a deschis oficial. Zeci de ...
Blestemul verilor fara apa intr-un judet din Romania. Avariile la conducte se tin lant chiar in anotimpul cald
Zeci de mii de botosaneni sufera in fiecare vara din cauza intreruperii frecvente a apei. Sistarea ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor