Se propaga o noua viitura - Prutul creste cu cinci centimetri pe ora

   

Din cauza precipitatiilor cazute
in ultimele zile pe teritoriul Ucrainei, in prezent se propaga o noua viitura pe raul Prut care, conform estimarilor efectuate atat de catre hidrologii romani si specialistii Apelor Romane, cat si de omologii din Ucraina va depasi cotele de pericol.

Ieri la amiaza, pe raul Prut, la statia hidrometrica Oroftiana, cota de pericol s-a depasit cu 112 cm si tendinta este in crestere, la statia hidrometrica Radauti Prut depasire cu 110 cm cota de inundatii - tendinta de crestere, iar la statia aval Stanca Costesti - depasire 14 cm cota de pericol.

In urma avertizarilor din Ucraina, autoritatile romane au dispus distribuirea a 20.000 de saci din stocul de aparare catre Comitetele Locale pentru Situatii de Urgenta care vor ajunge la localnici pentru protejarea proprietatilor din zonele joase ale localitatilor Oroftiana, Baranca si Radauti-Prut.

ABA Prut-Barlad va trimite in aceasta zona si o echipa de interventie rapida care alaturi de personalul SGA Botosani vor fi pregatiti sa instaleze si panourile mobile de aparare impotriva inundatiilor in zonele care trebuiesc aparate. De asemenea, prefectul judetului Botosani a solicitat Apelor Romane trimiterea in zona a unor utilaje pentru transportul de nisip care va fi
utilizat la umplerea acestor saci.

Acumularea Stanca-Costesti este pregatita sa preia varful de viitura care se va forma pe raul Prut.

ABA Prut-Barlad avertizeaza populatia sa evite trecerile cu vehicule prin vaduri (direct prin rau), utilajele aflate in apropierea albiilor trebuie sa fie retrase si sa nu desfasoare activitati in zonele adiacente albiilor acestora, in aceasta perioada, in zonele aflate sub avertizari, in special cod rosu si cod portocaliu.

Totodata, s-a prelungit codul rosu hidrologic emis de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor pana vinery, la ora 24, pe
cursul de apa Prut - sector amonte Acumularea Stanca-Costesti (judetul Botosani).

Dezastrul a ajuns la Hudesti

O suprafata de 500 de hectare de pasune si terenuri agricole de pe raza localitatii Baranca, din comuna Hudesti, a fost inundata ca urmare a iesirii din matca a raului Prut. "Prutul creste cu cinci centimetri pe ora, ceea ce inseamna ca este posibil sa mai avem terenuri inundate. Speram ca apa sa nu afecteze gospodariile", a afirmat primarul Viorel Atomei.

Nivelul Prutului a crescut atat de mult incat apa a ajuns in apropierea mai multor gospodarii, iar ca masura preventiva autoritatile locale au dispus evacuarea a 19 locuinte din Baranca. Astfel, au fost nevoite sa paraseasca locuintele 81 de persoane, dintre care 47 adulti si 34 de copii. "Oamenii sunt intelegatori, s-au evacuat si s-au retras in zonele neinundabile. Toata lumea a fost cooperanta si nu am avut probleme, mai ales ca toti au experienta din 2008, cand Prutul le-a inundat casele", a adaugat primarul din Hudesti.

Localnicii au scos din case bunurile de valoare, dar si zeci de animale si sute de pasari. "Trebuie sa fim precauti si sa iesim. Am scos totul de ieri. Am scos ce e principal, aparatura electronica, de uz casnic, le-am dus la deal, unde avem loc de refugiu. Noi de acum ne-am obisnuit. Nu e prima data. A mai fost asa Prutul. A fost in 1969, a mai fost in 2008. Restul ce a mai ramas le-am ridicat in pod, le-am ridicat la inaltime", a marturisit Stelica Iacob, unul dintre localnicii evacuati din calea Prutului.

Nicolae DRUMEA
Miercuri, 24 Iunie 2020, ora 22:00
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Spitalizare de 25.000 de euro pentru un botosanean cu COVID, internat la Spitalul Judetean Mavromati din Botosani
Aproape 600 de botosaneni au fost tratati la Spitalul Judetean Mavromati din Botosani dupa ce au ...
Primarul botosanean diagnosticat cu COVID-19, Neculai Stratulat, a murit
Primarul comunei Baluseni, Neculai Stratulat, care a fost diagnosticat cu COVID-19, a murit, ...
Jandarmeria in doliu! A murit col.(rz) Costica Chitac. Dumnezeu sa il ierte!
A trecut la cele vesnice fostul comandant al Jandarmeriei Botosani, colonelul (rz) Costica Chitac. ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor