VIDEO Un torent gigantic se indreapta dinspre Ucraina spre barajul de la Stinca-Costesti: "Absolut nimeni nu stie cat va creste Prutul"

   

Autoritatile din Ucraina i-au alertat pe omologii romani in privinta unei viituri de mari dimensiuni care se propaga spre Romania pe Prut.Trei baraje au cedat
deja in Ucraina, iar sute de locuinte si gospodarii au fost afectate. Imaginile publicate in ultimele 48 de ore de institutii media din Ucraina arata o realitate infricosatoare, cu poduri distruse sau localitati intregi maturate de ape.

Oficialii Administratiei Nationale "Apele Romane"
au anuntat joi dimineata, 25 iunie, ca varful maxim al viiturii de pe raul Prut se afla foarte aproape de intrarea in Romania, prin dreptul barajului de la Stinca-Costesti. Prutul a depasit cu 178 de centimetri cota de pericol la statia Oroftiana, din judetul Botosani, in cursul zilei de joi, la ora 8.00, iar specialistii de la Apele Romane estimea

za ca unda de viitura va ajunge la Radauti Prut pana cel tarziu vineri dimineata, 26 iunie. Pompierii au intervenit pana acum in zeci de localitati in Romania, iar trei persoane au murit, fiind luate de viitura.

Viorel Nichiteanu, primarul comunei Radauti Prut, a declarat, pentru Ziare.com, ca "nicio inundatie nu seamana cu cealalta" si ca scenariul cel mai negru ar fi ca Prutul sa ajunga la nivelul din 2008. Pe de alta parte, edilul afirma ca absolut nimeni nu stie cat va creste Prutul si la ce cota va ajunge. Mai mult, Dan Nechifor, prefectul judetului Botosani, sustine ca "nu trebuie sa ne gandim la lucruri roz". Potrivit informatiilor furnizate de prefect joi, 25 iunie, in jurul orei 14.00, nivelul masurat al Prutului se afla la numai 40 de centimetri de maximul istoric, inregistrat in 2008. Unele surse arata ca nivelul raului s-ar ridica pe teritoriul Romaniei cu cate 5 centimetri pe ora.

Nechifor sustine ca autoritatile din Botosani sunt pregatite si ca situatia este sub control: "Suntem pregatiti, avem saci umpluti cu nisip, colegii de la Apele Prut-Barlad au adus 450 de metri liniari de panouri de blocare". Si primarul comunei Radauti Prut sustine ca pregatirile sunt in curs: "Toate autoritatile statului sunt aici, am umplut pana la ora asta aproape 4.000 de saci de nisip, care vor fi transportati la casele care sunt in pericol de
inundatii".

Gospodarii evacuate

Dan Nechifor declara ca in zona de risc, in comuna botosaneana Baranca, sunt 19 gospodarii in zona de risc, care au fost deja evacuate, plus alte 32 de gospodarii la Radauti-Prut si 8 la Rediu.

"In zona de risc avem, la Baranca, 19 gospodarii. Fac precizarea ca la Baranca persoanele au fost deja evacuate si duse in locuinte de vara, renovate in 2008. Am montat si corturi pentru persoanele care nu au rude in localitate, unde sa poata merge", adauga Dan Nechifor.

Cel mai negru scenariu, repetarea situatiei din anul 2008

Intrebati care ar fi cel mai negru scenariu care a fost luat in calcul, ambii reprezentanti au declarat ca ar insemna repetarea situatiei din anul 2008.

"Nu va ganditi la lucruri roz. Azi dimineata, la ora 8, la Oroftiana erau 828 de centimetri, iar maximul istoric din 2008 a fost de 867 de centimetri, deci suntem cam la 40 de centimetri distanta. Viitura ajunge la noapte sau maine dimineata", declara Dan Nechifor, Prefectul judetului Botosani.

Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor,
a declarat miercuri dimineata ca indiferent cat de afectat ar fi Prutul, nivelul inundatiilor sau nivelul precipitatiilor nu va ajunge la cel din 2010.

Pe de alta parte, Nichiteanu sustine ca astfel de lucruri nu se pot anticipa in totalitate.

"Nicio inundatie nu seamana cu cealalta. Nici cea din 2010 nu a semanat cu cea din 2008, nici cea de acum nu seamana cu cea din 2010. Se schimba afluentii, se modifica zonele, sunt lucruri greu de raportat la inundatiile care au fost pana acum. Absolut nimeni nu stie cat va creste Prutul si la ce cota va ajunge", concluzioneaza Viorel Nichiteanu.
Joi, 25 Iunie 2020, ora 20:20
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Spitalizare de 25.000 de euro pentru un botosanean cu COVID, internat la Spitalul Judetean Mavromati din Botosani
Aproape 600 de botosaneni au fost tratati la Spitalul Judetean Mavromati din Botosani dupa ce au ...
Primarul botosanean diagnosticat cu COVID-19, Neculai Stratulat, a murit
Primarul comunei Baluseni, Neculai Stratulat, care a fost diagnosticat cu COVID-19, a murit, ...
Jandarmeria in doliu! A murit col.(rz) Costica Chitac. Dumnezeu sa il ierte!
A trecut la cele vesnice fostul comandant al Jandarmeriei Botosani, colonelul (rz) Costica Chitac. ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor