Viitura de pe Prut a intrat in Romania si s-a calmat

   

* ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat ca maximul viiturii va fi inregistrat la Botosani pe raul Put in aceasta seara, dar populatia trebuie sa stea linistita pentru ca Barajul de la Stanca - Costesti este pregatit sa mai primeasca 500 de milioane de metri cubi de apa fata de nivelul actual
* specialistii de la Administratia Nationala "Apele Romane" au pregatit acumularea Stanca-Costesti pentru a prelua unda de viitura de pe Prut

Ieri dimineata, pe raul Prut, la statia hidrometrica Oroftiana, cota de pericol a fost depasita cu

176 cm, incepand cu acea ora nivelurile fiind in usoara scadere, (+178 cm a fost valoarea maxima inregistrata), la statia hidrometrica Radauti Prut s-a depasit cu 50 cm cota de pericol, iar la statia hidrologica aval Stanca Costesti cu 42 cm.

Specialistii de la Administratia Nationala "Apele Romane" si de la Administratia Bazinala de Apa Prut-Barlad estimeaza ca unda de viitura va ajunge astazi, prin propagare, la Radauti-Prut
.
,,Populatia din zonele afectate a fost in permanenta informata prin Ro-Alert. Riscul cel mai ridicat este pe Prut. Avem o cantitate impresionanta de apa care provine din Ucraina sub forma unei viituri, cu un maxim maine seara. La barajul de la Stanca-Costesti au fost deja evacuate cantitati mari de apa pentru a face fata viiturii. Populatia trebuie linistita. Barajul este pregatit sa mai primeasca 500 de milioane de metri cubi de apa. Localitatile aval de Stanca-Costesti nu vor fi puse in pericol. Cu siguranta vom interveni daca va fi cazul"
, a dat asigurari ministrul
Mediului.

Costel Alexe va ajunge maine la Radauti-Prut, iar tot acolo poate ajunge, in orice moment, si ministrul de Interne, Marcel Vela.

Situatia din teren, monitorizata in permanenta

Pentru a diminua pagubele viiturii de pe Prut, produsa in Ucraina, ministrul Mediului a precizat ca au fost luate toate masurile necesare pentru evacuarea apei.

Echipele formate din personal tehnic de specialitate, personal deservent utilaje si muncitor de la Sistemele de Gospodarire a Apelor Botosani si Iasi si de la Centrul de Interventie Rapida al ABA Prut-Barlad sunt pregatite sa intervina pentru apararea impotriva inundatiilor in localitatile Oroftiana, Baranca si Radauti-Prut, cu amplasarea liniilor de aparare in caz de nevoie (diguri de aparare din panouri mobile, saci cu nisip) pentru protejarea populatiei din zonele potential inundabile.

Specialistii de la Administratia Nationala "Apele Romane" au pregatit acumularea Stanca-Costesti pentru a prelua unda
de viitura de pe raul Prut.

In acest sens angajatii Administratiei Bazinale de Apa Prut-Barlad prin Sistemele de Gospodarire a Apelor Iasi, Vaslui si Galati monitorizeaza tranzitarea viiturii de pe cursul de apa Prut si
supravegheaza nivelurile si debitele pe toate cursurile de apa si la toate constructiile hidrotehnice cu rol de aparare din administrare si se monitorizeza in permanenta situatia din teren.

Reamintim ca este inca in vigoare Codul rosu hidrologic emis de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor pana astazi, 26 iunie, la ora 24, pe cursul de apa Prut - sector amonte Acumularea Stanca-Costesti (judetul Botosani). Pana ieri la amiaza fusesera emise doua avertizari hidrologice de fenomene imediate de Cod rosu cu posibile depasiri ale cotelor de pericol pe raurile din bazinele hidrografice: Volovat, Baseu - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior, judetul Botosani si pe raurile din bazinele hidrografice: Jijia - afluentii aferenti sectorului aval confluenta cu raul Putreda - amonte S.H. Dangeni, Sitna - afluentii aferenti sectorului aval acumularea Catamarasti - amonte S.H. Dracsani, Miletin - afluentii aferenti sectorului aval S.H. Nicolae Balcescu - S.H.
Sipote, Bahlui - afluentii aferenti sectorului aval S.H. Harlau - amonte S.H. Podu Iloaiei. Nicolae DRUMEA
Joi, 25 Iunie 2020, ora 20:57
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Spitalizare de 25.000 de euro pentru un botosanean cu COVID, internat la Spitalul Judetean Mavromati din Botosani
Aproape 600 de botosaneni au fost tratati la Spitalul Judetean Mavromati din Botosani dupa ce au ...
Primarul botosanean diagnosticat cu COVID-19, Neculai Stratulat, a murit
Primarul comunei Baluseni, Neculai Stratulat, care a fost diagnosticat cu COVID-19, a murit, ...
Jandarmeria in doliu! A murit col.(rz) Costica Chitac. Dumnezeu sa il ierte!
A trecut la cele vesnice fostul comandant al Jandarmeriei Botosani, colonelul (rz) Costica Chitac. ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor