Compania Nationala de Investitii reface Municipalul de la Botosani! Stadionul va semana cu cele

   

Stadionul din municipiul Botosani ar urma sa fie urmatorul beneficiar de pe lista celor de la Compania Nationala de Investitii, dupa ce municipalitatea a facut demersurile necesare pentru constructia unui nou stadion.Viceprimarul Cosmin Andrei a anuntat ca noul stadion este deja inclus pe lista sinteza a Companiei Nationale de Investitii, aceasta institutie urmand sa se ocupe atat de documentatia necesara cat si de licitatiile de executie.
Astazi, Stadionul Municipal Botosani este un stadion multifunctional, care gazduieste meciurile echipei FC Botosani, si este administrat de Consiliul Local, prin Serviciul Public de Administrare Bazelor Sportive si Zone de Agrement Botosani.
Municipalul are o suprafata de 31.674 m², cu o capacitate de 7.782 de locuri, toate pe scaune. Stadionul beneficiaza de nocturna, inaugurata in Septembrie 2014, la un meci cu Dinamo Bucuresti, meci castigat de botosaneni cu 3-2, iar pana acum a fost supus renovarii de trei ori, in 2008, 2009 si 2013.
Noua arena va avea 8.000 de locuri, deci cu peste 200 de locuri mai mult decat in prezent, va fi acoperita, si va arata in ca una englezeasca. Ca stil si arhitectura, proiectul seamana foarte mult cu cel al arenei pe care joaca FC Liverpool, cunoscutul Anfield Stadium, dar care are 54.000 de locuri. Evident, este diferenta de proportii, dar pare ca Anfield Stadium ar fi fost modelul de inspiratie al proiectantului.
Daca nu se va mai interveni in proiect, noul Municipal nu va mai avea pista de atletism, ceea ce va face ca tribunele sa fie mai aproape de teren. Se vor mai pastra doar instalatia de nocturna, precum si cea de incalzire a gazonului, urmand insa a se mai construi cateva cladiri adiacente, amenajari comerciale, si, evident, locuri de parcare.
Potrivit estimarilor finantatorului principal, Valeriu Iftime, costurile arenei ar fi in jur de 15 milioane de euro, iar proiectul a fost realizat inca din 2015, de o echipa a Institutului de Arhitectura Bucuresti. Aceasta a fost condusa de profesorul universitar Emil Barbu Ionescu, cel care, de altfel, a si prezentat public proiectul pentru noul stadion.
"Am avut o serie de discutii cu reprezentantii Companiei Nationale de investitii in ceea ce priveste reabilitarea stadionului. Am trimis o adresa pentru modificarea pozitiei din lista sinteza a CNI, sa prindem mai multe lucrari pentru stadionul Municipal. Am prins inclusiv reabilitare, modernizare si dotare. Nu doar reabilitare. Aceasta reabilitare insemna inlocuirea infrastructurii existente. Am convenit ca vor face dumnealor inclusiv documentatia de avizare la lucrari de interventii. Daca il faceam noi, ar fi costat si durat destul de mult. Contractand dumnealor documentatia, scurtam circuitul de avizare. La fel s-a intamplat si cu alte stadioane reabilitate de Ministerul Dezvoltarii", a precizat viceprimarul Cosmin Andrei.
FC Botosani joaca pe acest stadion din 2001 si tot pe Municipal s-au disputat si 3 meciuri internationale, toate ale echipei Under 21. Este vorba de Romania - Feroe 3-0 (13 octombrie 2009 - calificari EURO 2011), Romania - Rusia 3-0 (3 septembrie 2010 - calificari EURO 2011) si Romania - Anglia (12 octombrie 2010 - calificari EURO 2010).
"Va fi un stadion cu aproximativ 8000 de locuri, si implica construirea unor tribune acoperite mai aproape de terenul de joc. Vom pastra instalatia de nocturna si sistemul de incalzire al gazonului. De asemenea, vor fi construite cladiri care sa deserveasca atat clubul cat si municipalitatea, vor fi amenajate locuri de parcare", a mai adaugat Cosmin Andrei.
Cum CNI a finantat si finalizat in ultimii ani constructia stadionului din Craiova si a celui de la Targu Jiu, se pare ca si constructia de la Botosani ar putea deveni realitate in cea mai scurta perioada.
In prezent, CNI lucreaza la 3 stadioane noi, respectiv Steaua, Rapid si Arcul de Triumf, pe care se vor juca meciurile de la Euro 2020, in timp ce la un al patrulea stadion care trebuia construit pentru Euro 2020, cel al echipei Dinamo, exista probleme cu amplasarea constructiei pe vechiul velodrom din complexul sportiv din Soseaua Stefan cel Mare.
Duminica, 22 Septembrie 2019, ora 16:41
Sursa: Stiri Botosani

Stiri Botosani
Cele mai citite stiri
Membru PSD Botosani, prins cand distrugea afise electorale
La Botosani, campania electorala nu este lipsita de surprize. Spre exemplu, la Dimacheni, echipa de ...
Trei case distruse de un incendiu, la Botosani
Un incendiu puternic a afectat, vineri, trei locuinte din localitatea Mesteacan, comuna Corni, a ...
Cinci profesori s-au retras de la catedre, peste 40 de cadre didactice vulnerabile in fata virusului vor preda in continuare
Nu toti profesorii botosaneni s-au intors la catedre incepand de luni, 14 septembrie 2020. Unii au ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor