Dosarul Revolutiei din decem

   

Procurorii Sectiei militare din Parchetul General au trimis in judecata dosarul Revolutiei din decembrie 1989, in care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus si Emil Dumitrescu au fost pusi sub acuzare pentru infractiuni contra umanitatii, a anuntat, luni, procurorul general Augustin Lazar."Astazi sectia parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) a inaintat instantei de judecata rechizitorul in cauza cunoscuta generic sub numele de dosarul Revolutiei. E un moment deosebit pentru justitia militara si pentru justitia romana in general. Finalizarea acestei cauze de catre colegii nostri reprezinta realizarea unuia dintre cele mai importante obiective pe care mi le-am propus in urma cu trei ani, solutionarea dosarelor istorice. Oameni istorici au avu aprecieri in legatura cu momentul decembrie 1989. Astazi juristii incheie aceasta provocare, care a pornit de la ideea ca responsabilitatea pentru victimele din decembrie 89 nu e una institutionala, ci este una individuala", a anuntat, luni, procurorul general.
Augustin Lazar a precizat ca dosarul cauzei cuprintre 3.330 de volume, dintre care 2.030 au fost instrumentate dupa 13 iunie 2016, mentionand ca pentru intocmirea rechizitoriului au fost administrate probleme obtinute dupa 13 iunie.
"Cu toate ca in ultima prioada institutia a trecut prin momente dificile, echipa de procurori militari a avut capacitatea de a supravietui, de a se regenera. A reusit sa obtina cooperarea mai multor institutii ale statului, a fost o noutate in acest domeniu, in arhivele carora se aflau probleme pertinente. Administrarea cu celeritate a unui probatoriu impresionat in mai putin de trei ani a fost posibila si datorita unei cooperari institutionale. Prin urmare doresc sa multumesc MApN pentru identificarea si punerea la dispozitie a mai multor documente de arhiva, Senatului Romaniei pentru stenograme, CNSAS pentru punerea la dispozitie a informatiilor necesare, SRI pentru identificarea, declasificarea si punerea la dispozitie a multor documente militare de arhiva, MAI si STS pentru sprijinul logistic oferit. Informatii detaliate despre rechizitoriu urmeaza sa primiti prin intermediul unui comunicat de presa", a completat procurorul general.
Augustin Lazar a prezentat, la finalul declaratiei de presa, scuzele Ministerului Public pentru durata anchetei penale, care a tinut aproape 30 de ani.
"Eu cred ca solutia emisa e o dovada de respect pentru memoria eroilor din 1989 si in egala masura educativa pentru generatiile viitoare", a completat procurorul general.
Pe 21 decembrie 2018, procurorii Sectiei militare din Parchetul Generel anuntau ca au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus si Emil Dumitrescu, in dosarul Revolutiei din decembrie 1989. Ion Iliescu, membru si presedinte al C.F.S.N., Gelu Voican Voiculescu, membru C.F.S.N. si fost vice prim-ministru al Guvernului Romaniei, Iosif Rus, fost comandant al Aviatiei Militare, si Emil (Cico) Dumitrescu, fost membru CFSN, sunt acuzati in dosarul Revolutiei din decembrie 1989 de infractiuni contra umanitatii.
Probatoriul administrat, arata Parchetul, a relevat ca intreaga forta militara a Romaniei, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de Interne - Departamentul Securitatii Statului, precum si Garzile Patriotice, incepand cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispozitia Consiliului Frontului Salvarii Nationale si conducerii acestuia. Din acelasi moment, grupul de decizie politico-militara al C.F.S.N. a luat deciziile importante cu caracter politic si militar, urmarind accederea la puterea politica a unui grup preconstituit si legitimarea politica in fata poporului roman. Cercetarile vizeaza faptul ca prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului ar fi fost create numeroase situatii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii etc..
In acest context, in intervalul 22-30.12.1989 au fost trase aproximativ 12.600.000 de cartuse.
Psihoza terorista ar fi fost indusa cu intentie prin diversiuni si dezinformari si a provocat, dupa 22.12.1989, 862 de decese, 2.150 raniri, lipsirea grava de libertate a sute de persoane, vatamari psihice. Aceste consecinte tragice au fost mult mai grave decat cele ale represiunii exercitate in intervalul 17-22.12.1989 (orele 12:00), arata procurorii.
Totodata, aceste diversiuni si dezinformari ar fi creat conditiile condamnarii si executiei cuplului prezidential Ceausescu printr-un proces penal simulat.
Probatoriul administrat releva ca Ion Iliescu si Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat in mod direct prin aparitiile televizate si emiterea de comunicate de presa,. contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului, si ar fi participat la dezinformarea si diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceausescu si ar fi acceptat si asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu functii de conducere din M.Ap.N., fara a interveni pentru stoparea lor, spun procurorii.
Totodata, Iosif Rus, in calitate de comandant al Aviatiei Militare, ar fi intervenit in noaptea de 22/23.12.1989, fara drept si in deplina cunostinta de cauza, asupra planului de aparare a Aeroportului International Otopeni si ar fi contribuit astfel la moartea a 48 de persoane (40 de militari si 8 civili), precum si la ranirea grava a altor 15 persoane. La 23.12.1989 a emis ordinul diversionist de schimbare a cocardelor tricolore ale elicopterelor apartinand Regimentului 61 Boteni, fapt ce ar fi dus la deschiderea focului fratricid, implicit la ranirea unor persoane. A emis si alte ordine militare, conduite care in afara rezultatelor concrete enuntate ar fi contribuit la agravarea psihozei teroriste.
De asemenea, Emil (Cico) Dumitrescu, prin aparitiile sale televizate din 22 decembrie 1989 precum si prin activitatea de conducere si coordonare in cadrul Comandamentului militar instaurat la etajul XI al Televiziunii Romane incepand cu data de 22 decembrie 1989, ar fi contribuit in mod direct la manifestarea fenomenului diversionist existent in intervalul 22 - 30 decembrie 1989.

Mediafax
Luni, 08 Aprilie 2019, ora 17:03
Sursa: Stiri Botosani

Stiri Botosani
Cele mai citite stiri
Administratorul unui pub si un comerciant au incercat desfiintarea hotararii de inchidere a pietelor si HoReCa, surpriza de proportii la Tribunal
Firma care administreaza Grand Irish Pub si Sorinel Belciug, un comerciant cu afaceri in piata, au ...
Miracol! In noua comune din Botosani nu este niciun caz de COVID
Trei localitati din judetul Botosani aveau, duminica, indicele de infectare cu virusul SARS-CoV-2 ...
Mai aproape de Botosani. eMAG inaugureaza primul showroom din Bucovina
eMAG inaugureaza sambata, 21 noiembrie, primul showroom din Bucovina, situat in zona cea mai ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor