Un sport de tradiție, aproape de excluderea de la Jocurile Olimpice. E puternic finanțat de ruși

Joi, 08 Iunie 2023, ora 09:57
2872 citiri
Un sport de tradiție, aproape de excluderea de la Jocurile Olimpice. E puternic finanțat de ruși
Boxul e aproape de excluderea de la Jocurile Olimpice FOTO facebook

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) se pregăteşte să excludă Federaţia internaţională de box (IBA) din lumea olimpică, punctul culminant al unui conflict de patru ani şi care pune sub semnul întrebării menţinerea "nobilei arte" în programul Jocurilor Olimpice după ediţia 2024 de la Paris, informează AFP.

Comitetul Executiv al instanţei cu sediul la Lausanne a "recomandat'' miercuri Sesiunii CIO, adică Adunării sale Generale care a fost convocată în mod extraordinar pe 22 iunie, "să retragă recunoaşterea" IBA, deja "suspendată" începând din 26 iunie 2019, a indicat forul olimpic mondial într-un comunicat.

Suspansul nu prea există în acest caz, întrucât Sesiunea CIO ratifică, în general, ceea ce decide Executivul, iar IBA ar trebui aşadar să piardă definitiv dreptul de a organiza turneele olimpice de box şi, totodată, profitul financiar care îl însoţeşte, pentru a trăi doar din propriile resurse.

Autoritatea boxului amator, discreditată de scandalurile repetate de arbitraj, o datorie abisală şi un fost conducător uzbec considerat de SUA drept "unul dintre liderii crimei organizate", şi-a proclamat totuşi dorinţa de reformă prin alegerea unui nou preşedinte în decembrie 2020, în persoana rusului Umar Kremlev.

Dar, într-un raport publicat miercuri, CIO nu doar că a constat faptul că IBA "nu a îndeplinit condiţiile" stabilite pentru reintegrarea sa, ci acuză federaţia că a intrat în confruntare directă cu organismul olimpic, mergând până la "intimidare'', în special după ce CIO a preluat organizarea turneului olimpic de box de la Paris 2024, după ce a făcut acelaşi lucru şi cu ocazia Jocurilor de la Tokyo, în 2021.

Organizaţia olimpică deplânge, de asemenea, dependenţa financiară persistentă a IBA de gigantul rus Gazprom, principalul să sponsor, adus de Umar Kremlev, care a sfidat CIO autorizând boxerii ruşi şi belaruşi să lupte sub propriile culori la Campionatele Mondiale feminine din luna martie, desfăşurate în India.

Executivul CIO a reconfirmat prezenţa boxului la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, decisă încă de la sfârşitul anului 2020, dar menţine suspansul în privinţa prezenţei acestui sport la Olimpiada din 2028, de la Los Angeles, al cărei program trebuie adoptat anul acesta.

Căderea în dizgraţie a IBA coincide cu apariţia unui nou actor, foarte tânăra federaţie internaţională World Boxing, propulsată în culise de mai multe federaţii occidentale, căreia i s-au alăturat deja Statele Unite şi Elveţia. Marea Britanie, Olanda şi Noua Zeelandă au indicat la rândul lor că vor să urmeze exemplul.

Horoscop zilnic. Miercuri, 4 octombrie. Zodia care e la un pas de o criză
Horoscop zilnic. Miercuri, 4 octombrie. Zodia care e la un pas de o criză
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Cineva din...
Pentagonul avertizează că se termină banii pentru Ucraina. „Armata Kievului ar slăbi și în cele din urmă se va prăbuși”, spun experții
Pentagonul avertizează că se termină banii pentru Ucraina. „Armata Kievului ar slăbi și în cele din urmă se va prăbuși”, spun experții
Trupele Ucrainei ar rămâne în curând fără muniții și echipamente esențiale dacă republicanii duri reușesc să oprească ajutorul militar al SUA, subminând operațiunile de pe teren și...
#box, #excludere, #Jocuri Olimpice, #probleme, #rusi, #bani , #stiri din sport