Cum a început tradiția bradului de Crăciun. Inițial a fost văzut drept un obicei păgân

Luni, 06 Decembrie 2021, ora 23:39
4277 citiri
Cum a început tradiția bradului de Crăciun. Inițial a fost văzut drept un obicei păgân
Bradul de Crăciun, un adevărat simbol al magiei sărbătorilor FOTO Unsplash

Împodobirea bradului de Crăciun este o tradiție puternic înrădăcinată în România, fără de care nu simțim cu adevărat spiritul sărbătorilor. Nerăbdătorii fură startul încă din luna noiembrie, pe când alții preferă să pună podoabele în ajun.

Cu mult înainte de apariția creștinismului, plantele și copacii ce rămâneau verzi tot anul aveau o semnificație specială, considerându-se că țin la distanță vrăjitoarele, fantomele, răul și bolile.

Tradiția ar fi început în Germania, în secolul al XVI-lea, când creștinii au început pentru prima dată să aibă brazi împodobiți în casele lor.

De asemenea, Martin Luther ar fi fost primul care a pus lumânări aprinse în brad. Se spune că într-o noapte de iarnă, în timp ce mergea spre casă, a fost uimit de strălucirea stelelor care, în zare, păreau că sclipesc printre brazi.

Și-a dorit să reproducă scena pentru familia sa, astfel că a dus un brad acasă și i-a decorat ramurile cu lumânări aprinse.

Majoritatea americanilor din secolul al XIX-lea au considerat pomii de Crăciun o ciudățenie, fiind văzuți drept simboluri păgâne. Oliver Cromwell chiar a susținut că atât împodobirea pomilor, cât și colindele, reprezintă tradiții păgâne ce profanează evenimentul sacru.

În 1659, Curtea Generală din Massachusetts a promulgat o lege prin care orice celebrare a Crăciunului, în afara slujbei de la Biserică, era considerată o faptă penală.

Începutul secolului XX îi găsea pe americani decorând brazii cu ornamente făcute în casă, pe când germanii încă foloseau mere, nuci și prăjituri de marțipan. Electricitatea a venit cu posibilitatea de a folosi luminițe, iar brazii au devenit disponibili în toate piețele.

O legendă populară spune că Iisus Hristos, într-o drumeție alături de Sfântul Petru, au fost prinși de o furtună puternică în pădure. Singurul copac care s-ar fi oferit să-l protejeze a fost bradul, care și-a cerut iertare că țepii săi l-ar putea răni. Astfel, Iisus Hristos l-ar fi binecuvântat să nu își piardă verdeața niciodată și să capete un parfum deosebit.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#brad Craciun, #legenda, #craciun , #stiri magazin