Nostalgii după Sărbătorile din copilărie: "Nu ne apuca niciun Crăciun cu bomboanele în pom, ci doar cu ambalajele"

Joi, 15 Decembrie 2022, ora 22:29
6783 citiri
Nostalgii după Sărbătorile din copilărie: "Nu ne apuca niciun Crăciun cu bomboanele în pom, ci doar cu ambalajele"
Cum arătau brazii de Crăciun în trecut FOTO Facebook/ Idei amenajări

Românii se pregătesc pentru sărbătorile de iarnă. Unii au cumpărat deja cadourile și mulți au împodobit și bradul.

Rețelele de socializare sunt pline cu poze în care apar brazii plini cu globuri și beteală. În fiecare an apar noi trenduri în materie de podoabe și culori pentru împodobirea acestora care ne îndepărtează tot mai mult de felul în care arătau în copilărie. Este observația unui tânăr care și-a amintit de bomboanele care se puneau odată în pom, care erau furate de copii și înlocuite cu hârtie, după cum a scris într-o postare pe Facebook.

"Gata și bradul nostru: Gust, rafinament, eleganță...

Ps: Poza este de pe net, dar când am văzut-o mi-a trezit instant o mulțime de amintiri frumoase. Și se pare că nu doar mie.

Constat că toți am avut în copilărie același brad sărăcăcios dar bogat în spiritul de Crăciun, și care ne aducea mai multă bucurie decât cei 5 brazi pompoși de azi cu tot cu vilele în care se află.

Și bomboanele alea furate și înlocuite cu nuci sau hârtie, parcă erau mai delicioase decât toate dulciurile de azi, asta poate din cauza că erau printre puținele dulciuri la care aveam acces, sau poate că erau luate pe furiș și devorate sub pat, sau în dulap că să nu fim prinși în flagrant (Asta în cazul în care nu erau descoperite înainte să fie împodobit bradul, că atunci moșul ne aducea doar nuci și mere).

Pentru cei care au intrat în polemică dacă bradul natural sau de plastic este mai prietenos cu mediul, țin să menționez că procesul fabricării al celui de plastic emite CO2, pe când "procesul fabricării" al unui brad natural (tăiat dintr-o pepinieră unde se replanteaza pt anii următori) emite oxigen", a scris acesta pe grupul Idei amenajări.

"Nu este brad dacă nu ai bomboane pe el și globuri colorate"

Fotografia a stârnit nostalgii printre membrii grupului.

"Doamne, ce frumos este! Îmi aduc aminte de copilărie. Și eu pun pe brad bomboane. Nu este brad dacă nu ai bomboane pe el și globuri colorate."

"În lumea de azi originalitatea îi de ras, iar falsurile sunt de bun gust."

"Un brad, o poză, zeci de amintiri. Țin minte că nu ne apuca niciun Crăciun cu bomboanele în pom, ci doar cu ambalajele lor."

"E bradul lângă care eram plină de emoție și recunoștință, primeam cadouri, banane, portocale, dulciuri, savuram tot, eram fericiți, nu știam încă de greutățile vieții."

"Așa arătau brazii noștri când eram copii și eram foarte fericiți, ne mulțumeam cu puțin, dar bun! Acum facem figuri, nu ne mai mulțumește nimic!! Nu o să ne mai întâlnim niciodată cu vremurile acelea frumoase prin simplitate și bunătate."

"Munceam o luna la ghirlandă să fie cât mai lungă, foloseam hârtie glasată!"

"Brăduțul mi-a dat instant un sentiment de căldură și fericire, așa cum simțeam în copilărie. Dacă puneți și niște decorațiuni handmade cum făceam cu sora mea ghirlandă de hârtie stil lanț, globulețe din carton pe care lipeam sticlă fărâmata de la globuri sparte, globuri tare frumoase de sticlă, bomboane cu jeleu, ar fi fost exact ca al meu din copilărie."

"Așa aveam când eram mică, îl făceam cu bunicii și eram atât de bucuroasă că nu mai dormeam în noaptea aia, mă uitam la brad cum lumina."

"Era cu adevărat Crăciun"

"Când văd acest brad mă cuprinde nostalgia amintirilor. Acest brad cu ramurile rare și lungi, sărăcăcios și plăpând, a fost și bradul de Crăciun al copilăriei mele, atunci când Moș Crăciun era Moș Gerilă. Împodobit așa cum au mai zis și alții, cu betea din hârtie creponată, bomboane de zahăr fabricate la „Feleacul“, în toate culorile dar mai multe în argintiu, că roșu era mai rar, precum capul de serie în filatelie.

Niște bomboane așa de tari, păstrate ani la rând în sipetul cu comori și dacă mai dispărea din culcușul ei câte una era înlocuită cu o hârtie îmboțită sau o petricică, pentru că nu prea se găseau altele. Și-mi aduc aminte de scăpărători și de fumul a cărui miros încă-mi persistă în nări. Dar parcă Magia Crăciunului era mai puternică atunci. Sau fiind copil avea o putere mai mare asupra mea? Și-mi aduc aminte de seara în care toți copiii porneam în cete la colindat, cred că nimic nu ne-ar fi putut împiedica, absolut nimic, nici frigul, nici noroiul, nimic. Acum e altfel."

"Acest brad este cu mult mai frumos decât multe sorcove."

"Pe vremea aceia era cu adevărat Crăciun și chiar se simțea că vin sărbătorile,

Acum avem brazi de nu le mai vezi ramurile dar suntem cu sufletele goale și plini de răutate."

"Cât de dor îmi e de bradul asta. Degeaba avem brazi frumoși (de plastic), dacă nu mai avem spiritul Crăciunului. Dacă acum a merge cu colindă este o afacere și nu vestirea nașterii Domnului, dacă nu mai avem miros de brad, de portocale și de cozonaci în casă. Degeaba... Așa că da, bradul ăla e cel mai frumos; e bradul care stârnește cele mai puternice sentimente."

"Nici copiii noștri nu mai au fericire în ochi"

"Brăduțul copilăriei. Mama făcea tot timpul betele din vată. Și mai punea vată pe crenguțe, părea că a nins. Ce dor după copilărie și acele momente de crăciun minunate. Așteptam Crăciunul cu nerăbdare să colindăm la case, primeam câte 1 leu, ce bucurie, prăjitură la fiecare casă, ne făceam plinul în seara de colindat toată noaptea până dimineață. Prea frumos."

"Așa era când eram copii și eram fericiți și parcă și părinții noștri nu erau așa stresați cum suntem noi în zilele astea. Nici copiii noștri nu mai au fericire în ochi cum aveam noi. Ceva nu e ok cu lumea asta."

"Trebuie să mai puneți și portocalele, mandarinele, bananele și sticla de șampanie sub brad și este exact ca acum 25 de an."

"Dacă avea și vată era perfect!"

"Bradul anilor 90, așa arăta un brad în copilăria mea, ciufulit tot, plin de ghirlande și bomboane de pom, pot să zic că eram mult mai fericiți și bucuroși decât suntem acum, care mai de care cu brazi cât mai împopoțonați care au stricat tradiția copilăriei noastre."

"Mama mea n-avea nici globuri, nici beteală și nici stea/ Sărbătorile de iarnă cu gutui le-mpodobea!Cam așa arăta și bradul copilăriei mele, dar era bine, căldură sufletească, armonie, eram toți…Acum fast, bogăție, dar sufletul gol."

"Frumos și cald sentiment mă încearcă când văd brăduțul dumneavoastră! Văd o copilărie întreagă într-o imagine atât de simplă, mulțumesc!"

"Eu am început sā plâng."

"Câtă fericire ne aducea acest brad în urmă cu 30 de ani.Și copiilor noștri li se va părea de prost gust ce împodobim noi acuma. Prin 2050 la fel vor posta brazii actuali și vor avea motive de râs. Oricum...de la brazi am ajuns să împodobim plastice. Oare peste 30 de ani ce vom împodobi?"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#brad de Craciun, #copilarie, #bomboane brad, #amintiri, #brad artificial, #brad natural , #stiri magazin