20 februarie 2015 - 159 de ani de la Dezrobirea romilor

   

Si anul acesta la Scoala Gimnaziala "Anton Pann" Braila s-a desfasurat cea de a VII-a editie a Concursului Intercultural Judetean de Istoria romilor "De la robie la libertate". La propunerea domnului presedinte al Consiliului Judetean, domnul Viorel Mortu, concursul si-a schimbat denumirea, pana in acest acest an, numindu-se "De la robie la emancipare".In acest concurs s-au intrecut 6 echipe: Scoala Gimnaziala "Anton Pann" Braila, Scoala Gimnaziala Viziru, Liceul Teoretic "George Valsan" Faurei, Liceul Tehnologic "Gh. K. Constantinescu", Liceul Pedagogic "D.P. Perpessicius" si Liceul Tehnologic Insuratei.
Scopul concursului este incurajarea dialogului intercultural, constientizarea tinerilor romi si neromi cu privire la cauzele decalajelor sociale si culturale apǎrute, in timp, intre etnia romǎ si populatia majoritarǎ.
Obiectivele concursului:
- formarea tinerilor ca persoane capabile sǎ aprecieze diferite culturi care trǎiesc impreunǎ intr-o societate interculturalǎ, sǎ respecte si sǎ valorizeze pozitiv diferentele culturale;
- dezvoltarea capacitǎtii elevilor de a comunica, de a coopera si de a interactiona cu persoane care apartin diferitelor culturi.
Concursul a constat in patru probe:
1. Verificarea cunostintelor privind procesul de dezrobire a romilor constand in zece intrebari la care elevii au raspuns pe loc.
2. Prezentarea unei personalitati istorice care a contribuit la procesul de dezrobire a romilor. Pentru ilustrarea personalitatii au fost utilizate diferite mijloace grafice si audio-vizuale care au cuprins imagini si informatii despre viata si cariera personalitatii istorice si rolul jucat de aceasta in procesul de dezrobire;
3. Realizarea unui proiect cu scopul de a diminua discriminarea, rasismul si xenofobia si de a incuraja educatia interculturala in randul tinerilor. Proiectul a cuprins: titlu, scopul, obiective, grup tinta, durata, modalitati de realizare a activitatilor, grafic de activitati, modalitati de evaluare, impact si sustenabilitate. Fiecare echipaj a realizat un rezumat al proiectului in format ppt. Proiectul care a acumulat cel mai mare punctaj va fi implementat de catre scoala organizatoare in parteneriat cu scoala propunatoare a acestuia.
4. Realizarea unui poster avand ca punct de plecare un citat relevant pentru evenimentul caruia ii este dedicat concursul. Citatul a fost ales prin tragere la sorti din mai multe citate, "Cand am iesit pe usa care ma purta spre libertate, am stiut ca daca nu las ura si amaraciunea in spate, voi continua sa fiu in inchisoare". (Nelson Mandela).
In urma sustinerii celor patru probe clasamentul s-a prezentat astfel:
Premiul I - echipa Liceului Teoretic "George Valsan" Faurei, coordonata de prof. Gomolea Elena
Premiul II - echipa Scolii Gimnziale "Anton Pann" Braila, coordonata de prof. Anton Alexandru
- Premiul III - echipa Liceului Pedagogic "D.P.Perpessicius", coordonata de prof. Mocanu Oana Lucretia
Mentiuni: echipa Liceului Tehnologic "Gh. K. Constantinescu", coordonata de prof. Rapa Mihaela; echipa Liceului Tehnologic Insuratei, coordonata de prof. Gandac Macu si Scoala Gimnaziala Viziru coordonata de prof. Dumitru Lacramioara.
In deschiderea concursului domnul Ionel Candea, directorul Muzeului Brailei "Carol I" a facut o prezentare a istoriei romilor in istoria Romaniei incepand cu atestarea primelor documentelor istorice privind atestarea romilor in spatiul Geo-Istoric, procesul de dezrobire a romilor pana in zilele noastre.
Premiile au fost din partea Consiliului Judetean Braila, Primariei Municipiului Braila, Muzeul Brailei "Carol I", Asociatia Partida Romilor "Pro-Europa" Sucursala Braila.
Juriu: reprezentant al Consiliului Judetean - Camelia Vatafu, reprezentant al Primariei Municipiului Braila - Popescu Catalin, reprezentant al Prefecturii - Georgica Isofache, consilierul prefectului pe probleme de romi, reprezentant al Inspectoratului Scolar Judetean Braila - Diana Mandreanu, inspector scolar pentru minoritati si prof. de educatie interculturala, Ciupala Corina.
Cat timp juriul a deliberat, elevii au vizionat filmul documentar "Sclarvia Romilor. Lungul drum catre libertate" lansat cu ocazia Zilei Dezrbobirii romilor - 20 februarie 2015 de catre Centrul National de Cultura a Romilor Amaro Kher.
In semn de multumire pentru participarea elevilor si implicarea profesorilor coordonatori in acest concurs, organizatoarea concursului, Gina Anton, a invitat elevii liceeni si coordonatorii acestora la "Gala de excelenta a romilor braileni", care va avea loc in data de 3 Aprilie 2015, la Casa Tineretului Braila, organizata de Centru Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Braila prin Consiliul Judetean in parteneriat cu Asociatia Partida Romilor "Pro-Europa" Sucursala Braila.
Vineri, 27 Februarie 2015, ora 06:05
Sursa: Arcasu

Arcasu
Cele mai citite stiri
Inca 15 braileni infectati! La Braila sunt 226 pacienti confirmati cu coronavirus
* de la inceputul pandemiei, la Braila, 220 de persoane au fost confirmate pozitiv cu virusul ...
Mica schimbare la fata a falezei Dunarii
* s-au montat cosuri de gunoi si banci noi, cele vechi au fost reparate si vopsite, iar de o mana de ...
Batalie apriga pentru licee
* astazi se da startul inscrierilor la liceu si se anunta o adevarata "batalie" a mediilor, in care ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor