Cardul de sanatate poate fi folosit de romani

   

Din luna februarie, cei care merg la medic ar trebui sa ia cu ei si cardul de sanatate. Acesta va functiona in paralel, pana la 1 mai, cand va deveni obligatoriu. Pana acum, insa doar 500.000 de carduri au fost activate.Pana in prezent doar 500.000 de romani si-au activat cardul national de asigurari de sanatate, din cei 12,5 milioane de asigurati. Cardul de sanatate poate fi activat la prima vizita la medicul de familie prin introducerea unui PIN personalizat.
Cardul de sanatate poate fi folosit din luna februarie pentru orice serviciu medical decontat de stat.
Prezentarea documentului electronic va fi insa obligatorie de la 1 mai. Pana atunci cei care au refuzat cardul de sanatate din diverse motive sau nu l-au primit pana in acest moment pot folosi in continuare adeverinta de asigurat si astfel nu vor plati serviciile medicale de care beneficiaza.
Persoanele care vor implini varsta de 18 ani dupa 1 februarie 2015 sau dobandesc calitatea de asigurat prin plata contributiei ulterior acestei date si, ca urmare, nu li s-a emis inca un card national de sanatate, vor face dovada calitatii de asigurat in baza unei adeverinte de asigurat eliberata de casa de asigurari de sanatate. Aceasta adeverinta este valabila pana la data la care asiguratul intra in posesia cardului, dar nu mai tarziu de 30 de zile de la data emiterii acestuia.
Persoanele care refuza in mod expres, din motive religioase sau de constiinta primirea cardului national, vor depune o declaratie pe proprie raspundere in acest sens la casa de asigurari de sanatate la care sunt luate in evidenta, insotita de cardul national, in situatia in care acesta a fost distribuit. Aceste persoane vor face dovada calitatii de asigurat pe baza adeverintei de asigurat, avand o valabilitate de trei luni, eliberata la solicitarea asiguratului de catre casa de asigurari de sanatate la care este luat in evidenta.
(Sursa: www.romaniatv.net)
Marti, 03 Februarie 2015, ora 06:09
Sursa: Arcasu

Arcasu
Cele mai citite stiri
Incident in trafic la Braila. Un sofer a acrosat cu masina un alt autovehicul si l-a amenintat pe conducatorul auto
Politistii au deschis un dosar penal pentru distrugere si amenintare si fac in continuare cercetari ...
Bijuterie arhitectonica reabilitata, noul sediu al Oficiului de Cadastru Braila
* amplasata in inima Brailei, cladirea din Strada Justitiei nr. 1, pana mai ieri o ruina, a fost ...
Un sofer a plonjat cu masina intr-un canal de irigatii. Cei patru ocupanti ai autovehiculului au scapat nevatamati
Accidentul rutier s-a produs in contextul in care conducatorul auto a pierdut controlul directiei ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor