Editie Online: "Internetul - un prieten sau un dusman al adolescentilor"

   

Este denumirea unui proiect educational adresat tinerilor, si initiat de Inspectoratul de Politie Judetean Braila, seriviciul Analiza si prevenirea criminalitatii. Iar sub aceasta deviza, la Liceul "Mihail Sebastian" si in colaborare cu IPJ Braila, a avut loc o interesanta prezentare/dezbatere cu elevi selectati in urma trecerii a 145 de teste. Elevii erau de la liceele M.Sebastian, Grigore Moisil, Nicolae Balcescu si Hariclea Darclee. Au contribuit la buna desfasurare a evenimentului, doamnele profesoare Florentina Poenaru si Mihaela Slavu, iar moderatoare, doamnele subcomisar Simona Costescu si Anna Sarau. Cu tact si stapanind arta dialogului cu tinerii, acestea au prezentat atractiv si convingator care sunt avantajele, dar si dezavantajele utilizarii internetului, a calculatorului. Argumentele au fost sustinute si doua filmulete privind pataniile nedorite ale unor adolescenti (o fata si un baiat), urmand apoi un dialog cu elevii participanti. Mai mult, doua echipe mixte s-au intrecut intre ele, prin intrebarile ce si le-au pus reciproc, cu argumente pro si contra, despre tema intalnirii. Evident ca cei mai castigati din discutiile interactive au fost tinerii participanti; care la randul lor au povestit la scoala si in familie despre actiunea amintita. De apreciat este si faptul ca invatamintele despre folosirea calculatorului s-au regasit si intr-un pliant tematic. In care se fac referiri si dpdv tehnic, in legatura cu: * ce este un program malware * folosirea internetului de pe smartphone sau tableta * instalarea unor solutii de securitate * aplicatiile de incredere * folosirea retelelor de socializare * cui te adresezi pentru a sesiza cu privire la materiale cu continut ilegal sau daunator copiilor, aflate pe internet, etc. Iar cele doua mari capitole ale actiunii IPJ (informare si prevenire) includ o serie larga de exemple privind buna si legala (sau nu) utilizare a internetului. Mai ales ca magia internetului a cuprins cele mai largi categorii ale tinerilor si copiilor, si nu toti parintii stiu/pot evita intamplarile neplacute, chiar dramatice, ale copiilor in raport cu internetul. Mai este si situatia cu "fructul oprit", determinand o si mai mare dorinta a tinerilor de a trece peste barierele impuse spre binele lor.Dar sa trecem la: AVANTAJELE internetului: * faciliteaza accesul rapid spre cunoastere/documentare din "n" domenii de activitate: istorie, arta, cultura, turism, moda, arta culinara, socializare, medicina, etc., etc. * inlesneste schimbul de idei si opinii, transmiterea si aflarea de evenimente * se imbogateste astfel bagajul de cunostinte si informatii, din cele mai vechi timpuri si pana astazi, sau despre ce ne ofera viitorul, etc.
Si vrem nu vrem, trebuie sa spunem ca DEZAVANTAJELE si capcanele internetului sunt cu mult mai multe: * creaza dependenta fata de calculator, de la cele mai fragede varste, acest aspect fiind tot atat de nociv ca un drog * indeparteaza elevii de cititul unei carti, preferandu-se doar parcurgerea unui referat/recenzii despre o carte; fie ea si de povesti * dezvolta aptitudinile de a castiga batalii virtuale, dar nu determina necesitatea unui vocabular adecvat si necesar pentru un elev/student * starea timp indelungat in fata calculatorului duce la irascibilitate, dureri de cap, un limbaj dur cu ceilalti sau o atitudine refractara in familie si societate. Deci, o sursa/cale spre infractionalitate. Iar de aici incolo, lucrurile incep sa se complice, de multe ori cu consecinte deosebit de grave.
Despre ce mai trebuie tinut cont...
* Nu oferi date personale sau ale membrilor familiilor, prietenilor atunci cand navighezi pe internet; pentru ca ajungand pe mana unor infractori risti sa fii santajat, jefuit sau ramas fara bani in cont * la folosirea retelelor de socializare, acceptati cererile de prietenie doar daca stii dinainte cine este in spatele acestora * anunta parintii inainte de a te intalni cu cineva cunoscut pe internet * nu da nimanui parolele conturilor, nici macar cunostintelor * nu posta cu tine fotografii indecente, care mai devreme sau mai tarziu pot sa-ti faca mult rau; chiar si celor apropiati nu accesa niciodata linkuri suspecte * fii foarte atent la parolele fixate (greu de descifrat) si evita virusarea calculatorului.
Lucruri/fapte, aparent minore, pot constitui infractiuni cu caracter penal
Iar aici se poate ajunge foarte usor: din necunoastere, bravura, glume proaste, desconsiderarea unor sfaturi primite, etc. - ori pur si simplu incalcand legea, crezand ca nu poti fi depistat/pedepsit, pentru: * oferirea/punerea la dispozitie, raspandirea/transmiterea de materiale pronografice cu minori, transmise prin sistem informatic * procurarea pentru sine sau altcineva de materiale pronografice cu minori prin sisteme informatice * detinerea/stocarea (fara drept) a unor asemenea materiale. De asemenea, se pedepseste foarte grav: pronografia adulta accesibila minorilor (atentie si in cazul parintilor care nu paroleaza programele de aceasta factura) * instigarea la discriminare, rasism, terorism, etc *transmiterea de comunicari electronice nesolicitate (SPAM); ca sa numai vorbim de spargerea codurilor de catre hackeri.
Ce continut este daunator copiilor
Materiale care: * implica nuditate infatila * cu scene de violenta (atacuri, violuri, ranire de fiinte umane sau animale, tortura, omoruri, etc.) * care utilizeaza un limbaj vulgar (injuraturi, vulgaritati, obscenitati) * potential periculoase (descrierea si utilizarea tigarilor, alcoolului, drogurilor, armelor, jocurilor de noroc) * cu alte continuturi ce pot reprezenta un exemplu rau pentru copii (care invata sau incurajeaza copiii sa aiba actiuni periculoase sau sa imite un comportament violent/vatamator) * al caror continut poate induce sentimente de frica, intimidare, oroare sau teroare * care reprezinta sau incita la discriminare sau vatamare impotriva unui individ sau grup, bazate pe considerente etnice, religioase, de varsta, orientare sexuala sau de nationalitate.
Interesant si de apreciat este ca dialogul interactiv de la Liceul Mihail Sebastian a aratat ca elevii constientizeaza si alte pericole ale utilizarii internetului, explicate apoi de moderatori: * caderea in capcana unor angajari iluzorii in strainatate, si facilitarea astfel a sclaviei ori a traficului de persoane/organe; prin formule publicitare inselatoare * credulitatea fata de promisiunile sau solicitarile unor indivizi care se ocupa cu traficul de droguri * oferirea inconstienta a unor informatii care puse cap la cap pot fi apoi folosite de un santajist sau rau-voitori. Si nu numai. Fie, deci, ca aceste actiuni sa continue si mai ales sa fie invataminte, semnale de alarma pentru elevi, tineri si persoane adulte. Dar, benefic pentru aceleasi categorii (incepand cu elevii) ar fi si intalnirile tematice privind utilizarea telefoanelor mobile.
Vineri, 27 Februarie 2015, ora 06:07
Sursa: Arcasu

Arcasu
Cele mai citite stiri
Se scumpeste cel mai costisitor pod din Romania. Autoritatile au uitat sa exproprieze sute de imobile
Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor propune exproprieri suplimentare in ...
Punct panoramic deasupra podului peste Dunare
* este propunerea pe care consilierul judetean independent, Marian Capatina, le-a facut-o colegilor ...
Stadionul "Progresul", magnet pentru hoti, drogati, scandalagii si piromani
* locatarii blocurilor din jurul fostei arene sportive se plang ca sunt terorizati de galagia ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor