Metoda "Accidentul" loveste din nou!

   

Inca un grup infractional care insela prin metoda "Accidentul" a fost identificat
In urma cercetarilor efectuate in cauze inregistrate in evidente cu autori necunoscuti, cu privire la inselaciunile prin metoda "Accidentul", vineri, 6 februarie 2015, politisti de la Serviciul de Investigatii Criminale i-au identificat si condus la sediul Inspectoratului de Politie Judetean Braila pe C.Nicusor (26 de ani), A.Sterian (26 de ani) si M.G. (17 ani), toti din municipiu.
Judiciaristii au stabilit ca, in perioada 8 ianuarie - 5 februarie 2015, C.Nicusor ar fi inselat cinci persoane, cu varste cuprinse intre 73 si 83 de ani, contactandu-le telefonic si afirmand ca este fiul lor, care ar fi comis un accident rutier cu victime si, pentru a scapa de rigorile legii, ar fi trebuit sa plateasca despagubiri familiilor presupusei victime.
Persoana care mergea sa primeasca banii ar fi fost "avocatul din oficiu", identificat ca fiind M.G., iar al treilea ii transporta pe cei doi cu autoturismul.
Cele cinci persoane (patru din mediul rural si una din municipiu) au fost inselate cu sume cuprinse intre 4.700 si 14.000 de lei, prejudiciul total cauzat fiind de 43.300 de lei si 600 de euro.
In cauza s-a dispus continuarea urmaririi penale impotriva celor trei suspecti, iar C.Nicusor si A.Sterian au fost retinuti pe baza de ordonanta de retinere si introdusi in Centrul de Retinere si Arestare Preventiva al IPJ Braila, minorul fiind cercetat in stare de libertate.
Sambata, 7.02.2015, cei doi au fost prezentati Parchetului de pe langa Judecatoria Braila, cu propunere de arestare preventiva, institutie care a promovat propunerea la Judecatoria Braila.
Instanta de judecata a dispus fata de inculpatul C.Nicusor masura arestarii preventive pentru o perioada de 30 zile, iar fata de inculpatul A.Sterian a dispus masura arestului la domiciliu pentru o perioada de 30 zile.
* Politistii braileni revin cu sfaturi preventive pentru cetateni, pentru a nu se mai lasa inselati prin metoda "Accidentul"
Cum actioneaza infractorii, folosind Metoda "Accidentul"
Escrocii suna, de obicei pe telefonul fix, pretind ca sunt rude apropiate ale persoanei apelate (fiu, ginere, nepot) si, sub pretextul implicarii intr-un accident rutier, soldat cu victime, solicita diferite sume de bani sau coduri de reincarcare electronica a cartelelor telefonice, necesare pentru despagubirea victimelor accidentului, plata serviciilor medicale sau pentru a scapa de raspundere.
De multe ori, infractorii nu actioneaza la intamplare, ci se documenteaza cu privire la potentialele victime, obtinand pe diferite cai date referitoare la numele, prenumele si adresa acestora, numele membrilor de familie si le folosesc ulterior pentru a castiga increderea persoanelor apelate si a le convinge ca faptele relatate sunt reale.
Pentru a fi mai convingatori, infractorii dau uneori la telefon o alta persoana, care se recomanda a fi avocat, ii explica persoanei apelate gravitatea situatiei si importanta pastrarii secretului cu privire la convorbirea telefonica si ii da informatii referitoare la modalitatea de preluare a banilor de catre anumite persoane sau privind modul de transmitere a codurilor de reincarcare a cartelelor telefonice.
Cum trebuie sa procedeze cetatenii pentru a nu fi inselati
- sa isi pastreze calmul si sa ii ceara celui care ii suna cat mai multe detalii, din care sa se poata convinge de identitatea acestuia;
- pentru a verifica implicarea unei rude intr-un accident, sa sune pe numarul de telefon pe care comunica de obicei cu aceasta. Daca ea nu raspunde, sa sune la politie sau la spital, pentru a se convinge ca vestile primite sunt adevarate;
- sa nu mentioneze, pe parcursul convorbirii, numele rudelor apropiate;
- sa nu se lase influentati de urgenta pe care o invoca cel care le solicita bani sau coduri de reincarcare a cartelelor telefonice. Sa ceara timp pentru a putea face rost de suma solicitata si, intre timp, sa ia legatura cu o persoana de incredere, care, nefiind afectata emotional, ii poate ajuta sa analizeze situatia si sa ia decizia corecta;
- sa nu trimita coduri de reincarcare electronica a cartelelor telefonice unor persoane pe care nu le cunosc, chiar daca acestea pretind ca sunt avocati, procurori, politisti;
- sa nu ofere date personale prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocata de apelant si motivul solicitarii. Aceste date ar putea fi folosite, ulterior, de catre infractori, pentru a-si convinge victimele ca sunt rude sau cunoscuti ai acestora;
- sa nu discute despre veniturile lor sau ale membrilor familiei cu persoane necunoscute care ii abordeaza sub diferite pretexte sau cu care intra in contact aparent intamplator.
Marti, 10 Februarie 2015, ora 09:09
Sursa: Arcasu

Arcasu
Cele mai citite stiri
Inca un scandal privind mutarea pacientilor la Braila
* este vorba despre intarzierea transformarii Corpului E (Cardiologie-Pediatrie) al Spitalului ...
Explicatiile constructorilor de la podul peste Dunare despre stadiul lucrarilor
* mega-investitia "Pod suspendat peste Dunare" merge mai departe, fara intarzieri, in ciuda ...
Imagini spectaculoase cu lucrarile la podul de 500 de milioane de euro peste Dunare. Pandemia nu a afectat ritmul constructiei FOTO
Cele doua luni de restrictii determinate de coronavirus nu au afectat deloc graficul lucrarilor la ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor