Iohannis: Am cerut sprijinul Frantei pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen

   

Presedintele Klaus Iohannis a solicitat luni sprijinul Frantei pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen, exprimandu-si speranta ca o decizie pozitiva in acest caz va fi adoptata cat de curand posibil, transmite Agerpres."Am solicitat sprijinul Frantei pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen. Am exprimat increderea ca o astfel de decizie pozitiva privind aderarea la Schengen va putea fi adoptata cat mai curand posibil", a declarat presedintele Klaus Iohannis, la Palatul Elysee, intr-o conferinta comuna cu omologul sau francez, Francois Hollande.
El a aratat ca principalele repere ale relatiei bilaterale dintre Romania si Franta privesc cooperarea economica bazata pe dorinta de a aprofunda si de a diversifica in ansamblu colaborarea sectoriala in numeroase domenii.
Seful statului a subliniat ca un aspect deosebit de important pentru autoritatile de la Bucuresti pe care l-a discutat cu presedintele Hollande este cel al imaginii pe care Romania si comunitatea romaneasca din Hexagon o au in Franta.
"Suntem increzatori ca fapte izolate atunci cand sunt tratate cu luciditate si moderatie nu pot avea un efect negativ de durata asupra unei lungi relatii de respect reciproc si colaborare politica si culturala. Am solicitat domnului presedinte Hollande pentru eforturile noastre sprijin in domeniul de combatere a oricarui discurs ce reduce o relatie solida la clisee", a declarat Iohannis.
El a aratat ca a discutat cu presedintele Frantei si despre prioritatile la nivel european in lupta antiterorista.
De asemenea, seful statului a indicat ca a trecut in revista cu presedintele Frantei evenimentele preocupante din vecinatatea estica a UE, dar si modalitatile de sporire a apropierii unora dintre state de regiunea UE.
"Republica Moldova ramane o prioritate majora pentru Romania, obiectivul principal fiind incurajarea parcursului european printr-un sprijin cat mai consistent la nivel european pentru implementarea acordului de asociere", a spus seful statului.
El a mentionat ca a avut un schimb de opinii si referitor la situatia din Ucraina, in cadrul caruia a reiterat sustinerea ferma a Romaniei pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a acestei tari.
Presedintele Iohannis a mai aratat ca a discutat cu oficialul francez si despre evolutiile economice de la nivelul UE si masurile de consolidare a cresterii economice si de ocupare a fortei de munca.
"Am exprimat sprijinul Romaniei pentru o serie de prioritati ale agendei strategice a UE, cu accent pe stimularea investitilor, cresterea economica, dar si reducerea somajului, domenii care ne-au permis ilustrarea unor puncte de vedere comune ale Romaniei si Frantei", a spus seful statului.
Aceste discutii vor fi reluate si cu ceilalti oficiali cu care se va intalni in cadrul vizitei pe care o efectueaza in Franta, a adaugat el.
"Acesta este un mod de a sublinia odata in plus ca voi continua sa consider relatia cu Franta drept o prioritate din care va decurge in mod firesc necesitatea asigurarii unui dialog permanent", a conchis seful statului.
Miercuri, seful statului se va deplasa la Bruxelles, unde joi va participa la summitul PPE si la reuniunea informala a Consiliului European.
(Sursa: www.romaniatv.net)
Miercuri, 11 Februarie 2015, ora 06:05
Sursa: Arcasu

Arcasu
Cele mai citite stiri
Inca un scandal privind mutarea pacientilor la Braila
* este vorba despre intarzierea transformarii Corpului E (Cardiologie-Pediatrie) al Spitalului ...
Explicatiile constructorilor de la podul peste Dunare despre stadiul lucrarilor
* mega-investitia "Pod suspendat peste Dunare" merge mai departe, fara intarzieri, in ciuda ...
Imagini spectaculoase cu lucrarile la podul de 500 de milioane de euro peste Dunare. Pandemia nu a afectat ritmul constructiei FOTO
Cele doua luni de restrictii determinate de coronavirus nu au afectat deloc graficul lucrarilor la ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor