Pretul barilului de petrol a scazut cu peste 50% incepand cu august 2014. Reactia in Romania, intarziata si nesemnificativa

   

Pretul carburantului in Romania nu urmareste evolutia pretului barilului in intreaga lume, scaderile la pompele romanesti aparand abia in decembrie anul trecut, si nu in august, asa cum s-a intamplat pe piata mondiala.De asemenea, scaderea inregistrata in Romania, per litru de petrol, a fost de doar 15%, in conditiile in care barilul a scazut cu aproape 50%.
Aceste concluzii apar intr-un studiu realizat de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor din Romania si se refera la evolutia pretului la carburant pentru perioada 1 septembrie 2014 - 15 februarie 2015, in raport cu pretul titeiului si cu evolutia cursului euro si a dolarului, in aceeasi perioada.
"Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor si serviciilor comercializate pe piata romaneasca, derulat de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania - A.N.P.C.P.P.S.Romania - InfoCons in cadrul consortiului I.C.R.T. International Consumer Research & Testing pentru produse si servicii la standarde europene, pentru ca alegerea cetateanului consumator sa fie facuta in cunostinta de cauza", se arata in comunicat.
Din datele analizate, reiese faptul ca pretul carburantului cumparat la pompele din Romania a inregistrat primele scaderi abia din luna decembrie 2014, in conditiile in care scaderea pretului barilului de petrol s-a inregistrat in luna august 2014. De semenea, scaderea inregistrata in Romania per litru de petrol a fost de doar 15%, in conditiile in care barilul a scazut cu aproape 50%.
In acelasi timp, in luna februarie a anului 2015, pretul barilului a inregistrat o mica crestere, pretul carburantului la pompele din Romania aliniindu-se la aceasta corectie in saptamana imediat urmatoare.
In toata perioada analizata, cursurile afisate de catre Banca Nationala a Romaniei pentru monedele EUR si USD au fost stabile, neinregistrand fluctuatii majore.
(Sursa: www.antena3.ro)
Joi, 26 Februarie 2015, ora 06:07
Sursa: Arcasu

Arcasu
Cele mai citite stiri
Punct panoramic deasupra podului peste Dunare
* este propunerea pe care consilierul judetean independent, Marian Capatina, le-a facut-o colegilor ...
Se scumpeste cel mai costisitor pod din Romania. Autoritatile au uitat sa exproprieze sute de imobile
Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor propune exproprieri suplimentare in ...
Stadionul "Progresul", magnet pentru hoti, drogati, scandalagii si piromani
* locatarii blocurilor din jurul fostei arene sportive se plang ca sunt terorizati de galagia ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor