Schimbari majore la viitoarele alegeri parlamentare

   

* Se renunta la uninominal si se revine la votul pe listeComisia parlamentara pentru modificarea legii electorale a votat, marti, in unanimitate revenirea la votul pe liste la alegerile parlamentare.
In 2012, ca urmare a votului uninominal, in Parlamentul Romaniei au ajuns 588 de senatori si deputati, cu 117 mai multi fata de legislatura precedenta.
Comisia pentru cod electoral a votat pentru revenirea la votul pe liste la alegerile parlamentare. Presedintele Comisiei, Valeriu Zgonea, a afirmat ca are mandat de la PSD pentru revenirea la acest tip de vot. "Eu am mandat de la PSD sa sustin votul pe lista", a spus Zgonea.
Votul pe lista a fost sustinut si de PNL, prin vocea vicepresedintelui Comisiei, Mihai Voicu, cu corecturile tehnice necesare care urmeaza sa fie discutate si cu amendamentul de a pastra cirscumscriptia electorala 43 pentru romanii din strainatate (patru deputati si doi senatori), care nu exista in sistemul de vot din 2004, va fi pastrata. Propunerea a fost acceptata.
Senatorul liberal Puiu Hasotti a precizat ca votul pe lista a fost convenit unanim de membrii subcomisiei de resort, sub forma unui proiect care sa sufere niste amendamente.
Deputatul UDMR Marton Arpad a pledat pentru o lista nationala in care sa fie insiruite toate candidaturile depuse in judete in ordinea propusa de partid. "Sa fie o lista judeteana si o lista nationala care contine toate numerele de pe lista nationala care se depune la BEC, pentru ca se va vota lista respectiva cu toate numele", a fost propunerea de principiu a deputatului UDMR.
La ultimele alegeri parlamentare, din 2012, s-a votat in sistem uninominal intr-un singur tur cu distributie proportionala a mandatelor, ceea ce a adus in Parlament 117 parlamentari in plus fata de legislatura precedenta.
Dupa avizarea de catre Comisia pentru cod electoral, revenirea la votul pe liste la alegerile parlamentare va trebui sa fie votata in Parlament.
(Sursa: www.romaniatv.net)
Miercuri, 25 Februarie 2015, ora 06:06
Sursa: Arcasu

Arcasu
Cele mai citite stiri
Se scumpeste cel mai costisitor pod din Romania. Autoritatile au uitat sa exproprieze sute de imobile
Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor propune exproprieri suplimentare in ...
Punct panoramic deasupra podului peste Dunare
* este propunerea pe care consilierul judetean independent, Marian Capatina, le-a facut-o colegilor ...
Stadionul "Progresul", magnet pentru hoti, drogati, scandalagii si piromani
* locatarii blocurilor din jurul fostei arene sportive se plang ca sunt terorizati de galagia ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor