Studiul comparativ al produsului "ulei de masline extravirgin"

   

* Doua marci de ulei de masline comercializate pe piata din Romania depasesc parametri admisi de legislatia U.E.Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania - A.N.P.C.P.P.S. Romania - InfoCons a realizat studiul pe produsele tip ulei de masline, ce se regasesc pe piata din Romania.
In cadrul studiului au fost analizate 8 produse tip ulei de masline achizitionate in mod aleatoriu si anonim din lanturile de hypermarketuri din Bucuresti, in luna septembrie 2014.
Ca urmare realizarii acestui studiu a reiesit faptul ca in ceea ce priveste aciditatea (un indicator important si clar al calitatii produsului), toate uleiurile se incadreaza in limita UE de 0,8%, cele mai apropiate de respectiva limita fiind insa produsele de la "Mazza" (0,57), "La Speciale" (0,48) si "Berio" (0,47).
In ceea ce priveste analiza spectrofotometrica (K232, K270 si delta K), prin care se stabileste gradul de oxidare, doua produse au depasit limitele impuse de legislatia U.E. (2,50/K232 si 0,22/K270). Acestea sunt uleiurile de masline de la "Mazza" (2,66/K232 si 0,269/K270) si "Berio" (2,71/K232 si 0,260/K270). Legat de delta K, "Mazza" atinge chiar valoarea maxima aprobata de UE (0,010).
Produsele tip ulei de masline care au stat la baza studiului au ca distribuitor/producator urmatoarele companii: SC Afi Total Distribution SRL/Mueloliva, SC Nordic Import Export Co. SRL/Costa d'Oro, SC Serpico Trading SRL/Filippo Berio, SC Garom Food SRL/Costa De Espana, SC Parmafood Group Distribution SRL/La Specialo, Mazza si Pietro Coricelli.
Gramajul produselor studiate variaza intre 250 - 750 ml, iar 88% din aceste produse au mentionat pe eticheta valoarea energetica. In aceeasi proportie au mentionat pe eticheta valoarea zaharurilor, aceasta fiind 0.0 grame.
Valoarea energetica/100 ml este urmatoarea:
- 3700kj/900 kcal la Mueloliva;
- 3389kj/824 kcal la Costad'Oro;
- 3378kj/822 kcal la Filippo Berio;
- 3389kj/824 kcal la Costa De Espana;
- 3404kJ/828 kcal la La Specialo;
- 389kj/824 kcal la Mazza;
- 3378kj/822 kcal la Pietro Coricelli.
Pentru mai multe informatii privind testarea produselor puteti accesa: www.testecomparative.ro
Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor si serviciilor comercializate pe piata romaneasca derulat de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania - A.N.P.C.P.P.S. Romania - InfoCons in cadrul consortiului I.C.R.T. - International Consumer Research & Testing pentru produse si servicii la standarde europene, pentru ca alegerea cetateanului consumator sa fie facuta in cunostinta de cauza.
Despre: Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania - InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor - membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.
Ia atitudine! Cunoaste-ti drepturile si exercita-le apeland 021/9615!
Vineri, 13 Februarie 2015, ora 06:08
Sursa: Arcasu

Arcasu
Cele mai citite stiri
Inca 15 braileni infectati! La Braila sunt 226 pacienti confirmati cu coronavirus
* de la inceputul pandemiei, la Braila, 220 de persoane au fost confirmate pozitiv cu virusul ...
Crima oribila din Varsatura. Judecata
* procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Braila au dispus trimiterea in judecata a ...
Bataie de joc la Pod Brailita!
* panourile cu inaintasii de seama ai Brailei montate pe gardul cimitirului "Sf. Maria" sunt ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor