"Ferestre catre Dumnezeu"

   

Saptamana trecuta, la Centrul de Cretie Braila, a avut loc vernisajul expozitiei "Ferestre catre Dumnezeu", expozitie de icoane pe sticla a artistului plastic Anca Ciutacu. La vernisaj au participat personalitati ale artei si culturii brailene, precum domnul Gheorghe Mosorescu, presedinte al Uniunii Artistilor Plastici filiala Braila, domnul Hugo Maracineanu, vicepresedinte al aceleiasi uniuni, domnul Gheorghe Lupascu, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, doamna Maria Puscaciu, manager al Centrului de Creatie Braila, initiatoarea acestui eveniment, scriitoarea Lucia Patrascu, doamna profesor de desen si pictor Marilena Ioanid, domnul Stefan Serban, pictor, profesor de desen, alti artisti plastici, artisti, scriitori, iubitori de arta.Deschisa publicului, nu intamplator in Joia Mare, expozitia s-a dorit un omagiu adus Mantuitorului, jertfei Sale, datorita careia pacatele Omenirii au fost iertate.
Cu sensibilitate, pictand intuitiv, autodidact, intr-o maniera personala, exprimandu-si prin icoane relatia intima cu Divinitatea, Anca Ciutacu aduce inovatii in arta picturii icoanelor pe sticla.
Artista, depasind canoane si dogme, picteaza pe sticla lumini si umbre, elemente decorative specifice, fonduri pictate intr-o maniera proprie. Folosind procedee si tehnici ce se aplica de obicei pe panza, transpuse pe sticla, Anca Ciutacu realizeaza un drum nou, o noua viziune si tehnica in aceast domeniu. Expozitia cuprinde aproximativ 40 de icoane pe sticla si cateva panze avand aceeasi tema: Dumnezeirea.
La vernisaj au luat cuvantul doamna Maria Puscaciu, doamna Marilena Ioanid, domnul Hugo Maracineanu, domnul Dorel Ciutacu, sotul artistei, doamna Lucia Patrascu, domnul Stefan Serban.
Dupa expunerile teoretice despre icoane, rolul lor, canoanele care le guverneaza si tehnica realizarii lor sustinute documentat si profesionist de doamna Marilena Ioanid si de domnul Hugo Maracineanu, a urmat expozeul domnului Dorel Ciutacu, sotul artistei, care a prezentat lucrarile din perspectiva celui care cunoaste din interior intreg procesul de creatie a lor, motivatia artistei de a picta 1000 de icoane in amintirea tatalui sau, toate zbaterile si cautarilre ei in actul creatiei, stradania de a aduce ceva nou in aceasta arta veche de sute de ani.
De o deosebita sensibiliate au fost poeziile religioase recitate de poeta Lucia Patrascu. Un alt moment emotionant a fost acela in care poetul Gheorghe Lupascu si-a recitat poeziile in genunchi, intr-o atitudine de umilinta si
smerenie fata de jertfa Mantuitorului.
Festivitatea de deschidere a expozitiei a fost incheiata de momentul artistic sustinut de Doru Ciutacu, fiul artistei, care a interpretat sensibil doua melodii, dintre care una, "You raise me up", dedicata special momentului, a emotionat profund asistenta.
Parerile unanime ale celor prezenti au fost ca icoanele sunt foarte reusite, culorile lor calde, delicate, mangaie privirile spectatorului si au o mare forta de a transmite iubirea, sentimentul pe care Mantuitorul ni L-a lasat mostenire.
Printre cei prezenti am remarcat si o maicuta catolica de la un asezamant social din Braila, care, impresionata de frumusetea icoanelor, a promis ca va veni impreuna cu copiii de la respectivul asezamant sa viziteze expozitia.
Expozitia este deschisa publicului in perioada 9 aprilie - 9 mai 2015 la sediul din Piata Traian nr. 2, intre orele 9.00-16.00, iar intrarea este gratuita.
Joi, 16 Aprilie 2015, ora 06:09
Sursa: Arcasu

Arcasu
Cele mai citite stiri
Politistii din Braila sunt in alerta. O fata de 12 ani a fost data in urmarire internationala dupa ce a disparut de la domiciliu
O femeie de 37 de ani, din Braila, a anuntat marti, 7 iulie, disparitia fiicei sale de 12 ani, ...
Un batran si-a ucis cu sadism fostul ginere. "N-am niciun regret. Cand o batea pe fata mea, lui ii parea rau?"
Un barbat de 76 de ani a fost trimis in judecata pentru omor calificat prin cruzimi pentru ca si-a ...
S-a simplificat procedura pentru rezervarea locurilor de parcare din municipiul Braila
* pentru evitarea clasicelor deplasari la ghiseu, totul se face in prezent exclusiv on-line, ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor