Julius Caesar - Shakespeare

   

Teatrul "Maria Filotti" prezinta vineri, 24 mai 2013, ora 18.00, la sala studio spectacolul "Julius Caesar", de William Shakespeare produs de Godot Cafe - Teatru Bucuresti.

Din distributie fac parte: Tudor Aaron Istodor, Emilian Oprea, Lucian Iftime, Dan Radulescu, Andrei Seusan, Ionut Grama, scenografia este semnata de Tudor Prodan, iar miscarea scenica este realizata de Andreea Gavriliu.

Regia este semnata de Eugen Gyemant ("Bullets over Lipscani" la Godot Cafe-Teatru, "Vitelul de Aur" la ArCuB). Spectacolul marcheaza prima montare a unei tragedii shakespeariene pe scena Godot Cafe - Teatru.
Pastrand textul si problematica piesei, Eugen Gyemant transforma Roma antica intr-un cabaret cu scena si podium. Cantecul, dansul, decadenta si opulenta transporta publicul - luat ca martor la evenimentele care au loc pe scena si in sala - intr-o lume atemporala in care Caesar (Tudor Aaron Istodor) este un showman excentric cu boa in jurul gatului, Calpurnia (Andrei Seusan) canta lasciv cantonete, Marc Antoniu (Emilian Oprea) are aspectul unui un rocker tatuat, iar senatorii (Lucian Iftime, Dan Radulescu, Andrei Seusan si Ionut Grama) ascund macete si pistoale sub sacourile cambrate.

"Julius Caesar" de la Godot poarta marca satirica a lui Gyemant, amintind de filmele lui Tarantino sau Baz Luhrmann. Cu toate acestea, ambalajul comic, ironic si extravagant scoate in evidenta - prin contrast - jocul realist al actorilor, care reda, de fapt, gravitatea subiectului piesei.

In viziunea regizorului, Caesar este "un zeu de cabaret, o diva in mizerie, un Peter O'Toole betiv si travestit, care nu-si poate imagina ca cineva ar putea sa incerce vreodata sa-l asasineze", dar care devine victima propriului show.

"Cei care il omoara nu vor decat sa vada daca Caesar este cu adevarat zeul pe care ei il adora, si care nu este unul al vechilor reguli si valori republicane, ci al seductiei, al talentului si al puterii de a face ceea ce nimeni nu crede ca este posibil. Uciderea lui Julius Caesar, pentru care totul e un spectacol, este o performanta ce se intampla in public si in mijlocul publicului ce este prezent in fiecare situatie a piesei.

E un spectacol roman, cu paine, circ si violenta, care pune spectatorul in intimitatea ridicola, senzuala, sacra a unui Julius Caesar caruia sa poata sa i se uite pe sub fusta".
Joi, 23 Mai 2013, ora 07:19
Sursa: Arcasu

Arcasu
Cele mai citite stiri
Situatie din ce in ce mai grava la Braila. Numarul persoanelor infectate cu noul coronavirus a explodat si aproape ca nu se mai gasesc paturi pentru bolnavi
Autoritatile judetene fac apel la populatie sa respecte masurile de distantare sociala si pe cele de ...
Inca 15 braileni infectati! La Braila sunt 226 pacienti confirmati cu coronavirus
* de la inceputul pandemiei, la Braila, 220 de persoane au fost confirmate pozitiv cu virusul ...
Crima oribila din Varsatura. Judecata
* procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Braila au dispus trimiterea in judecata a ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor