Mărcile rusești care au luat locul celebrelor Zara, H&M sau McDonald’s. Cum încearcă industria din Rusia să acopere golul lăsat de rivalii străini

Joi, 01 Iunie 2023, ora 09:17
2208 citiri
Mărcile rusești care au luat locul celebrelor Zara, H&M sau McDonald’s. Cum încearcă industria din Rusia să acopere golul lăsat de rivalii străini
Mall în Moscova FOTO inyourpocket.com

Designerii şi mărcile ruseşti ajută sectorul de retail din Rusia să-şi revină treptat, după 15 luni turbulente de închideri de magazine şi scădere a cererii, noi mărci acoperind golul lăsat de rivalii străini şi cumpărătorii care încep să revină, transmite Reuters.

Sute de comercianţi cu amănuntul străini şi-au închis magazinele ca răspuns la trimiterea trupelor ruse în Ucraina în februarie 2022, lăsând unele dintre cele mai prestigioase străzi ale Moscovei cu magazine închise şi sectorul de profil afectat de un impact de aproximativ 2,5 miliarde de dolari.

Grupul Inditex din Spania a vândut unele dintre cele peste 500 de magazine ruseşti unui cumpărător din Emiratele Arabe Unite.

Magazinul său emblematic Zara din centrul Moscovei, care a stat inactiv timp de peste un an, s-a redeschis luna trecută sub o nouă conducere şi un nou brand, MAAG, lăsând clienţii în mare măsură mulţumiţi.

”Se pare că nimic nu s-a schimbat de când tu-ştii-cine a fost aici”, a spus Anton, locuitor din Moscova, în afara magazinului.

Colega moscovită Antonina a spus: "Nu am găsit nicio diferenţă în afară de varietatea de alegere. Există mai puţin din toate în acest moment".

Banii vorbesc

Vânzările cu amănuntul, un indicator cheie al cererii consumatorilor, au scăzut în 2022, lovite de inflaţia în creştere şi scăderea salariilor, în timp ce exodul occidental a contribuit la pierderi grele din industrie, a declarat Oleg Klimov, preşedintele Consiliului Centrelor Comerciale din Rusia, preocupările legate de logistică şi plăţi având nevoie de luni de zile să fie rezolvate.

”Oamenii în general nu au înţeles ce se întâmplă. Nu au vrut să cheltuie bani. Pierderile au fost de aproximativ 200 de miliarde de ruble (2,47 miliarde de dolari)”, a spus el pentru Reuters.

”Dar acum recuperează. Banii trec întotdeauna dintr-o mână în alta în cele din urmă”, a adăugat el.

Accesul ruşilor la produsele occidentale, precum burgerii McDonald's şi blugii Levi's - simboluri ale tipului de libertate pe care capitalismul le-a oferit pe măsură ce Uniunea Sovietică s-a prăbuşit, a scăzut.

Gloria Jeans, cândva revânzător de blugi Levi's, a preluat magazinul central din Moscova al retailerului suedez H&M. Iar izolarea Rusiei de către Occident, împreună cu interdicţiile de export şi sancţiunile punitive, complică rutele comerciale.

”Cea mai mare problemă sunt tranzacţiile internaţionale. Industria noastră este extrem de dependentă de import”, a spus Ksenia Zhdanova, care îşi conduce propriul brand de îmbrăcăminte KSEW şi este director comercial pentru piaţa online de îmbrăcăminte de designer rus Richmill.

O altă problemă este lipsa de personal, a spus Zhdanova, invocând o lipsă de croitori şi profesionişti în domeniul textilelor pe care crede că doar iniţiativele guvernamentale le-ar putea rezolva.

Ruşii au dezvoltat soluţii cu importuri la scară mică şi vânzători online care ajută la menţinerea în viaţă a mărcilor străine, dar unele lucruri rămân greu de găsit.

Cumpărătoarea Irina Nikulina a spus că nu îi lipsesc prea mult mărcile străine, decât atunci când are nevoie de ceva simplu, cum ar fi un tricou alb la preţ rezonabil.

Tatiana Vakhonina a spus că i-a fost cel mai dor de gigantul suedez de mobilă IKEA şi Zara.

”Mergem acum în Kazahstan pentru cumpărături. Dar unele lucruri nu le mai poţi cumpăra deloc”, a spus ea.

Prețurile la gaze de pe facturile românilor în iarna 2023-2024. Ce ar putea destabiliza tarifele în anii următori
Prețurile la gaze de pe facturile românilor în iarna 2023-2024. Ce ar putea destabiliza tarifele în anii următori
Românii vor beneficia de preţuri subvenţionate la gaze naturale şi la energie electrică până la sfârșitul lunii martie 2025, după decizia de a plafona prețurile cu scopul de a asigura...
Cât va plăti un utilizator de Facebook și Instagram pentru un cont fără reclame. Decizia anunțată de Meta
Cât va plăti un utilizator de Facebook și Instagram pentru un cont fără reclame. Decizia anunțată de Meta
Meta intenționează să introducă abonamente pentru utilizatorii din Europa, pentru utilizarea Facebook și Instagram fără reclame, în lunile următoare. Utilizatorii aplicațiilor vor avea...
#brand, #marca, #firme, #Rusia, #Moscova, #Zara, #McDonalds Rusia , #retail