Ziare.com
Brandusa Novac

Despre Brandusa Novac

Brindusa Cornelia Novac sau „Zana Circului”, asa cum este supranumita, este un maestru coregraf care s-a remarcat ca directoare a Circului Globus din Capitala. In 2008, a parit arena pentru a candida la un loc in Parlament si a fost aleasa deputat de Bucuresti din partea PD-L.

Nascuta pe 13 iunie 1967, la Bucuresti, Brindusa Novac a fost maritata cu Eugen Cirneanu. Impreuna au un copil, pe nume Nicolas.

Directoarea Circului Globus a intrat in politica, unde, dupa cum chiar ea afirma, doreste ca parlamentar sa aiba in centrul atentiei aspectele sociale privind protectia familiei si a copilului, cat si imbunatatirea prin legislatie a statutului culturii romanesti.

Studii

In 2006 a absolvit Universitatea „Hiperion”, Facultatea de Arte, specializarea "Regie, Film si TV"

In 1992 a absolvit Academia Nationala de Educatie fizica si Sport,  specializarea "Gimnastica Ritmica"

Inceputurile

Brindusa Novac a avut o copilarie in care principala sa prioritate a fost gimnastica ritmica. Dupa varsta de 12 ani, antrenoarea a pus-o sa-si compuna singura exercitiile si asa si-a dezvoltat si creativitatea.

  "Consecinta muncii din copilarie este spiritul competitiei. Am avut ambitia de a avea succes si nu o data am suferit mult cand eram subevaluata. Am suferit mai mult in fata nedreptatilor decat la varsta maturitatii", declara chiar Brandusa Novac, intr-un interviu pentru revista Felicia.

  A terminat Academia de Educatie Fizica si Sport, in timpul careia s-a ocupat de coregrafia unei trupe de dans, alaturi de care a cunoscut succesul la diverse festivaluri dedicate studentilor.  

A studiat apoi, timp de 2 ani, regie de film, a scris scenarii, a predat cursuri de manechine si fotomodele, a montat spectacole de dans si divertisment.

Activitate profesionala

Din 2008 este membra in Biroul executiv al Asociatiei Europene a Circurilor

Din 1998 este manager al Circului Globus Bucuresti

In perioada 1990-1996 a fost regizor artistic pentru emisiuni TV de divertisment cu realizatorii: Titus Munteanu, Aurora Andronache, Florin Calinescu, Ioana Bogdan

Intre 1987 si 1996 a fost maestru coregraf al spectacolelor de divertisment la Sala Polivalenta si Sala Palatului

In 1993 a realizat regia artistica a spectacolului trupei de acrobati  - Cirneanu -  in S.U.A., Las Vegas

In 1991 a fost maestru coregraf la Teatrul Ion Creanga pentru spectacolul „Dragostea  pusa la incercare”

In 1987 a fost maestru coregraf la Teatrul Tanase, unde a pus in scena spectacole de divertisment  cu grupul Divertis, Gabriel Cotabita, Dana Bartzer, Dan Craimerman

Intrarea in politica

In 2008, Brindusa Novac a decis sa intre in politica si sa se inscrie in cursa pentru un loc de deputat, pe care l-a si castigat in urma scrutinului uninominal din 30 noiembrie.

„Am intrat in politica pentru ca apreciez ca am atins un nivel de maturitate profesionala si experienta de viata care sa-mi permita sa am o viziune asupra mersului lucrurilor, atat in domeniul culturii, cat si in societate in general”, explica Brindusa Novac pentru Evenimentul Zilei.

„De la Revolutie pana in pre¬zent am asistat de pe margine la toata aceasta viata politica si am constatat ca daca stai inafara ei, nu ai sanse sa schimbi ceva. Eu nu mai vreau sa intervin in schimbarea politica a societatii doar o data la patru ani, prin vot. Vreau sa ma implic efectiv in politica, iar motivatia demersului meu consta in neajunsurile pe care le-am constatat ca manager, generate de decizii politice si reglementari anapoda”, spunea ea in 2008 pentru Ziua.

Pe site-ul de campanie, Novac scrie ca isi doreste sa redea increderea oamenilor in Parlament si sa lucreze in special pentru copii.

Iata cateva dintre proiectele sale: triplarea alocatiilor pentru copii, construirea de crese si gradinite noi prin parteneriat public-privat, dezvoltarea serviciilor de asistenta speciala pentru copiii ai caror parinti lucreaza in strainatate.

Si pentru ca este bucuresteanca, Brindusa Novac vrea sa initieze o noua lege pentru Bucuresti: Legea Capitalei.

„Pentru Capitala este necesara o lege proprie, privind administratia publica locala, asa cum au si celelalte capitale europene”, pentru ca „in prezent Bucurestiul functioneaza ca o federatie de sectoare, avand o administratie dezagregata si ineficienta”, scrie Brindusa Novac.

Viata la circ

A castigat postul de manager al Circului din Bucuresti in anul 1997 dupa ce a candidat pentru acest post cu mai multi barbati. In cadrul institutiei s-a lovit de lipsa banilor, de legi restrictive, dar s-a bucurat de profesionalismul artistilor, care a ramas intact desi erau nevoiti sa munceasca in mizerie.

 Brindusa Novac s-a luptat sa aduca gloria si aplauzele in arena si a reusit sa repuna circul romanesc pe harta internationala.

Principalul sau obiectiv, ramas inca neimplinit, a fost sa aduca sporul de periclitate pentru artististi din lumea circului. Se declara indignata ca acest spor trebuie sa fie ca la actori, adica de 15%, circul fiind asimilat cu teatrul si este dezamagita ca nici pana azi nu s-a infiintat o clasa de arta a circului la o facultate de stat sau particulara.  

Dupa 10 ani in care a fost condus de Brindusa Novac, Circul Globus se poate lauda in prezent cu distinctii internationale si incasari remarcabile.

In 2007, Trupa Carneanu-Platinium, alcatuita din acrobati ai Circului Globus a primit pentru a doua oara distinctia ""Clownul de Bronz"" la Festivalul International de Circ de la Monte Carlo.  

Pentru ca circul se afla la granita dintre sport si arta, festivitatea de decernare a premiilor este echivalentul decernarii premiilor Oscar din lumea filmului sau al olimpiadelor sportive.

Probleme cu Curtea de Conturi

In ianuarie 2009, Curtea de Conturi i-a imputat pierderi de sute de mii de lei conducerii Circului Globus.

Circul Globus este adus in instanta de Curtea de Conturi, care cerea Tribunalului Bucuresti sa ajute statul sa recupereze datoriile acumulate de circ prin neplata taxelor si impozitelor.

De asemenea, inspectorii fiscali spun ca managementul circului a cheltuit nejustificat sute de mii de lei. Raportul Curtii de Conturi mentioneaza faptul ca au fost facute plati ilegale si plati in avans de 100%, pentru bunuri care nu au fost primite. 

Brindusa Novac, invinuita pentru toate abaterile gasite, a precizat intr-un comunicat de presa ca institutia nu are datorii la stat privind taxele si impozitele.

Ea a explicat modul in care s-au cheltuit bani pentru cumpararea unor semiremorci si a unui cort de circ. In plus, Novac a justificat cheltuielile cu demontarea unor cazane din instalatia de incalzire, despre care raportul Curtii de Conturi spunea ca nu ar fi existat "nici pe hartie, nici in realitate".

Potrivit Brindusei Novac, cheltuielile au fost prevazute in bugetul aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Despre sine

"O femeie manager in societatea noastra, in care sefi sunt mai mult barbatii, trebuie sa fie foarte pregatita ca sa reuseasca. Chiar daca argumentele sunt suficiente si cei din jur accepta ca ai dreptate, respectul nu vine imediat, ci dupa lungi demonstratii de profesionalism”.

Despre viitor

„Nu doresc sa renunt la Circul Globus. Este institutia pe care am crescut-o ca pe un copil. Pot din pozitia de par¬lamentar sa regizez in continuare spectacole atat la circ, cat si oriunde in alta parte. Doresc in viitor sa fac si filme si s-ar putea doar atunci sa-mi pun problema sa renunt la Circul Globus, pentru ca sigur nu voi mai avea timp sa fac bine tot ce mi-am propus. Nu va exista niciodata riscul inducerii unor blocaje si traiesc cu credinta ca viata politica nu ma va perverti in asa masura incat sa nu-mi cunosc limitele sau sa fac rau celorlalti”.

Elevii celebri

Vedete de prim rang din showbiz, printre care Catalin Botezatu, Mihaela Radulescu si actrita Monica Davidescu, au debutat pe scena sub bagheta Brandusei Novac, directoarea Circului Globus.

Acestia au fost dansatori in trupa ei, pe vremea cand era maestru coregraf. Primul a fost Catalin Botezatu, in 1997, intr-un spectacol la Teatrul Tanase, cand Brandusa Novac colabora cu trupa Divertis, intr-un spectacol organizat de Stelian Tanase, actualul realizator de talk-showuri.

Trofee si premii

Premiul Intai „Leul de Aur” pentru cel mai bun spectacol de circ, atribuit Circului Globus la Festivalul international al Artei de Circ , Bucuresti 2008;

Premiul UNITER al anului 2007 pentru „Spectacolul de Circ”;

Trofeul „Clovnul de Bronz”  la Festivalul de Circ de la Monte Carlo in 2007 pentru momentul  „Tango Aerian”;

Premiul Intai la Festivalul de circ de la Salamanca, Spania 2003 pentru „Fanteziile Marii”;

Trofeul  „Clovnul de Bronz”  la Festivalul Mondial de Circ de la Monte Carlo 2002 pentru „Fanteziile Marii”;

Premiul Special al Companiilor Circurilor din Rusia - Rogoscirk pentru „Fanteziile Marii„ - 2002;

Premiul Intai la Festivalul de circ din  Latina, Italia 2002, pentru "Fanteziile Marii"

Brandusa Novac
Brandusa Novac

Data nasterii:  13 iunie1967

Cariera:  director la Circul Globus

Evenimente importante:  - aleasa deputat in 2008

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Brandusa Novac, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor