Un nou studiu condus de către oamenii de știință de la Institutul de Gerontologie din Tokyo, Japonia, publicat în revista Nutrients din 18 iulie 2023, a făcut o descoperire semnificativă pentru sănătate. Experții au constatat că un aliment iubit de români, brânza, reduce riscul de demență și de declin cognitiv.
Brânza poate juca un rol important într-o dietă sănătoasă pentru creier, anunță cercetătorii japonezi și sud-coreeni, potrivit Daily Mail.
Un studiu publicat în Nutrients a analizat modul în care consumul de produse lactate, în special brânza, a afectat funcția cognitivă la adulții în vârstă. Studiul a inclus 1.503 adulți peste 65 de ani. Cercetătorii au obținut date prin interviuri față în față și prin măsurarea capacității funcționale (pentru a evalua capacitatea lor de a efectua activități din viața de zi cu zi). Aceste teste au inclus orientare, atenție, memorie, limbaj și abilități vizual-spațiale.
De asemenea, participanții au fost întrebați despre obiceiurile lor alimentare și aproximativ 80% dintre oameni au inclus brânza în dieta lor, fie zilnic (27,6%), o dată la două zile (23,7%), fie o dată sau de două ori pe săptămână (29,7%).
Rezultatele au arătat că, în medie, participanții care au inclus brânza în dieta lor au fost mai puțin probabil să primească un scor sub pragul „funcției cognitive inferioare”, sugerând că au o funcție cognitivă mai bună.
În plus, când cercetătorii au analizat relația dintre consumul de lapte și produse lactate și demență, s-a constatat că aportul de lapte și produse lactate a redus semnificativ riscul de a dezvolta demența Alzheimer, dar nu și demența vasculară.
Cea mai mare amenințare pentru omenire: Un pericol gigantic trezit la viață după 50.000 de ani
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că cei care mănâncă brânză aveau un IMC puțin mai scăzut și tensiunea arterială redusă, o viteză mai mare de mers și mai multă varietate în dieta lor.
Aceste descoperiri sugerează că aportul de brânză a fost asociat cu un risc mai scăzut de declin cognitiv. Totuși, aceste rezultate singure nu dovedesc că brânza protejează împotriva sănătății precare a creierului. Pentru a spune în mod decisiv că consumul de brânză va reduce riscul de demență, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste rezultate.
„Brânza și produsele lactate conțin nutrienți specifici, cum ar fi colina și aminoacizii, care sunt elemente esențiale pentru neurotransmițători – substanțe chimice care permit comunicarea între celulele nervoase, esențiale pentru funcțiile cognitive precum memoria, concentrarea și luarea deciziilor”, a spus Patrick Porter, expert în neuroștiințe și fondator al BrainTap.