Loturi de brânzeturi au fost retrase din magazine după ce o bacterie a fost găsită într-o cantitate foarte mare în unele produse lactate. Este posibil ca mult mai multe produse să fie retrase de la comercializare din cauza contaminării.
O persoană a murit după ce ar fi mâncat brânză contaminată cu o bacterie mortală, iar clienții sunt avertizați să nu consume brânzeturi produse de Old Cheese Room.
Bacteria a fost descoperită într-o cantitate foarte mare în unele produse lactate de la Old Cheese Room din Wiltshire, Regatul Unit.
Oficialii Agenției britanice de securitate sanitară (UKHSA) au anunțat vineri, 24 martie, că loturile de brânză moale Baronet au fost retrase de pe piață.
Old Cheese Room a retras pachetele de brânză moale Baronet de un kilogram, de brânză moale Baby Baronet de 200 de grame și de brânză moale Mini Baronet de 270 de grame.
Agenția britanică de securitate sanitară a identificat trei cazuri legate de acest tip brânză.
„Tulpina focarului a fost găsită în unele produse alimentare și în eșantioane prelevate din medii alimentare, însă nu există nicio confirmare că Baronet este cauza acestui focar. Brânza Baronet este vândută atât în rondele individuale mici, cât și ca roți de 1 kg. Brânzeturile sunt uneori servite feliate de la un tejghea de mezeluri, astfel încât este posibil să nu fie întotdeauna clar dacă ați cumpărat un produs afectat.
Consumatorii sunt sfătuiți să contacteze retailerul de la care au cumpărat brânza pentru a afla dacă face parte din loturile afectate și, între timp, să nu consume produsul", transmite agenția, conform DailyStar, citată de Știrile Pro TV.
Nu există încă nicio confirmare oficială care să demonstreze că pacientul a murit pentru că a consumat brânză Baronet, iar investigațiile sunt în curs de desfășurare.
„Lucrăm îndeaproape cu ofițerul nostru local de sănătate a mediului și cu Agenția pentru standarde alimentare și vom continua să facem acest lucru. În calitate de producător de brânză responsabil, efectuăm în mod regulat curățarea, dezinfectarea și testarea camerelor noastre de fabricare și maturare", a precizat producătorul Old Cheese Room.
În medie, între 100 și 150 de cazuri de listerioză sunt confirmate în Anglia în fiecare an. Alimentele care prezintă un risc mai mare de contaminare cu această bacterie sunt pateul, carnea feliată și brânza moale.
Listerioza poate provoca simptome asemănătoare gripei, inclusiv febră, dureri musculare, frisoane, vărsături și diaree.