Eroul anticomunist Liviu Corneliu Babeş are statuie, după 35 de ani. Allen Coliban: "A fost un gest suprem de renunţare la sine"

Sambata, 02 Martie 2024, ora 21:50
3177 citiri
Eroul anticomunist Liviu Corneliu Babeş are statuie, după 35 de ani. Allen Coliban: "A fost un gest suprem de renunţare la sine"
Icar Foto: Facebook Primăria Brașov

Eroul anticomunist braşovean Liviu Corneliu Babeş are, după 35 de ani, o statuie care aminteşte de martiriul său. Primarul municipiului Braşov, Allen Coliban, a dezvelit, sâmbătă, la Poiana Braşov, statuia dedicată memoriei lui.

În urmă cu 35 de ani, într-un gest de revoltă, Liviu Corneliu Babeș s-a autoincendiat pe pârtia „Bradul” din Poiana Braşov. Acesta a lăsat un bilet în limbile română şi germană, prins de scoarţa unui copac pe care scria: „Opriţi moartea! Braşov = Auschwitz!”.

Eroul nu împlinise încă 47 de ani. La dezvelirea statuii a fost prezentă și văduva eroului martir.

"Este un gest care vine după 35 de ani de la jertfa supremă a lui Liviu Corneliu Babeş. Este o datorie a noastră, a tuturor, să cinstim această memorie. (...) şi, în sfârşit am dus-o la îndeplinire.

Este important să cinstim memoria lui Liviu Corneliu Babeş în această zi, cu atât mai mult cu cât gestul lui a fost un gest suprem de renunţare la sine şi de a da tot ce ai, inclusiv viaţa, pentru ca noi să fim liberi. Sper să transmitem tuturor un mesaj şi să păstrăm un moment în inimile şi în mintea noastră la fiecare 2 martie", a declarat primarul Allen Coliban.

Statuia, care este o replică la scară mai mare a unei opere a lui Liviu Corneliu Babeş, Icar, a fost amplasată într-o zonă circulată, în apropierea bisericii din Poiana Braşov.

"Cred că din toată opera, din toate lucrările, aceasta, Icar, este cea mai grăitoare şi simbolică pentru felul în care el şi-a trăit viaţa şi a decis să şi-o încheie. Acest monument este într-o zonă foarte circulată a Poienii Braşov tocmai pentru că avem nevoie de expunere şi vizibilitate.

Avem nevoie ca toţi cei care trec pe aici şi toţi cei care vin la schi sau la săniuş să îşi ia un moment şi să se gândească ce reprezintă această statuie", a adăugat edilul braşovean.

Prefectul municipiului a propus ca un program dedicat tinerilor să fie implementat în școli.

"Jertfindu-se, a pus Braşovul pe harta luptei anticomuniste. Este eroul cu care noi, braşovenii, ne mândrim. Sper ca, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, să putem să prezentăm cine a fost eroul Liviu Corneliu Babeş la nivelul tuturor unităţilor şcolare din judeţul Braşov", a afirmat prefectul Mihai Cătălin Văsii.

Dintr-o eroare, numele eroului martir a fost înscris greşit pe statuie, însă primarul Braşovului a dat asigurări că va fi corectat.

Realizarea şi amplasarea statuii a costat aproximativ 140.000 de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce este comunismul atractiv pentru noua generație, născută după 1989. ”Cei care cred în egalitate nu sunt neapărat cei mai săraci” STUDIU
De ce este comunismul atractiv pentru noua generație, născută după 1989. ”Cei care cred în egalitate nu sunt neapărat cei mai săraci” STUDIU
Idealismul și ideologia sunt mult mai puternice decât nostalgia atunci când oamenii consideră că era mai bine în comunism, arată un studiu dezvoltat de platforma de cercetare de piață...
Tony Blair va avea statuie în Kosovo. Fostul premier este considerat un idol de etnicii albanezi
Tony Blair va avea statuie în Kosovo. Fostul premier este considerat un idol de etnicii albanezi
În timp ce sculptorul Agon Qosa făcea ultimele retuşuri la o statuie a lui Tony Blair, el se gândea la ceea ce a făcut fostul premier britanic pentru Kosovo în urmă cu un sfert de secol....
#brasov, #comunism Romania, #statuie, #disidenti comunism , #stiri politice