Țara în care cel puțin 30 la sută dintre înalții funcționari publici trebuie să fie persoane de culoare sau metise

Miercuri, 22 Martie 2023, ora 07:55
1739 citiri
Țara în care cel puțin 30 la sută dintre înalții funcționari publici trebuie să fie persoane de culoare sau metise
Brazilia este obligată să aibă 30 la sută dintre funcționari persoane de culoare sau metise FOTO Pixabay

Cel puţin 30% din funcţiile de încredere din cadrul serviciului public din Brazilia vor fi rezervate persoanelor de culoare şi metise, potrivit unui decret semnat marţi de preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva, relatează AFP.

"Rasismul este la rădăcina inegalităţii, motiv pentru care trebuie să-l combatem ca pe un parazit dintr-o plantaţie", a declarat preşedintele de stânga la Brasilia, unde a semnat decretul.

El a fost însoţit de ministrul său pentru egalitatea rasială, Anielle Franco, simbol al luptei împotriva rasismului şi violenţei poliţiei.

În scopul de a "încuraja prezenţa persoanelor de culoare în funcţii de decizie şi conducere", decretul indică faptul că 30% din aceste posturi din administraţia publică le vor fi rezervate. Acest obiectiv urmează să fie atins până la sfârşitul lui 2025, a precizat guvernul într-o notă.

Lula da Silva, care a început în ianuarie al treilea mandat în fruntea acestei ţări cu 213 milioane de locuitori, a promis că guvernul său va reflecta "faţa societăţii braziliene", în mare parte de culoare şi metisă.

Fără absenţa discriminării rasiale şi de gen, "nu va exista democraţie", a subliniat preşedintele.

Brazilia este ultima ţară de pe continentul american care a abolit sclavia în 1888. Concentrează cea mai mare populaţie de culoare din afara Africii.

Însă flagelul rasismului de acolo este structural: mai puţin de 5% dintre directorii celor mai mari 500 de companii braziliene sunt de culoare sau din rândul unei minorităţi, potrivit unui studiu realizat în 2021.

#Brazilia, #rasism, #Lula da Silva, #lege , #Brazilia