BRD: Legea darii in plata va saraci intreaga populatie!

Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 16:40
11542 citiri
BRD: Legea darii in plata va saraci intreaga populatie!
Foto: Arhiva Ziare.com

BRD sustine ca legea "darii in plata", care le permite clientilor care au contractat credit imobiliare sa predea cheia locuintei si sa scape de credite, va avea efecte nefaste asupra economiei Romaniei.

Didier Colin, director general adjunct, care se ocupa de divizia de management al riscului la BRD Groupe Societe Generale, sustine ca daca ne uitam prin filtrul acestei legi, nu conteaza nici cate credite au fost acordate intr-o anume perioada si nici nivelul de responsabilitate sau know-how-ul folosite de banci la acordarea acestor credite.

Intr-un comunicat remis Ziare.com, Didier Colin mai sustine ca "actul normativ va ataca elementele structurale ale economiei, distrugand valoarea proprietatilor si saracind intreaga populatie, fara sa tina cont de cand sau unde au fost obtinute creditele si de cat de buni platnici au fost sau nu debitorii".

Predai cheia casei si ai scapat de credit: Proiectul a fost adoptat de Camera Deputatilor

"BRD este o banca sistemica; prin urmare, nu estimam riscuri in raport cu o anume institutie, ci evaluam riscuri sistemice capabile sa puna in pericol stabilitatea tarii. Nimeni nu indrazneste sa vorbeasca despre cele mai grave scenarii pentru Romania, chiar daca este usor sa vedem ce s-a intamplat in situatii similare.

De exemplu, criza din SUA a facut ca bancile sa devina proprietare pe cartiere intregi de locuinte apartinand clasei mijlocii. Pentru ca bancile nu erau pregatite pentru o astfel de situatie - sa administreze volume uriase de proprietati imobiliare - cartiere intregi au ramas pur si simplu pustii, conducand la dezastre sociale la nivel local si regional", a mai punctat oficialul BRD.

Predai cheia casei si ai scapat de credit: Proiectul a fost aprobat de deputatii juristi - Ce urmeaza

In acelasi timp, el sustine ca "spirala falimentelor generate de inghetarea pietei creditului ipotecar" a lovit multe sectoare economice - de la cel imobiliar pana la constructii si transporturi, distributie, bricolaj sau chiar profesii liberale precum arhitectii sau inginerii structuristi, astfel ca s-au pierdut foarte multe locuri de munca.

"Acest mecanisme sau legi de plata in natura au provocat cea mai grava recesiune la nivel mondial dupa criza din 1929. Aceiasi factori toxici tind sa provoace aceleasi rezultate toxice si probleme profunde cu efecte cronicizate.

Predai cheia casei si ai scapat de credit: Clientii vor scapa de povara de pe umeri - Sfatul avocatului

Chiar daca simtul de raspundere al factorilor de decizie va prevala in ultima secunda, neutralizand aceasta lege, ma tem pentru viitorul cresterii economice din Romania. Aceasta deoarece investitorii se vor gandi de doua ori inainte de a finanta proiecte autohtone, ceea ce este regretabil dat fiind potentialul extraordinar al acestei tari", a mai transmis oficialul BRD.

El a mai punctat ca discutia despre efectele legii merge dincolo de suportabilitatea sistemului bancar, care s-a confruntat cu multe situatii de criza.

"Efectele acestei legi lovesc direct factorii esentiali pentru cresterea economica, precum stabilitatea legislatiei si un acces real si facil la capitalul care asigura dezvoltarea. Romania merita o clasa de politicieni veritabili, capabili sa inteleaga aceste realitati", a mai spus oficialul BRD.

Predai cheia locuintei si ai scapat de credit: Bancherii critica vehement proiectul de lege

Pareri pro si contra

Pozitia lui Didier Colin a fost exprimata dupa ce Ziare.com a publicat, miercuri, o dezbatere pe tema legii referitoare la darea in plata, care a fost aprobata de Camera Deputatilor, for decizional, urmand sa fie trimisa spre promulgare la presedintele Klaus Iohannis.

Legea darii in plata - salvarea debitorului necajit sau cadou pentru samsari? Dezbatere Ziare.com

Co-presedintele PNL Alina Gorghiu a opinat ca "riscul trebuie impartit intotdeauna intre banca si client" si ca proiectul e unul foarte bun.

Pe de alta parte, prof. univ. dr. Daniel Daianu, membru in CA al BNR, sustine ca "legea adoptata de Parlament este de reexaminat si amendat. Astfel s-ar evita si situatia ca bancile sa inaspreasca excesiv conditiile de acordare de imprumuturi. O fi Romania o tara cu un mare numar de proprietari de locuinte, dar conditiile de locuit sunt adesea precare si este nevoie de credit imobiliar".

De asemenea, el invoca un act normativ similar existent in Spania, care prevede "aplicarea numai pentru familii ce locuiesc in locuinta achizitionata prin credit, care au venituri limitate, care nu au alte proprietati negajate etc.".

In plus, avocatul Gabriel Biris a identificat cateva probleme majore, inclusiv de natura constitutionala, ale actualei legi, pe care o considera o forma de populism cu atat mai grava cu cat, recent, Parlamentul a adoptat si legea falimentului personal, care acorda si ea protectie debitorului.

C.P.

Eveniment Quarterly Report

Google a folosit inteligența artificială pentru a prezice structura a peste 2 milioane de materiale noi
Google a folosit inteligența artificială pentru a prezice structura a peste 2 milioane de materiale noi
Google DeepMind a folosit inteligenţa artificială (AI) pentru a prezice structura a peste 2 milioane de materiale noi, o descoperire despre care a spus că ar putea fi folosită în curând...
Gaura gigantică a încasării de TVA în România: 7 miliarde de euro anual. Cum sunt folosite firmele bulgărești pentru a evaziona statul român
Gaura gigantică a încasării de TVA în România: 7 miliarde de euro anual. Cum sunt folosite firmele bulgărești pentru a evaziona statul român
În anul 2021, România a înregistrat pierderi de aproximativ șapte miliarde de euro din cauza fraudelor asociate cu taxa pe valoarea adăugată (TVA). Cifrele provin dintr-o investigație...
#BRD lege dare in plata, #BRD lege credite imobiliare, #lege credite imobiliare , #credite